Balkenende wil meer actie tegen moedersterfte

Landen in de hele wereld moeten meer werk maken van de bestrijding van moedersterfte. Overheidsinstanties, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven zouden daarbij samen moeten optrekken, omdat het een gezamenlijk probleem is.

Die oproep zal demissionair premier Jan Peter Balkenende woensdag in New York doen tijdens een top met regeringsleiders over de millenniumdoelen van de Verenigde Naties die gericht zijn op de bestrijding van de wereldwijde armoede. Hij gaf dat vrijdag aan nadat hij in Den Haag ruim zesduizend steunbetuigingen in ontvangst had genomen voor een petitie die de regering vraagt moedersterfte hoog op de internationale politieke agenda te plaatsen.

Volgens de initiatiefnemer van de actie, gezondheidsorganisatie Simavi, is het vooral nodig te investeren in seksuele voorlichting aan jongeren, voorbehoedsmiddelen voor vrouwen die niet zwanger willen worden en beter bereikbare en betaalbare zorg voor de armsten.

Het aantal vrouwen dat overlijdt bij zwangerschap en bevalling is afgenomen van jaarlijks ruim 500.000 naar ongeveer 350.000. ‘Maar vooral arme landen blijven achter. Hulpgelden gaan toch vaak weer naar rijke landen’, zei directeur Rolien Sasse van Simavi.

Balkenende gaf aan dat moedersterfte een weerbarstig probleem is. ‘Maar we leggen ons er niet bij neer. We moeten er alles aan doen om het te veranderen’, zei hij. Behalve moedersterfte zal de premier in New York ook nadrukkelijk aandacht vragen voor andere millenniumdoelen die nog achter blijven, zoals de gelijke behandeling van mannen en vrouwen.

Simavi organiseerde in de afgelopen weken een estafette door het land om zoveel mogelijk mensen de petitie te laten ondertekenen. Op Het Plein voor het gebouw van de Tweede Kamer, waar de handtekeningen aan Balkenende werden overhandigd, lagen 4405 beschuiten met muisjes op tafel. Die stonden symbool voor het aantal vrouwen dat tijdens de drie dagen durende millenniumtop overlijdt tijdens hun zwangerschap of de bevalling.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden