Balkanvergeet-mij-niet stoomt op in flora-lijst

In Nederland komen door verandering van het klimaat steeds meer nieuwe soorten planten voor. Deze planten konden voorheen alleen zuidelijker groeien....

ANP

De vijftig nieuwe soorten worden opgenomen in de standaardlijst van de Nederlandse flora, die eens in de zeven jaar verschijnt. Dit is een verdubbeling ten opzichte van de vorige telling. Op de lijst van nieuwe planten staan namen als Aarereprijs, Balkanvergeet-mij-nietje en de Zuid-Afrikaanse gierst. De lijst komt officieel pas in september uit. Wetenschapper Ruud van der Meijden van het Nationaal Herbarium Nederland heeft twee mogelijke verklaringen voor het toenemende aantal nieuwe planten: het wordt warmer en Nederland verstedelijkt steeds meer. 'Steen warmt makkelijker op en ontwatert sneller. Hierdoor ontstaat een savanneachtig klimaat', zegt hij. Zaadjes van zuidelijke planten kunnen hierdoor makkelijker groeien.

Niet alleen in Nederland ontdekten onderzoekers veel nieuwe planten. Ook in Duitsland, Groot-Brittannin Belgirokken biologen dezelfde conclusie. De plantensoorten moeten drie generaties lang, op drie verschillende plaatsen weten te overleven voordat ze een plaats in de lijst krijgen. De helft van de nieuwe lijst groeide in de stad.

Van der Meijden durft niet te voorspellen of over een aantal decennia ook palmbomen langs de kust zullen staan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden