Bakkersfamilies rijzen tot één superbakker

Tien bakkersfamilies willen één groot internationaal brood- en banketconcern worden, Bakkersland genaamd. De bedrijven die soms een eeuw geleden zijn begonnen als warme bakker, dromen van internationale overnames en zelfs van een beursgang....

Van onze verslaggever

Om de wereld van de haute finance binnen te treden werken de bakkers samen met twee participatiemaatschappijen: Residentie Investments en Parcom. De bakkersfamilies houden echter de meerderheid van de aandelen.

Door samen te werken willen de families, die vooral leveren aan supermarkten, sterker staan tegenover de steeds machtiger winkelketens. Over drie tot vijf jaar willen zij naar de beurs.

Met Bakkersland ontstaat een broodgigant met een marktaandeel van 32 procent in vers brood voor de supermarkt. De bakkers willen daarnaast groeien in 'toegevoegde waarde': koekjes, cake en afbakbroodjes.

Het samengaan van de families ging moeizaam. 'Iedereen heeft een emotionele band met zijn bedrijf', legt directeur J. van Helden van Bakkersland uit. 'Sommige bedrijven zitten al honderd jaar in dezelfde familie. Grootvader is begonnen als warme bakker, nu staat er een broodfabriek.'

De tien bedrijven werkten al een jaar op commerciële basis samen. Maar het duurde nog driekwart jaar om het eens te worden over de verdeelsleutel van de aandelen van Bakkersland.

De bakkersgigant heeft negentien fabrieken, 2300 werknemers en een omzet van 620 miljoen gulden. Van Helden verzekert dat er geen fabrieken worden gesloten of banen worden geschrapt.

Van inkrimpen wil Van Helden niets horen, van uitbreiden des te meer. Dankzij de investeringsclubs heeft Bakkersland een oorlogskas voor acquisities. Wellicht nog dit jaar gaat Bakkersland op overnamepad, vooral in de omringende landen. Inlijving van broodfabrieken in Nederland is nauwelijks nog mogelijk zonder in aanvaring te komen met de kartel-autoriteiten. Tot Bakkersland behoren A.A. den Boer/Klootwijk, Broekmans, Dominicus, Egberts, Enpé, De Graaf's Bakkerijgroep, Schipper Groep, Smarius/Dekker, Veenman en Welten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden