nieuws

‘Baliejihadist’ lijkt kopstuk te zijn geweest van Syrische terreurgroep: ‘Al Nusra ís Aziz’

Syrische vluchteling Aziz al H. (35), die in 2017 werd herkend als jihadist in debatcentrum De Balie, lijkt een kopstuk te zijn geweest van de Syrische terroristenbeweging Jabhat Al Nusra. ‘Al Nusra ís Aziz’, zegt de verdachte in een van de afgetapte gesprekken waaruit woensdag wordt voorgedragen in de rechtbank Rotterdam.

Anneke Stoffelen
Aziz al H.  Beeld Aurélie Geurts
Aziz al H.Beeld Aurélie Geurts

In die getapte gesprekken vertelt hij ook dat hij ter plekke was, samen met de latere Nusra-leider Al Qahtani, op het moment dat latere IS-topman Abu Mohammad Al-Adnani in 2012 de oversteek maakte van Irak naar Syrië. Nadat de extremisten in Noord-Syrië zich hadden opgesplitst, zou Al-Adnani verdergaan als woordvoerder en tweede man van Islamitische Staat.

Ook verhaalt Aziz over de ruime financiële positie van ‘de organisatie’ in Aleppo. ‘Vijf miljoen dollar gaven we uit (per maand, red.) en wapens telden we daar niet eens bij. Wie wilde trouwen, hebben we laten trouwen. Wie een auto wilde, hebben we een auto gegeven. Het budget van een staat hadden we.’

De teksten duiden er volgens Justitie op dat Aziz al H. een enorm belangrijke positie had bij Al Nusra voordat hij Syrië ontvluchtte. Hij kreeg later in Turkije een relatie met de Nederlandse correspondent Ans Boersma en vroeg in 2014 asiel aan. In 2018 werd hij alsnog gearresteerd op verdenking van het leidinggeven van een terroristische organisatie en het doodschieten van minstens zeventien buspassagiers in het Syrische Al Shuhail.

Aziz legt woensdag in de rechtbank uit dat de afgetapte gesprekken helemaal verkeerd worden begrepen. Je moet zijn uitspraken in hun context zien, meent de verdachte. ‘Het was meer een geintje.’ Aziz probeerde de dakloze neef die naar zijn zin al veel te lang bij hem logeerde een beetje bang te maken met grote verhalen, zodat die eindelijk eens zou vertrekken zonder dat Aziz daar direct om moest vragen. ‘In onze cultuur is het niet leuk als je zegt: ga weg. Daarom verzon ik dit.’

Aziz’ oudere broer Fatah staat woensdag eveneens terecht op verdenking van deelname aan een terroristische groepering. Uit de afgeluisterde gesprekken en uit eerder onderzoek van de Volkskrant in Syrië rijst het beeld dat Fatah al H. zijn positie bij Al Nusra dankte aan de enorme status die zijn jongere broertje had in de beweging.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden