Bakker weet ruzie in kabinet over ontslagrecht te smoren

De ruzie in de coalitie over het ontslagrecht is effectief gesmoord door de commissie Bakker. CDA, PvdA en ChristenUnie scharen zich eendrachtig achter snel te nemen maatregelen om meer mensen aan werk te helpen....

Volgens de fracties van PvdA en CDA in de Tweede Kamer zou het kabinet direct aan de slag moeten met een deel van de voorstellen van ‘Bakker’. Het gaat dan om loonkostensubsidies voor langdurig werklozen en belastingmaatregelen om doorwerken tot 65 jaar aantrekkelijk te maken. ‘Daarmee moet het kabinet met gezwinde spoed aan de slag’, zegt Hans Spekman (PvdA).

Eddy van Hijum (CDA) is het met hem eens: ‘Dit kan de komende zeven jaar 400 duizend banen opleveren. Het kabinet moet dit snel omzetten in concrete maatregelen.’ CU-kamerlid Cynthia Ortega-Martijn vindt het een ‘evenwichtig rapport’, dat een ‘stevige basis’ biedt om verder te spreken.

De voorstellen om de ontslagprocedure en WW te veranderen, de AOW-leeftijd vanaf 2016 jaarlijks met een maand te verhogen – tot 67 jaar in 2040 – en om de pensioenen aan te passen, ontmoeten meer terughoudendheid. Toch wijst noch PvdA noch CDA deze ideeën op voorhand af. Spekman vindt verhoging van de AOW-leeftijd nog geen dringende kwestie. ‘Van de huidige groep 61- tot 65- jarigen werkt 21 procent. Laten we eerst de arbeidsparticipatie van die groep verhogen.’ Van Hijum vindt dat Bakker voor de lange termijn ‘geen blauwdruk’ levert. ‘De antwoorden op de problemen op de arbeidsmarkt kunnen verschillend zijn.’ Verhoging van de AOW-leeftijd en het uit de belastingen betalen van de AOW vindt Van Hijum ‘niet aan de orde’. Als de AOW uit de belastingen wordt betaald, betalen ook 65-plussers met een goed pensioen mee aan de oudedagsuitkering.

Van Hijum en Spekman pleiten eensgezind voor een advies van vakbeweging en werkgevers over het rapport. Dat kan volgens hen ‘maatschappelijk draagvlak’ geven. Het betekent een paar maanden uitstel voor er besluiten vallen. ‘De sociale partners krijgen een belangrijke rol in de visie van Bakker; dan is hun medewerking onontbeerlijk’, aldus Van Hijum.

Vakbeweging en werkgevers staan lijnrecht tegenover elkaar. Met MKB-Nederland en LTO Nederland vindt VNO-NCW het rapport ‘een uitdagend perspectief’. Een en ander moet worden uitgewerkt, ‘maar de hoofdlijnen spreken aan’. FNV-voorzitter Agnes Jongerius is positief over de voorgestelde loonkostensubsidies. ‘Laten we die eerst incasseren.’

Aanpassing van de WW en een hogere pensioenleeftijd noemt de FNV echter ‘ver onder de maat’. De christelijke vakcentrale CNV vindt die zelfs ‘gevaarlijk’. Zo zou het dom zijn de WW-duur te verkorten en verdient het pensioensysteem juist bescherming. De MHP, voor middelbaar en hoger personeel, vindt ‘morrelen aan pensioenen en werknemersrechten’ onacceptabel. ‘Bakker laat met zijn rapport zien opnieuw het mes te zetten in sociale zekerheid en rechten van werknemers’, aldus de MHP.

Oppositiepartij VVD is zeer kritisch. ‘Het rapport biedt geen oplossing voor het ontslagrecht. Voor een kleine zelfstandige met een paar mensen in dienst is dit onuitvoerbaar. Als het kabinet dit overneemt, maakt het CDA weer een knieval voor de PvdA’, aldus fractiewoordvoerder Stef Blok.

De SP verwijst het rapport naar de prullenbak. ‘Dit is geen banenplan, maar een blauwdruk voor ontmanteling van werknemersrechten’, zegt SP-Kamerlid Paul Ulenbelt. GroenLinks en D66 zijn beter te spreken, al vindt GroenLinks dat er sprake is van half werk. ‘De meer ingrijpende maatregelen komen niet snel genoeg, zijn niet compleet genoeg en zijn niet gericht genoeg’, aldus GroenLinks-leider Femke Halsema.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden