Balkenende: meer steun Afghanistan

De NAVO kan het niet alleen af in Afghanistan. De Europese Unie, de Verenigde Naties en de internationale ontwikkelingsorganisaties zullen er nadrukkelijker aanwezig moeten zijn....

ANP

Nadat hij een gesprek had gehad met zijn ambtgenoot Stephen Harper, drong Balkenende aan op meer kantoren en meer programma’s van de Verenigde Naties in het zuiden van Afghanistan. Ook vindt hij dat de Afghaanse regering zelf meer troepen en politie daarheen moet sturen.

Dat moet leiden tot een beter bestuur en dat is wezenlijk om het door geweld verwoeste land om te vormen naar een welvarende democratie.

Balkenende zei nauw contact te willen onderhouden met de Canadese regering over Afghanistan, maar wilde niet vooruitlopen op het besluit dat het Nederlandse kabinet deze zomer neemt over het verlengen van de aanwezigheid van Nederlandse troepen.

De Nederlandse inspanningen om het land te ontwikkelen zullen in ieder geval doorgaan tot eind 2009, aldus Balkenende. Hij verklaarde echter de noden elders evenmin uit het oog te willen verliezen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden