Baggerdepots minder vuil dan gedacht

Baggerdepots zijn veel minder vervuilend voor het milieu dan wordt verondersteld. Dit concludeert het kennisproject Uitloging en Verspreiding uit Depots (UVD) na metingen in de bestaande stortplaatsen Amerikahaven, IJsseloog en Meers in opdracht van Rijkswaterstaat....

Van onze verslaggeefster Anja Sligter

Rijkswaterstaat voorspelt dat er meer en meer gebaggerd moet worden om de rivieren bevaarbaar te houden, om de grotere hoeveelheid water (die door de opwarming van de aarde verwacht wordt) de komende decennia af te voeren en om te voldoen aan de Europese kwaliteitsnormen. Miljoenen kubieke meters verontreinigde baggerspecie moeten worden verwijderd. Maar de bestemming ervan is voor de overheid een knellend probleem.

Baggerdepots stuitten op groot verzet van de lokale bevolking. De slibputten worden beschouwd als ‘chemische tijdbommen’. Er wordt geëxperimenteerd met verwerking van verontreinigde bagger in terpen, dijken en wegen, maar vooralsnog biedt dat geen uitkomst voor alle baggerspecie.

Het voornaamste punt van kritiek van tegenstanders van baggerdepots, is dat milieuvergunningen voor baggeraars slechts op een rekenmodel zijn gebaseerd. Daarom gaf Rijkswaterstaat een brede projectgroep van onderzoeksbureaus (Arcadis, WL Delft, Royal Haskoning en Grontmij) in 2004 de opdracht de feitelijke risico’s te meten.

Uit de monsters die bij de depots Amerikahaven, IJsseloog en Meers zijn genomen, blijkt dat de vuile stoffen in baggerspecie zich veel minder snel verspreiden dan gedacht. De organische microverontreinigingen (PCB’s en PAK’s) binden zich sterker aan baggerspecie en lekken in werkelijkheid (afhankelijk van de stof) één tot tien keer langzamer uit depots dan de bestaande modellen voorrekenen.

Voor zware metalen geldt dat er door het omwoelen en het storten sprake is van een tijdelijke hogere verspreiding. Dit stopt na enkele tientallen jaren.

‘Er kunnen altijd stoffen lekken uit depots’, zegt Jappe de Best van het kennisproject, ‘maar met deze studie in de hand kunnen de werkelijke risico’s beter worden ingeschat.’

Of dat inzicht het verzet breekt, is de vraag. Bewoners rond het natuurgebied de Ingensche Waarden bij de Betuwse gemeente Buren, bijvoorbeeld, willen geen enkel risico lopen. De aanleg van een groot slibdepot daar lijkt onvermijdelijk. De bewoners vestigen hun laatste hoop op de Raad van State, die in mei uitspraak doet over de tientallen bezwaren tegen de milieuvergunning.

PvdA-Kamerlid Samsom stelde onlangs schriftelijke vragen aan CU-staatssecretaris Huizinga van Verkeer en Waterstaat over het lage aanbod van slib. Onderzoek van Grontmij toonde in december namelijk aan dat de hoeveelheid ervan ver achterloopt bij de verwachtingen. Bagger is dan ook, volgens milieugroep Red de Betuwe, een opgeklopt probleem.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden