Balkenende maant Herben tot spoed met lijstje

Formateur Jan Peter Balkenende heeft maandag bij LPF-leider Mat Herben aangedrongen op haast met het leveren van ministers en staatssecretarissen voor zijn kabinet....

Van onze verslaggever

Het CDA en de VVD hebben hun lijstjes af, maar bij de LPF gaat het moeizaam. De LPF zelf zegt evenwel bijna klaar te zijn met zoeken.

De partij heeft nu alleen zekerheid over de post Volksgezondheid. Die zal worden bezet door hoogleraar Eduard Bomhoff. Verder zijn alleen de staatssecretarissen Van Eyk (Financiën) en Hessing (Openbare orde) zo goed als zeker.

De overige posten (drie ministerschappen en drie staatssecretariaten) staan nog open, maar LPF-Tweede-Kamerlid Philomena Bijlhout wordt veel genoemd voor het staatssecretariaat van Emancipatie en Familiezaken. Daarnaast zou de LPF de Rotterdamse vervoerseconoom H. Roos van de Erasmus Universiteit minister van Verkeer en Waterstaat worden. Voor Vreemdelingenbeleid en Integratie wordt de voormalige Amsterdamse hoofdofficier van Justitie Vrakking genoemd.

De LPF heeft voor deze portefeuille ook hoogleraar David Pinto op het oog. Die weet zelf echter nog niet of hij toehapt. Het afhaken van Jan Wolter Wabeke - oud-hoofdofficier van Justitie te Breda - voor deze post is een tegenvaller voor de partij. Wabeke zelf zegt nooit serieus kandidaat te zijn geweest voor deze post. 'Ik was in voor Justitie of voor Binnenlandse Zaken, maar die ministeries zijn bij CDA en VVD terechtgekomen.' Wabeke wil niet zeggen waarom hij Integratie niet gaat doen. 'Daarmee zou ik degene die het wel wordt alleen maar voor de voeten lopen.'

Het CDA maakte maandag definitief zijn lijst van bewindslieden rond. De ministersploeg was al enige tijd bekend. Die wordt aangevuld met de volgende staatssecretarissen: Kamerlid Cees van der Knaap (Defensie), Kamerlid Joop Wijn (Buitenlandse handel), Kamerlid Pieter Van Geel (Milieu), Agnes van Ardenne-van der Hoeven (Ontwikkelingssamenwerking) en Clémence Ross (Welzijn en Sport).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden