Bakker en Van der Ham stijgen op D66-lijst

De D66-Kamerleden Boris van der Ham en Bert Bakker zijn gestegen op de kandidatenlijst van hun partij voor de komende verkiezingen....

De D66-leden konden de afgelopen weken per post stemmen aan de hand van een advieslijst die een partijcommissie had opgesteld. Daarop stonden Bakker en Van der Ham nog op de plaatsen vijf en zes, wat gezien de peilingen terugkeer in de Tweede Kamer moeilijk leek te maken. Zij stonden achter nieuwkomers als Ageeth Telleman en Kajsa Ollongren. Die zijn na de peiling van de leden gezakt naar de vierde en vijfde plaats op de kandidatenlijst. Mark Sanders, docent aan de Utrecht School of Economics, zakte van de vierde naar de zevende plaats.

Zittend Kamerlid Fatma Koser Kaya schoof op van de tiende naar de zesde plaats. Hierdoor bestaat de eerste zes, de grootte van de huidige Tweede Kamerfractie, voor de helft uit nieuwkomers en voor de helft uit oudgedienden. Pechtold noemde dat zaterdag in het radioprogramma TROS Kamerbreed ‘een mooie verdeling tussen oud en nieuw’. Aan de top van de advieslijst domineerden nog de nieuwelingen, nadat het D66-congres had aangedrongen op vernieuwing in de Tweede Kamer.

Pechtold gaat er nog steeds van uit dat de eerste zes op verkiesbare plaatsen staan. Hij zal de nummer zes Koser Kaya steunen, als de kandidate van Turkse komaf niet bekend wil maken wat ze denkt over de volkerenmoord op de Armenen. CDA en PvdA schrapten deze week kandidaten met een Turkse achtergrond van de kandidatenlijst, omdat ze niet genoeg afstand namen van het officiële Turkse standpunt dat in 1915 geen genocide heeft plaatsgevonden.

Pechtold noemde dat een hetze. ‘Het is absurd dat Kamerleden nu opeens daarover verantwoording moeten gaan afleggen.’ De D66-lijsttrekker kent Koser Kaya's opvatting maar wil die niet bekendmaken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.