Baggeraffaire in Friesland blijft zonder gevolgen

Evenals de vuilegrondaffaire in Nijmegen heeft ook het baggerschandaal in de provincie Friesland geen politieke consequenties. De coalitiepartijen CDA, PvdA en VVD in Provinciale Staten - samen goed voor 42 van de 55 zetels - hielden woensdag het college van Gedeputeerde Staten uit de wind....

Van onze verslaggever

LEEUWARDEN

Ze vinden weliswaar dat de verantwoordelijke gedeputeerden in opeenvolgende colleges fouten hebben gemaakt, maar niet dat ze laakbaar of te kwader trouw hebben gehandeld. Bovendien heeft het college zelf een extern onderzoek naar een kwart van de ruim tachtig Friese baggerdossiers laten instellen, overigens pas na onthullingen over de zogenoemde Gouden Bodem-affaire in de Leeuwarder Courant.

Die vorm van zelfkastijding werd door de grote fracties op prijs gesteld. Moties van de kleinere oppositiepartijen waarin wantrouwen in het hele college of in de beide thans verantwoordelijke gedeputeerden J. Walsma (CDA) en A. Mulder (PvdA) werd uitgesproken, haalden het niet. Ook moties waarin het milieubeleid werd afgekeurd en waarin werd aangedrongen op een wisseling van portefeuilles of een herverdeling van taken in het college, leden schipbreuk.

Uit het externe onderzoek van Coopers & Lybrand blijkt dat de waterrijke provincie Friesland heeft gefaald in haar baggerbeleid. De provincie schoot ernstig tekort als beheerder/exploitant, vergunningverlener en toezichthouder. Vergunningen werden verleend die nooit hadden mogen worden afgegeven en er was onvoldoende toezicht en deskundigheid. Ernstige fouten zouden zijn gemaakt bij het overbrengen van vervuild slib van Heeg naar Wartena. Justitie doet nog onderzoek naar deze Gouden Bodem-affaire.

Gedeputeerden en statenleden geven toe dat de politieke geloofwaardigheid van de provincie ernstig onder de baggeraffaire heeft geleden. Walsma en Mulder beloofden er alles aan te doen de gezagscrisis zo snel mogelijk de wereld uit te helpen. Binnen enkele maanden komen ze met een plan van aanpak om schoon schip te maken. Hiervan maakt onder meer deel uit een verscherpt toezicht van de Rijksinspectie voor de Milieuhygiëne, kwaliteitscontrole en ISO-certificering. Ook komt er meer geld en personeel beschikbaar voor een adequaat milieubeleid.

Overigens heeft Friesland een deel van de verantwoordelijkheid voor het falende beleid bij Den Haag gelegd. Het wordt als onbevredigend ervaren dat het provinciaal bestuur drie petten draagt en dat de regelgeving is doorgeschoten. CDA-woordvoerder I. Heerma: 'De regelgeving is zweverig en onduidelijk en overwoekert de praktijk. Het is een systeem op zich geworden, waarvan het politieke systeem hyperventileert, met de kans dat het in onmacht vervalt.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden