Balkenende blij met polsbandje voor respect

Premier Balkenende is 'zeer ingenomen' met een initiatief van enkele Amsterdammers om met oranje polsbandjes uiting te geven van respect en tolerantie....

ANP

Volgens de premier tonen de uitlatingen van de islamitisch prediker Van de Ven aan dat in Nederland nu een klimaat heerst waarin een gebrek aan respect is. 'Het gaat niet altijd om de juridische grens van de vrije meningsuiting maar ook dat je rekening ermee houdt hoe je woorden overkomen. De vrijheid van meningsuiting moet gekoppeld zijn aan een eigen verantwoordelijkheidsbesef en respect voor de ander.' Volgens hem hebben de uitlatingen van Van de Ven niets te maken met respect en verantwoordelijkheid.

Balkenende kreeg woensdag het eerste exemplaar overhandigd en kocht meteen een doos polsbandjes om vrijdag in de ministerraad uit te delen. Hij zal het bandje zelf dragen en weet zeker dat de bewindslieden hem volgen.

Het polsbandje is een particulier initiatief van onder anderen acteur Thom Hoffman, auteur Mark Blaisse en filmproducente Monica Vos. Zij hebben de landelijke actie Respect2All opgezet, vlak na de moord op Theo van Gogh. 'De sfeer in Nederland is behoorlijk slecht. Er is angst, wantrouwen en onbegrip. We wilden daar met een clubje mensen iets aan doen', zei Hoffman. De acteur hoopt dat iedereen en vooral jongeren bandje dragen.

Over twee weken zullen een miljoen polsbandjes te koop zijn bij 4000 verkooppunten voor 1 euro per stuk. Een groot deel van de opbrengst gaat naar goede doelen.

Balkenende zei dat ook de media hun maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben. Hij vertelde tijdens werkbezoeken in het land vaak te horen van mensen dat de media alleen de negatieve dingen benadrukken. Over positieve ontwikkelingen horen ze niks, zei Balkenende. Zelf wilde hij geen oordeel geven over de media.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden