Baggerstrijd draait om trots, niet om geld

Met HBG gaat het al jaren niet goed. Het eigen vermogen van het bedrijf is in twintig jaar amper toegenomen....

Maar HBG heeft wel HAM, en dat is nou nét de meest rendabele baggeraar ter wereld. Dankzij HAM kon HBG het slechte resultaat van de bouwers de afgelopen jaren nog enigszins opkrikken. Tegelijkertijd is HAM niet groot genoeg om zich termijn te handhaven op de wereldbaggermarkt.

Boskalis, 's werelds grootste baggeraar, kampt met hetzelfde probleem, en wil dus dolgraag fuseren met HAM. Boskalis heeft al van alles geprobeerd. Eerst werden begin 2000 fusiebesprekingen gestart, daarna werd een vijandig bod uitgebracht op heel HBG, vervolgens werden weer fusiebesprekingen gevoerd en uiteindelijk bood Boskalis op HAM alleen.

De verdediging van HBG is minstens zo inventief. Eerst zocht de Rijswijkse bouwer samenwerking met de Belgische baggeraar Deme, toen werd een beschermingswal opgeworpen, vervolgens werden de fusiebesprekingen afgebroken en tot slot sloot HBG Ballast Nedam in de armen.

De joint-venture tussen Ballast en HBG is financieel gezien lang niet zo aantrekkelijk als het bod van Boskalis. Samen met Boskalis was HAM in een klap de grootste baggeraar ter wereld geworden. HBG had mee kunnen profiteren, door een deel van de overnamesom te ruilen voor een groot belang in het nieuwe bedrijf. HBG-topman C. Reigersman beweert dat hij alle alternatieven zorgvuldig heeft afgewogen, maar met Boskalis heeft hij nooit overlegd, laat staan onderhandeld.

Wat heeft HBG tegen Boskalis? 'Er zijn cultuurverschillen', zei Reigersman vorige week bij de aandeelhoudersvergadering. 'Boskalis is agressiever, wij zijn wat behoedzamer.' P. Berdowski, bestuurslid van Boskalis, erkent dit. 'Zij zijn inderdaad wat gestructureerder in hun aanpak. Wij spelen iets korter op de bal.' Maar volgens hem is dit geen punt. 'Juist een mix kan veel opleveren. In meer van de helft van de opdrachten van HAM wordt nu al samengewerkt met Boskalis.'

'Bedrijfstrots is ook belangrijk', zei Reigersman vorige week. 'We hoeven ons niet te laten leiden door iemand die het minder doet.' Reigersman wil zelf de consolidatie in de baggermarkt leiden.

Maar hoe doe je dat zonder geld? De solvabiliteit van HBG is teruggelopen naar een schamele 20 procent en de beurskoers is zo laag dat ook het uitgeven van nieuwe aandelen onmogelijk is. Samengaan met een andere partij was de enige optie, en dat is wat HBG met de oprichting van Ballast HAM Baggeren heeft gedaan.

Aan een vergelijking met het bod van Boskalis waagde Reigersman zich niet. De synergievoordelen had hij nog niet berekend. 'In een huwelijk draait het niet alleen om geld, maar ook om liefde', zei een glunderende R. Kottman, topman van Ballast Nedam. Reigersman bleef vooral benadrukken hoe enthousiast zijn eigen mensen zijn. 'Dat is ontzettend belangrijk.'

Of de aandeelhouders ook zo enthousiast zullen zijn, is zeer de vraag. Na twintig magere jaren willen die wel eens geld zien, lieten ze op de aandeelhoudersvergadering weten. Reigersman zal er een zware kluif aan hebben om ze in de komende 'informatieve bijeenkomst' te overtuigen. De voortekenen zijn slecht. Op de beurs daalde de koers van HBG gisteren met ruim 8 procent.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden