Baikalmeer op agenda erfgoedcommissie

De VN-commissie voor werelderfgoed heeft het Baikalmeer in Rusland op de agenda gezet voor de vergadering van komende week. De commissie zal bespreken of het meer op de lijst voor bedreigd werelderfgoed moet worden gezet.

ANP

Dat meldde een woordvoerster van het Wereld Natuur Fonds (WNF) in Rusland vrijdag.

Rusland gaf een papierfabriek eerder dit jaar toestemming om aan de oevers van het meer te produceren. Dat zal volgens het WNF leiden tot vervuiling van het enorme meer. Vorige maand boden de natuurbeschermers al 125.000 handtekeningen aan bij Unesco, de VN-organisatie die gaat over werelderfgoed, in de hoop dat de commissie druk op Rusland uit zal oefenen.

Mogelijkheden voor bescherming

‘Als het Baikalmeer op de lijst van bedreigde werelderfgoederen komt te staan, geeft dat ons mogelijkheden voor bescherming’, aldus de woordvoerster. Op die lijst staan nu al tientallen culturele en natuurlijke erfgoederen waar het niet goed mee gaat. Oorlog, aardbevingen, vervuiling en bouwprojecten kunnen ertoe leiden dat een werelderfgoed op de gevarenlijst komt te staan.

Verandert er na de plaatsing op de lijst niets aan de situatie, dan kan de commissie besluiten dat een erfgoed ‘onterfd’ wordt. Dat gebeurde vorig jaar met het Elbedal bij Dresden. Daar werd tot ongenoegen van Unesco een brug door de vallei gebouwd. Het was pas de tweede keer dat de commissie een erfgoed van de lijst haalde. Het gebeurde ook met een natuurgebied in Oman toen de diersoort die men met de erfgoedstatus wilde beschermen, desondanks uitstierf.

Het Baikalmeer is het diepste zoetwatermeer ter wereld. Het meer in het zuiden van Rusland is 636 kilometer lang en 81 kilometer breed. Er leven meer dan 2500 soorten dieren en planten in en rond het meer, waarvan twee derde nergens anders ter wereld voorkomt. Vermoedelijk is het meer 25 miljoen jaar geleden ontstaan.

Het Russische Baikalmeer (AFP) Beeld AFP
Het Russische Baikalmeer (AFP)Beeld AFP
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden