nieuwsjustitie

‘Balie-jihadist’ durft zijn cel op terroristenafdeling niet meer uit te komen wegens bedreigingen

‘De Balie-Syriër’ Aziz al H. (33) komt al twee maanden zijn cel niet uit. Hij voelt zich niet veilig meer op de terroristenafdeling van de gevangenis in Vught. In mei berichtte Nieuwsuur dat Al H. informant was van de AIVD.

Elsbeth Stoker
Aziz al H. op de rug gezien. Beeld Aurélie Geurts
Aziz al H. op de rug gezien.Beeld Aurélie Geurts

Dat bleek woensdag tijdens een voorbereidende zitting van de strafzaak tegen Al H. Volgens zijn advocaat Peter Plasman hebben drie medewerkers van de gevangenis tegen A. gezegd dat hij ‘over zijn schouder moest kijken’ en dat er door andere gedetineerden in ‘negatieve en bedreigende zin over hem werd gesproken’.

In het najaar van 2017 werd Aziz al H. uit Syrië herkend als jihadist op een bijeenkomst in het Amsterdamse debatcentrum De Balie. Een jaar later werd hij gearresteerd. Volgens justitie vervulde Al H. een belangrijke rol bij terroristenbeweging Jahbat al-Nusra in Syrië. Daarnaast wordt hij vervolgd voor het bezit van twee valse paspoorten en wegens witwassen. Het Openbaar Ministerie baseert zich onder meer op WhatsAppberichten tussen Al H. en diens broer Fatah. Ook de broer wordt vervolgd wegens deelname aan een terroristische organisatie.

Tijdens de voorbereidende zitting woensdag werd ook bekend dat het Openbaar Ministerie een nieuwe getuige heeft gevonden. Het gaat om een ooggetuige die ‘verslag kan doen’ over de rol van beide broers. Waarover de nieuwe getuige precies kan verklaren, wilde de aanklager nog niet zeggen. ‘Zijn verhaal is zo heftig dat we de inhoud op dit moment nog niet naar buiten kunnen brengen in verband met de veiligheid van deze getuige.’

Informant

Begin dit jaar werd bekend dat Aziz al H.’s ex-vriendin, journalist Ans Boersma, Turkije werd uitgezet als gevolg van het onderzoek in deze zaak. In mei volgde het nieuws van Nieuwsuur dat Aziz al H. ook informant van de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) was. Het is onduidelijk welke informatie Al H. aan de inlichtingendienst heeft verstrekt. De AIVD zou meer dan een jaar contact met hem hebben gehad.

Volgens advocaat Plasman realiseerde zijn cliënt zich meteen dat dit nieuws ‘gezien de locatie waar hij verblijft een probleem zou kunnen opleveren’. Drie bewaarders zouden onder meer hebben gezegd dat hij waakzaam moest zijn in het contact met andere gedetineerden. De officier van justitie liet woensdag weten dat er geen concrete aanwijzingen zijn dat Aziz al H. gevaar loopt.

Wat deden de broers Aziz en Fatah in Syrië?

De Volkskrant publiceerde eerder dit jaar een artikel waarin getuigen in Syrië zeggen dat Aziz een leider was binnen de jihadistische organisatie en Fatah in hun gevangenis werkte.

Nieuwsuur onthulde in mei dat Aziz al H. contacten onderhield met de AIVD. Wat betekent dat voor zijn strafzaak?

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden