Balkenende afwezig bij presentatie biografie

Komt het ooit nog goed tussen de ‘grachtengordel’ en Balkenende? Na vijf jaar premierschap komt er eindelijk een biografie over hem uit, maar Balkenende wilde niet meewerken met de Vrij Nederland-journalisten....

Max van Weezel, een van de auteurs, toont zich teleurgesteld. Balkenende is toch een man van het boek. ‘En dan wil hij niet meewerken aan een serieuze poging tot een biografie’. Het is volgens hem ‘geen gemakzuchtig anti-Balkenende-boek’ geworden.

De auteurs hebben immers een poging gedaan het electorale succes van Balkenende te verklaren. Thijs Broer bedankt speciaal de geïnterviewde CDA’ers als Hans Hillen, die ‘ons in de grachtengordel’ hebben geleerd dat het wat klunzige imago de premier in de suburbs juist populair maakt.

Toch is De geroepene – het wonderbaarlijke premierschap van Jan Peter Balkenende een kritisch boek geworden. De hoofdstukken over Balkenendes jeugd en zijn aandeel in de nieuwe CDA-ideologie ademen nog respectvolle verwondering.

Maar als het over zijn politieke optreden gaat, wordt hij toch vooral beschreven als een stijfkoppige brekebeen, een premier die geen regie voert , ‘er niet was op beslissende momenten’. Of het nu ging om de confrontatie met de vakbeweging of het beheersen van de explosieve Rita Verdonk, steeds waren het anderen die de kolen uit het vuur haalden, schrijven de auteurs. Ex-vicepremier Zalm helpt hen door zichzelf te afficheren als de ‘oplossingmachine’ van de kabinetten-Balkenende. Dat de premier er toch goed uit kwam, wijt het boek aan diens ‘keepersgeluk’.

Ex-VVD-minister Remkes, discussiedeelnemer in Nieuwspoort, vindt de biografie ‘te negatief’. Balkenendes gewaardeerde rol in Europa komt nauwelijks uit de verf. Bovendien ‘telt het resultaat’, en dat mag er met de ingrijpende hervormingen zijn, vindt Remkes. Balkenende heeft toch maar drie verkiezingen gewonnen. CDA’er Hans Hillen ziet Balkenende als de politicus die begrepen heeft dat de tijd van het jaren-zestig liberalisme eindelijk voorbij is.

Van Weezel vindt dat de pers de premier terecht de maat neemt. ‘Hij wil het alleen hebben over zijn normen- en waardenideologie. Maar als hij drieënhalf kabinetten verslijt in vijf jaar, moet er toch iets mis zijn met zijn leiderschap?’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden