Balkenende nuanceert 'oorlogstaal' van Zalm

Minister-president Balkenende heeft maandag de uitspraak van vice-premier Zalm genuanceerd dat Nederland 'in oorlog is' met de extremistische islam. 'Het gaat om strijd tegen het extremisme', aldus Balkenende....

Zalm zelf liet gisteren eveneens weten dat zijn woorden van vrijdag niet letterlijk, maar overdrachtelijk bedoeld waren. Voor 'oorlog' moest 'strijd' worden gelezen.

Dat Zalm vrijdag als vervangend premier na de ministerraad zei dat Nederland 'de oorlog terug verklaart' aan het extremisme, wekte afkeuring in de Tweede Kamer en daarbuiten. Dergelijk taalgebruik zou de kloof tussen moslims en niet-moslims vergroten.

Balkenende benadrukte daarom dat 'we de dialoog moeten blijven aangaan' en 'we elkaar moeten blijven vasthouden'. De premier kenschetste de situatie in Nederland na de moord op Van Gogh vorige week dinsdag en diverse aanslagen op moslimgebouwen de afgelopen dagen als 'ernstig'.

'Nederland is altijd een tolerant land geweest. De sfeer van geweld die nu heerst is verschrikkelijk. De situatie moet een halt worden toegeroepen. Degenen die zich te buiten gaan aan extremisme en radicalisme zullen we in de gaten houden. Maar er is ook een dialoog nodig. Het moet niet wij tegenover zij worden. We mogen niet vergeten dat de meeste aanhangers van de islam in Nederland vreedzame mensen zijn.'

Balkenende wees berichten over tweestrijd in het kabinet over de aanpak van moslim-extremisme af als 'Haags gedoe'. Het Parool schreef maandag dat de ministers Remkes (Binnenlandse Zaken) en Donner (Justitie) ruziën over de sluiting van de Al Tawheed moskee in Amsterdam. In NRC Handelsblad zei Remkes dat hij verder wil gaan dan Donner, die zich steeds beroept op de grenzen van de bestaande wet. Remkes: 'Ik zeg dan: maar die kun je toch veranderen als je een probleem moet oplossen.'

Feit is dat het kabinet vrijdag verscherping van wetgeving voor de bestrijding van extremisme aankondigde. Goede bronnen zeggen dat de discussie in het kabinet over de Al Tawheed moskee zich afspeelde op het scherp van de snede. Donner, maar ook vice-premier De Graaf (D66) benadrukte daarbij vooral dat het wettelijk onmogelijk is de moskee zonder meer te sluiten.

Dat Remkes (VVD) zijn collega Donner (CDA) aanvalt, kan ook komen doordat hijzelf onder vuur ligt. Remkes is als minister verantwoordelijk voor de inlichtingendienst AIVD, die mogelijk de ernst van de extremistische dreiging heeft onderschat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden