Balkenende ontvangt nieuwe bewindslieden

Formateur Jan Peter Balkenende ontvangt maandag een aantal nieuwe bewindslieden. Eerst kwamen de nieuwe ministers Ab Klink (CDA) van Volksgezondheid en Eimert van Middelkoop van Defensie Eimert van Middelkoop (ChristenUnie) langs, later was Marja van Bijsterveldt (CDA), aankomend staatssecretaris voor Onderwijs en Cultuur, aan de beurt....

Klink heeft het gevoel met zijn nieuwe post ‘in zekere zin in een gespreid bedje’ te komen, zei hij na afloop. De afgelopen jaren is er onder vertrekkend minister Hans Hoogervorst na jarenlange discussies een nieuw zorgstelsel ingevoerd.

CDA'er Klink benadrukte dat nu van belang is ‘de hervormingen ten dienste te laten komen aan patiënten’, onder meer via marktwerking in de zorg. Klink wil verder werk maken van het bestrijden van bureaucratie en de aanpak van dreigende personeelstekorten.

Voor ChristenUnie-minister Van Middelkoop lijkt het alsof hij ‘op herhaling’ gaat in de politiek, zei hij. Van Middelkoop was dertien jaar lid van de Tweede Kamer, maar zit sinds enkele jaren in de senaat. ‘Ik vind de Eerste Kamer geweldig, maar ik heb er toch een beetje de hectiek gemist.’

De nieuwe bewindsman heeft ruime ervaring met zijn beleidsterrein, want hij was zowel in de Tweede Kamer als in de senaat defensiewoordvoerder.

CDA'er Marja van Bijsterveldt ziet haar aanstaande staatssecretariaat van Onderwijs als ‘een prachtige portefeuille’. De vertrekkend partijvoorzitter van het CDA gaat zich bezighouden met het voortgezet onderwijs, het beroepsonderwijs en volwasseneneducatie. De jongeren centraal stellen in het beleid, meer ruimte voor de beroepseer van leerkrachten en kwalitatief goed onderwijs ziet ze als haar belangrijkste taken.

Van Bijsterveldt voorziet geen problemen bij het opvullen van hoge functies binnen het CDA, nu mensen op belangrijke functies de overstap naar het kabinet maken. Behalve om Van Bijsterveldt gaat het bijvoorbeeld ook om directeur Ab Klink van het Wetenschappelijk instituut (naar Volksgezondheid) en penningmeester van het partijbestuur Jan Kees de Jager (naar Financiën).

Beoogd minister van Defensie, Eimert van Middelkoop (ChristenUnie ) arriveert bij het Eerste Kamergebouw . Formateur Balkenende vervolgt maandag zijn gesprekken met de beoogde bewindslieden voor het nieuwe kabinet. (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden