Balkenende spint garen bij veroordeling Fitna

De scherpe veroordeling van Wilders’ film Fitna heeft het CDA van premier Balkenende geen windeieren gelegd. Blijkens twee opiniepeilingen steeg de partij de afgelopen dagen in de kiezersgunst....

‘Het optreden van Balkenende lijkt gewaardeerd te worden’, is de voorzichtige conclusie van het bureau Interview NSS, dat daags na de verschijning van de internetfilm vier extra zetels voor de grootste regeringspartij registreerde. Opiniepeiler Maurice de Hond signaleerde zondag ook winst (zij het slechts één zetel) voor het CDA, eveneens ten opzichte van een week eerder. In eerstgenoemde peiling staat de PVV op verlies (twee zetels), in die van De Hond op lichte winst (één zetel).

Meteen na het verschijnen van de film, toen onrust in Nederland uitbleef, rees de vraag of Balkenende en zijn partij niet al te veel heisa hadden gemaakt over Fitna. De premier had grote woorden als ‘crisis’ gebruikt, en gewaarschuwd voor ‘nare dingen’ die Nederlanders in het buitenland zouden overkomen. CDA-minister Verhagen van Buitenlandse Zaken riep Wilders publiekelijk op om af te zien van de film, evenals CDA-fractievoorzitter Van Geel. De laatste velde donderdagavond een harder oordeel over de film (‘vilein en onnodig kwetsend’) dan collega’s in de Kamer, die schamper spraken over knip-en- plakwerk. De peilingen suggereren dat het CDA toch de juiste toon wist te vinden.

Balkenende mag zich ook verheugen in buitenlandse steun. Nederland kreeg zaterdag veel bijval van de EU-partners. Dat was niet vanzelfsprekend. Een paar weken geleden reageerden collega-regeringsleiders en staatshoofden in Brussel lauw op een uiteenzetting van de premier over ‘de mogelijke film’. De reactie beperkte toen zich tot ‘begrijpende blikken’ en ‘knikkende hoofdbewegingen’, meldden Balkenende en Verhagen. Na dit weekeinde hebben zij een extra reden voor ‘opluchting’ – het meest gebruikte woord in reacties op de film.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.