NieuwsFraude Angola

Baggerbedrijf Van Oord ‘had geen oog voor corruptiesignalen’

Het Nederlandse baggerbedrijf Van Oord is betrokken bij een project in Angola waarbij mensenrechten zijn geschonden, en waarbij mogelijk ook sprake is van corruptie.  Drieduizend families moesten onder dwang verhuizen om plaats te maken voor het bouwproject Marginal da Corimba voor de kust van hoofdstad Luanda. Dat schrijven Trouw en Het Financieele Dagblad.

Hoofdkantoor van baggeraar Van Oord. Beeld null
Hoofdkantoor van baggeraar Van Oord.

Uit onderzoek van de kranten blijkt dat de baggeraar in Angola zaken heeft gedaan met een partner die bijna eenderde van de aanneemsom van 615 miljoen dollar kon declareren voor nauwelijks omschreven werkzaamheden. Het gaat om Urbinveste. Eigenaar is Isabel dos Santos, dochter van oud-president José Eduardo dos Santos. Zij ligt al vanaf 2013 in internationale media onder vuur vanwege de dubieuze herkomst van haar miljardenvermogen. 

Volgens deskundigen kan Van Oord mogelijk medeverantwoordelijk gehouden worden voor corruptie, als blijkt dat het bedrijf te weinig onderzoek heeft gedaan naar het project. Het baggerbedrijf zou belangrijke ‘rode vlaggen’ voor mogelijke corruptie hebben genegeerd.

Bij het stadsontwikkelingsproject Marginal da Corimba zijn ook ING en kredietverzekeraar Atradius betrokken. Van Oord zegt in een reactie dat het bedrijf niet wist van de landonteigening. De gedwongen verhuizingen vonden in 2013 plaats, Van Oord raakte in 2016 betrokken bij het project. Daarnaast ontkent de baggeraar dat er te hoge kosten zijn opgevoerd. Al erkent Van Oord in de krant wel dat de kosten ‘aan de kant van Urbinveste wat ruim begroot’ waren. 

In een verklaring stelt het bedrijf bovendien dat er in 2016 wel onderzoek is gedaan naar het project, maar dat er geen aanwijzingen waren voor misstanden. Volgens Van Oord was elke partner verantwoordelijk voor het eigen deel van het contract. Wel belooft het bedrijf samen met ING om zich in te zetten voor de verdreven bewoners.

Lees meer over de Angolese corruptiezaak

Schandaal in Angola: justitie doet weinig aan corruptie van Nederlandse bedrijven over de grens
De Nederlandse baggeraar Van Oord is betrokken bij een project in Angola waar corruptie en mensenrechtenschendingen hoogtij vieren. Hoe kan een Nederlands bedrijf in zo’n project belanden? En waarom doet de Nederlandse justitie niets?

Profiel: Isabel dos Santos: de rijkste (en corruptste) vrouw van Afrika
In de Angolese corruptiezaak duikt ook de naam Isabel dos Santos, dochter van de ex-president. In eigen land wordt ze spottend de prinses genoemd. Dat ze de eerste vrouwelijke miljardair van Afrika is, heeft ze mede te danken aan de Amsterdamse Zuidas.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden