Nieuws

‘Balie-Syriër’ ook verdacht van minstens 17 moorden

Terrorismeverdachte Aziz al H., de ‘Balie-Syriër’, wordt nu ook beschuldigd van het medeplegen van minimaal 17 moorden in 2012 in Syrië. Justitie meent dat hij betrokken was bij het met automatische wapens doodschieten van minstens 17, mogelijk zelfs 19 personen.

Anneke Stoffelen
Aziz al H., gefotografeerd in Amsterdam. Beeld Aurélie Geurts
Aziz al H., gefotografeerd in Amsterdam.Beeld Aurélie Geurts

Verdachten Aziz (34) en zijn broer Fatah al H. (43) kregen in 2014 als Syrische vluchtelingen asiel in Nederland. In 2017 werd Aziz door andere Syriërs in het Amsterdamse debatcentrum De Balie herkend als strijder. Inmiddels worden beide broers door justitie verdacht van het bekleden van een leidinggevende functie in de terroristenbeweging Jabhat al Nusra, of die organisatie zelfs mede te hebben opgericht. Als wordt bewezen dat ze een leidinggevende functie vervulden, kan de rechter hun een levenslange gevangenisstraf opleggen.

De zaak tegen de broers leidde er begin 2019 toe dat correspondent Ans Boersma, de ex-vriendin van Aziz al H., Turkije werd uitgezet.

Hoewel de twee verdachten al anderhalf jaar vastzitten, komt er in het onderzoek nog geregeld nieuwe informatie boven water. Zo werd in december door justitie gesuggereerd dat Aziz al H. ook plannen had voor een daad in Nederland, omdat hij het in afgetapte gesprekken had over een actie ‘die generaties grijze haren zal bezorgen’. Volgens zijn advocaat ging dit citaat niet over een aanslag, maar over het boek dat Aziz op dat moment in de pen had.

Moordpartij

Donderdag bleek tijdens een voorbereidende zitting dat Aziz al H. in de zomer van 2012 volgens het Openbaar Ministerie betrokken was bij het doodschieten van minimaal zeventien mensen. In een eerdere zitting in deze zaak werd al een getuige aangehaald die heeft verklaard dat Aziz betrokken was bij een moordpartij in een bus. Het is niet duidelijk of het om een en dezelfde beschuldiging gaat.

De moordpartij ‘met terroristisch oogmerk’ waarbij volgens het OM minstens zeventien personen omkwamen, zou hebben plaatsgevonden in Al Shuhail, in het oosten van Syrië. Dat stadje werd door de plaatselijke bevolking destijds ook wel ‘Shuhailistan’ genoemd, vanwege het hoge aantal extremistische Nusra-kopstukken dat zich daar ophield.

De zaak tegen Aziz en Fatah al H. wordt vermoedelijk pas in 2021 inhoudelijk behandeld. Het onderzoek loopt bijzonder stroef, deels doordat getuigen bang zijn om zich uit te spreken. Om die reden heeft het OM van de rechter-commissaris toestemming gekregen één getuige anoniem te laten verklaren. Dat besluit is door de advocaat van Fatah al H. aangevochten.

Een andere reden voor de vertraging is het feit dat veel getuigen zich in Syrië bevinden. Justitie zegt daar geen onderzoek te kunnen doen, vanwege het ontbreken van een rechtshulprelatie. Toen de Volkskrant in het voorjaar van 2019 wel navraag deed ter plekke, vertelden elf omwonenden van een Nusra-gevangenis hoe zij zagen dat Fatah al H. arrestanten afvoerde naar een cellencomplex. Onder hen was een gedeserteerde kolonel die nooit meer is teruggezien.

Wat spookten Fatah en Aziz uit in Syrië?

In Nederland leidden de gevluchte broers Fatah en Aziz al H. ogenschijnlijk het bestaan van zovele uit Syrië afkomstige asielzoekers. Maar tijdens een zoektocht in Syrië sprak de Volkskrant in het voorjaar van 2019 vele getuigen die zeggen dat de broers in hun thuisland een belangrijke positie hadden bij het terroristische Jabhat al Nusra.

Volgens justitie is het voor Nederlandse rechercheurs, anders dan voor de krant, ‘onmogelijk’ om onderzoek naar deze zaak te doen in Syrië. Klopt dat? Hoogleraar internationaal strafrecht Harmen van der Wilt vindt dat wel erg gemakzuchtig van het Openbaar Ministerie.

Alsof de zaak tegen de broers nog niet gecompliceerd genoeg was: een jaar geleden kwam uit dat Aziz al H. als informant is ingehuurd door inlichtingendienst AIVD. Wat betekent dat voor zijn strafzaak?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden