Bagger in Brussel

Afgelopen week schreef de Utrechtse redactie van de Volkskrant over een actie van gemeenteraadslid Hans van Wegen. Hij klaagt de gemeente Amersfoort aan bij de Europese Commissie in Brussel omdat volgens hem aanbestedingsregels rondom de baggerstort in Vathorst overtreden zouden zijn....

Amersfoort David Mol en fractievoorzitter GroenLinks

Er zitten een aantal vreemde kanten aan dit optreden, die de vraag oproept of hij een juridisch genie is of een onnozel raadslid.

De gemeenteraad vormt samen met burgemeester en wethouders het wettelijk bestuur van de stad. De raad heeft indertijd besloten om via de bestuurlijke weg te komen tot een oplossing van het baggerprobleem. Van Wegen is mede verantwoordelijk voor dat besluit. Ook al zou hij het niet eens zijn met zo'n besluit, dan is de basisregel van de lokale democratie dat je een meerderheidsbesluit van je eigen raad respecteert. Van Wegen klaagt in feite zichzelf aan!

Wat denkt hij met zijn vreemde actie te bereiken? Mocht hij ongelijk hebben, dan onderstreept dat zijn politieke onnozelheid. Ook hij heeft inmiddels voldoende kennis om te weten dat gemeente en provincie overtuigd zijn niet te handelen in strijd met aanbestedingsregels.

Mocht hij gelijk hebben, dan lijkt zijn actie gericht tegen het belang van de stad en de burgers. Dan dreigen er aanzienlijk grotere schadeclaims. Van Wegens actie is dus frontaal gericht tegen de belangen van stad en burgers. Als zijn rekensommetjes kloppen, dan kan zijn activisme elke bewoner van de stad vele duizenden euro's kosten. En de stad dreigt failliet te gaan als gevolg van deze onbezonnen actie. Het lijkt wel een anti-Burgerpartij!

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden