Balkenende waarschuwde zijn ministers voor een kabinetscrisis

Premier Balkenende heeft eind december zijn collega-bewindslieden gewaarschuwd dat het kabinet zich geen tweede ontslagrechtaffaire kan veroorloven. Deze oproep tot bezinning leidde onlangs tot een besloten diner in het Catshuis.

Van onze verslaggevers Marc Peeperkorn en Sheila Sitalsing

Vandaag een jaar geleden trad het CDA/PvdA/ChristenUnie-kabinet aan. Volgens bewindslieden, politiek adviseurs en topambtenaren is er van de euforie bij aanvang weinig meer over. ‘Het is geen geoliede machine’, zeggen CDA- en PvdA-bewindspersonen over de regeringsploeg. ‘Alles wordt uitonderhandeld.’

Balkenende greep de laatste ministerraad voor de Kerst aan voor wat de aanwezigen een ‘zeer indringende toespraak’ noemen. Hij ging uitgebreid in op het conflict in de maanden daarvoor over de versoepeling van het ontslagrecht. CDA en PvdA stonden toen lijnrecht tegenover elkaar. Uiteindelijk werd de kwestie geparkeerd in een commissie.

Doormodderen
De premier hield zijn collega’s in de Trêveszaal op 21 december voor dat nog zo’n affaire de val van het kabinet kan inluiden. Hij riep de ministerraad op lessen te trekken uit het gebeurde. Eerder die week zei fractievoorzitter Slob van de ChristenUnie dat het kabinet ‘een serieus risico loopt als het zijn doelen uit het oog verliest en blijft doormodderen over onoplosbare kwesties’. Balkenende reageerde toen gepikeerd: ‘Ik heb Slob wel eens beter meegemaakt.’

Na het Kerstreces gaf het kabinet gehoor aan het appèl van de premier. Op 30 januari dineerden Balkenende, de vicepremiers Bos en Rouvoet en de fractieleiders van de coalitie in het Catshuis. ‘We moeten oog krijgen voor onze gemeenschappelijke drijfveren, in plaats van de verschillen in uitvoering’, zegt een deelnemer aan het diner.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden