Bajesklant Tapie is terug als 007

Bernard Tapie is terug. Bijna zestig is de breedgebekte zakenman-politicus, ook wel bekend als bajesklant en bankroetier. Gisteravond zag Frankrijk Tapie op de meestbekeken zender TF1 als een Franse James Bond uit een raam buitelen, en vervolgens wat stijfjes van een vrachtwagendak springen....

Tapie begint zijn zoveelste carrière, ditmaal als Franse tegenhanger van zijn Britse filmidool. En Frankrijk is blij met 'Nanard', zoals hij nog altijd liefkozend wordt genoemd. Tapie is terug, maar echt weggeweest is hij eigenlijk niet. In 1997 zat hij vijf maanden in het gevang omdat hij als voorzitter van Olympique Marseille een andere voetbalclub had omgekocht. Twee voorwaardelijke gevangenisstraffen hangen nog boven zijn hoofd. Dan is er een bankroet als directeur van Adidas, plus bijbehorende schuld van 880 miljoen franc aan z'n crediteuren, en nog eens 150 miljoen aan de belasting. En een verbod om tot 2004 zowel in Frankrijk als in Europa aan politiek te doen.

Toch heeft Tapie nooit bij de pakken neer gezeten. Franse politici kunnen wel vaker uit verschillende vaatjes tappen - zo schreef de nieuwe Conventie-voorzitter Giscard d'Estaing (75) niet al te lang geleden een roman over een oudere man en zijn jeugdige geliefde, inclusief pikante scènes. Tapie speelde sinds zijn politieke déconfiture in een film van de bekende regisseur Claude Lelouch. Hij stond in het theater in de Franse vertaling van One flew over the coocoo's nest. Hij maakte een plaatje met een rapper. Hij begon op televisie zijn eigen, nog altijd lopende, talkshow.

En hij werd in april van dit jaar opnieuw als redder (directeur sportif) binnengehaald bij de voetbalclub Olympique Marseille. De club verkeerde in een sportieve en financiële crisis en dreigde te worden teruggezet naar de tweede divisie. Tapie ontsloeg de trainer en haalde een nieuwe financiële directeur binnen. OM mocht op het nippertje in de eerste divisie blijven. Sinds de vakantie is het helaas weer hommeles. Tapie heeft in een half jaar drie trainers versleten. De prestaties zijn zeer ondermaats, en met de financieel directeur verkeert hij op voet van oorlog.

Hoog tijd dus voor Tapie om nieuwe horizonten te zoeken. De televisieserie Cazas, vernoemd naar de hoofdpersoon-arts, tevens held en bestrijder van onrecht. 'De politiek is fini', zegt Tapie in een vraaggesprek. 'Ik heb me één keer gebrand, dat is genoeg.' Niet dat de politiek op hem zit te wachten. De elite in de socialistische partij wil al jaren niets meer van Tapie weten. Premier Jospin haat de vlotte babbelaar Tapie tot in zijn protestantse tenen. Minister Elisabeth Guigou noemde hem een 'seksistische pummel'.

Vervelend voor de socialistische partijtop - vrijwel helemaal afkomstig van de saaie topambtenarenfabriek ENA - is dat Frankrijk anders dan zijzelf géén genoeg lijkt te krijgen van Bernard Tapie. Want hij blijft de volksjongen uit de banlieue van Marseille, die het toch mooi tot minister van François Mitterrand schopte.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden