Balkenende: niet vaker met Bos in debat

Minister-president Balkenende weigert voor de verkiezingen in elke provincie in debat te gaan met PvdA-leider Bos. De premier heeft wel wat beters te doen, zegt hij....

Van onze verslaggevers

Bos daagde Balkenende zondag uit op het PvdA-verkiezingscongres. Hij laat vandaag een bos rode rozen bij de premier bezorgen met een uitnodiging om tot 22 november een ‘eerlijke campagne’ te voeren. Bos eist dat Balkenende duidelijk maakt wat zijn plannen zijn met de zorg, de huren en het onderwijs, waarop het CDA volgens Bos vooral wil bezuinigen. Balkenende reageerde vrijwel onmiddellijk met een afwijzing: ‘Ik ben er niet om de problemen van Wouter Bos op te lossen.’ De premier houdt het bij de vier tv-debatten die al gepland waren.

Het was een van de vele schimpscheuten die zaterdag en zondag over en weer vlogen tussen de vele verkiezingscongressen: de leden van CDA, PvdA, VVD, GroenLinks, ChristenUnie, Lijst Vijf Fortuyn en de Partij voor de Dieren waren bijeen.

Vooral CDA en PvdA haalden hard naar elkaar uit. CDA-fractievoorzitter Verhagen herhaalde nog eens dat de PvdA de gezinnen met de middeninkomens aanpakt. PvdA-leider Bos verwierp dat verwijt: de hardwerkende middenklasse is en blijft volgens hem de ruggengraat van de PvdA.

VVD-leider Rutte trachtte zich te presenteren als het alternatief voor Bos en Balkenende. ‘Bos wil achteruit. Balkenende staat stil. Ik wil vooruit.’

GroenLinks-leider Halsema richtte haar pijlen vooral op Balkenende, die vorige week pleitte voor de VOC-mentaliteit uit de Gouden Eeuw. ‘Balkenende wil drie eeuwen terug. Naar de tijd van de plunderingen, het kolonialisme, de slavenhandel. Daar hebben onze Surinamers en Indonesiërs ook goede herinneringen aan.’

ChristenUnie-voorman Rouvoet weigert vooralsnog een voorkeur uit te spreken voor een regering met PvdA en CDA of een met CDA en VVD. Zijn voorkeur kan bij de kabinetsformatie een rol gaan spelen.

D66 had geen congres, maar stelde wel de kandidatenlijst vast. De zittende Kamerleden Van der Ham en Bakker werden door de leden op plaats twee en drie gezet, direct achter lijsttrekker Pechtold.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden