Balkenende poogt sociaal gezicht CDA op te poetsen

Het CDA zit weer midden in de macht. Dat is wennen voor de bestuurders, want de kiezer wenst openheid en duidelijkheid, onder meer over vernieuwing van de partij....

CDA-fractieleider Jan Peter Balkenende stemt alleen in met een voor iedereen gelijke ziektekostenpremie als de laagste inkomens worden gecompenseerd. Ook is zijn inzet dat de zogeheten referte-eis van de VVD, dat iemand pas een WAO-uitkering mag ontvangen als hij langer dan vier tot vijf jaar in dienst is, van tafel gaat bij de formatieonderhandelingen die nu gaande zijn.

Met die beloftes probeerde Balkenende tijdens de CDA-partijraad afgelopen zaterdag twijfels weg te nemen over het sociale gezicht van zijn partij. 'Eerst was er de kritiek op mijn haren, pak en bril. Nu gaat de discussie over mijn gezicht, mijn sociale gezicht', beklaagde Balkenende zich tegenover driehonderd partijgenoten.

Definitieve afspraken over het verlagen van de instroom in de WAO en het invoeren van een nieuw ziektekostenstelsel, zijn volgens hem tijdens de formatiebesprekingen nog niet gemaakt. En dus kunnen er nog geen conclusies over deze onderwerpen worden getrokken.

'Ik herhaal hier en nu dat er geen nominalisering van de ziektekostenpremies zal plaatsvinden, zonder dat de compensatie sociaal en naar de toekomst verzekerd is geregeld. Daar mag u mij aan houden', verzekerde hij zijn gehoor. Met een luid applaus betuigden de CDA's hun instemming.

Over de referte-eis van de VVD was hij echter minder stellig. Balkenende hield zich niet aan zijn gedrukte tekst, waarin stond dat de eis wat betreft het CDA 'een brug te ver' is. In plaats daarvan stelde Balkenende dat hij er zeer kritisch over is en dat het zijn inzet bij de onderhandelingen is de eis van tafel te krijgen.

Op de vraag of het CDA op het punt van de harde VVD-eis ten aanzien van het arbeidsverleden aan het opschuiven is, reageerde de CDA-onderhandelaar na afloop van zijn toespraak als door een adder gebeten. 'Geen sprake van, op dit moment willen wij niet aan een eis van vier tot vijf jaar arbeidsverleden om in aanmerking te komen voor een WAO-uitkering', zei Balkenende.

Specialisten uit de CDA-Kamerfractie, die Balkenende bijstaan bij de formatiebesprekingen, verduidelijkten de inzet. Op dit moment is de strenge VVD-eis voor het CDA onbespreekbaar, stellen zij. Het zou afbreuk doen aan het draagvlak dat er bij de vakbonden bestaat voor de voorstellen uit het akkoord van de Social-Economische Raad.

Maar als over twee jaar blijkt dat ondanks strengere regels de instroom in de WAO niet met zo'n 30 procent is gedaald, dan zou dat vereiste arbeidsverleden wel toegepast kunnen worden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden