Bak dit weekend deze cake, dan bent u de hipsters net voor

Kookboekenmaker, kok en illustrator Yvette van Boven maakt elke week een gerecht in de oven. Deze week: Choco-pandan-yoghurt-marmertulband.

Choco-pandan-yoghurt-marmertulbandBeeld Yvette van Boven

Sinds een poosje zit ik weer in mijn indokookflow. Ik heb lang in Den Haag gewoond en daar vooral leren koken. Voor Hagenezen is Indonesisch eten wat hutspot is voor de Leidenaren: een levensbehoefte.

Een Indische vriendin gaf mij de tip om voor een indodessert pandanpasta te gebruiken. Dat ingrediënt had me altijd ietwat afgeschrikt vanwege de neon-groene kleur. Maar de zoete geur en smaak waren zo ongeëvenaard dat ik over die rare kleur ben heengestapt en het vervolgens al weken lang in van alles en nog wat gooi om ermee te experimenteren.

Pandanpasta is gemaakt van geconcentreerd pandanblad, een vrij groot speervormig blad uit Azië, dat ruikt als warme, boterige macadamianoten en vanille door elkaar.

Volgens Nigella Lawson is pandan de nieuwe matcha (groene thee uit Japan, die in gerechten ook wordt gebruikt als smaakmaker), volgens anderen de nieuwe avocado. Bak dit weekend deze cake, dan bent u de hipsters net voor.

Choco-pandan-yoghurt-marmertulband

Zorg dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.

Ingrediënten
- bakspray
- 225 g boter
- 225 g suiker
- 225 g bloem
- 50 g maïzena
- halve theel. zout
- 200 g yoghurt
- 4 eieren
- 3 eetl. cacao
- 10 g pandanpasta (géén extract, bij de toko)

Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een tulbandvorm in met bakspray.

Klop de boter met de suiker tot een lichte massa. Voeg de eieren een voor een toe. Roer de yoghurt erdoor. Meng de bloem, maïzena en zout met elkaar en spatel die op het laatst erdoorheen.

Verdeel het beslag in twee delen: roer door het ene deel de cacao tot het egaal bruin is, en door de andere helft de pandanpasta.

Giet het chocoladebeslag bij het pandanbeslag en schep alles een keer of wat om. Het moet nét gemengd zijn, maar u moet nog wel duidelijk twee kleuren beslag zien.

Giet het in de ingevette tulbandvorm.

Bak de cake in 40 tot 50 minuten tot hij gaar is of tot een satéprikker erin gestoken er droog uitkomt. Laat 5 minuten afkoelen en stort de cake dan voorzichtig op een schaal.

Yvette van Boven laat het ovengerecht wekelijks zien op Instagram: @yvettevanboven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden