Bagdad opnieuw bestookt

Amerikaanse raketten hebben gisteren verscheidene burgers gedood bij een bombardement op een gebouw van de Iraakse veiligheidsdienst in Bagdad. Ooggetuigen zeiden dat zij de uitgebrande wrakken van zeker vijf auto's hadden gezien....

Van onze correspondent Bert Lanting

Volgens de Iraakse autoriteiten zouden er zeker 25 gewonden zijn gevallen bij het bombardement. Brigade-generaal Vincent Brooks, de woordvoerder van het militaire hoofdkwartier in Qatar, zei dat hij niet op de hoogte was van het incident. Hij zegde toe dat de Verenigde Staten de berichten zullen onderzoeken.

Geallieerde bommenwerpers voerden gisteren opnieuw zware bombardementen uit op een complex waar het hoofdkwartier van Saddam Husseins zoon Qusay staat. Qusay heeft het bevel over de geheime politie en de Republikeinse Garde. Ook werden stellingen van de Republikeinse Garde in het zuiden van Bagdad onder vuur genomen.

De geallieerden hopen nog steeds dat zij het regime van Saddam Hussein aan het wankelen kunnen brengen door de bombardementen en de snelle opmars naar Bagdad. Volgens het Pentagon zijn er aanwijzingen dat de bevolking in het zuiden van het land de angst voor het Iraakse regime begint te verliezen.

Amerikaanse troepen werden in de stad Najaf met gejuich begroet door honderden inwoners, toen zij het centrum binnentrokken. De meeste inwoners van Najaf zijn shi'ieten, die slechte ervaringen hebben met het regime. In 1991 sloegen Saddams troepen met geweld een opstand onder de shi'itische bevolking neer.

De Amerikaanse troepen trokken de stad binnen om die te zuiveren van strijders van de Baath-partij. Volgens het Pentagon zouden sommige Iraakse strijders schuil hebben gehouden in de Ali-moskee, een shi'itisch heiligdom. Vandaaruit zouden zij de Amerikaanse troepen hebben beschoten.

Het moreel van de Amerikaanse troepen kreeg een flinke prikkel door de bevrijding van Jessica Lynch, een soldaat die drie dagen na het begin van de oorlog in Nassiriyah gevangen was genomen, nadat haar eenheid in een hinderlaag was gelopen.

Amerikaanse commando's bevrijdden haar bij een riskante nachtelijke overval op een ziekenhuis in Nasiriyah, dat door het Iraakse leger werd gebruikt. Op aanwijzing van het personeel vonden de commando's ook elf lijken, vermoedelijk van andere Amerikaanse militairen uit de eenheid.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden