Bagdad onthult ambitieus gifwapen-program

Irak werkte voor de Golfoorlog (1991) aan een veel geavanceerder programma voor biologische oorlogsvoering dan 'tot enkele dagen geleden' bekend was....

REUTER; AFP; AP

Reuter, AFP, AP

AMMAN

Ekeus zei dat de 'met 180 graden gewijzigde houding' van de Iraakse regering, die hem alle medewerking verleent, de opheffing van het VN-embargo tegen Irak naderbij brengt. 'Het proces is onmiskenbaar versneld', zei hij. De diplomaat hield echter een slag om de arm. 'We moeten alles verifiëren. We kunnen de Iraakse verklaringen niet voetstoots aannemen. Iedere keer dat we dat hebben gedaan, werden we misleid.'

Unscom is door de Veiligheidsraad belast met het toezicht op de uitvoering van resolutie 687, die de ontmanteling van de biologische, chemische en nucleaire wapensystemen en lanceerinrichtingen van Irak gebiedt. Vervulling van deze eis is de belangrijkste voorwaarde voor opheffing van de VN-sancties die Irak langzaam maar zeker aan de grond brengen. Maar zelfs als Ekeus een voor Irak gunstige aanbeveling doet, zal de Amerikaanse regering naar verwachting dwarsliggen.

Irak heeft Ekeus deze week, tijdens zijn vierdaagse bezoek aan Bagdad, 'bijzonder waardevolle gegevens' verstrekt. De Zweedse diplomaat zei dat Irak hem 'belangrijke documenten' had overhandigd, en 'één heel belangrijk document' dat ter vertaling naar het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie (IAEA) in Wenen is gestuurd. De Unscom-voorzitter, die weinig bijzonderheden gaf, liet doorschemeren dat de onthullingen vooral betrekking hebben op biologische wapens en raketsystemen.

De Irakezen hielden tot vorige maand vol slechts onderzoek te hebben gedaan naar biologische wapens voor defensieve doelen, en overhandigden Unscom-hoofd Ekeus op 6 augustus dienaangaande een zogenaamd 'compleet en definitief' rapport. Naar nu blijkt, heeft Irak vóór de Golfoorlog veel grotere hoeveelheden toxische middelen geproduceerd dan het op 6 augustus toegaf.

Sinds de vlucht van de Iraakse ex-minister van Industrie Hussein Kamel Hassan, een schoonzoon van president Saddam Hussein en de hoofdverantwoordelijke voor de geheime Iraakse wapenprogramma's, stelt het Iraakse regime zich soepeler op tegenover Unscom. Luitenant-generaal Hassan heeft in Jordanië asiel gekregen.

Ekeus had dinsdagavond een ontmoeting met Kamel Hassan met het doel de Iraakse informatie te toetsen. Ekeus weigerde gisteren in te gaan op 'de mate van discrepantie tussen beide bronnen'. Volgens goed ingelichte bronnen in Amman heeft Kamel Hassan de Unscom-diplomaat niets verteld wat de Iraakse regering hem niet reeds had onthuld.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden