Bagdad bedreigt nu ook Turkije
Irak zal de basis Incirlik in het zuidoosten van Turkije aanvallen als Amerikaanse en Britse gevechtsvliegtuigen van daaruit vluchten naar Irak blijven ondernemen....
AP, AFP
BAGDAD
President Saddam Hussein zelf had zondagavond al gewaarschuwd dat Irak heel goed in staat is de bases in Saudi-Arabië en Koeweit aan te vallen die de Amerikanen en Britten gebruiken voor hun patrouilles in de no-fly zones boven Noord- en Zuid-Irak.
Irak wenst zich niet te storen aan de no-fly zones, die de VS, Groot-Brittannië en Frankrijk na de Golfoorlog hebben ingesteld zonder daarvoor de instemming van de Veiligheidsraad te verkrijgen. Het vliegverbod voor de Iraakse luchtmacht is bedoeld ter bescherming van de Koerdische minderheid in Noord-Irak en de shi'itische minderheid in Zuid-Irak.
Toen Irak vorig jaar herhaaldelijk weigerde mee te werken aan de verplichte inspecties van zijn massavernietigingswapens, besloten de VS en Groot-Brittannië hun patrouillevluchten in de no-fly zones te intensiveren. Sinds kort bombarderen Amerikaanse en Britse patrouillevliegtuigen vrijwel dagelijks Iraakse luchtafweerinstallaties in de no-fly zones, als de piloten bemerken dat ze door de Irakezen in het vizier worden gehouden.
Irak meldt nu telkens dat bij dergelijke bombardementen ook Iraakse burgers om het leven zijn gekomen. Naar aanleiding van deze berichten heeft het Britse parlementslid Tam Dalyell (Labour) de regering-Blair maandag gevraagd om een duidelijk antwoord op de vraag of Groot-Brittannië in oorlog is met Irak.
Gisteren ondernamen Amerikaanse en Britse vliegtuigen vanaf de Turkse basis Incirlik vluchten boven Noord- en Zuid-Irak. Bagdad maakte bekend dat bij een bombardement op Zuid-Irak vijf doden waren gevallen - in dit geval zonder erbij te vermelden of het burgers waren.
De Iraakse vice-premier, Tariq Aziz, heeft gisteren bij de Turkse premier Bülent Ecevit aangedrongen op stopzetting van het gebruik van de basis Incirlik voor vluchten op Irak. Maar Ecevit bleek niet bereid zijn NAVO-bondgenoten de voet dwars te zetten. Hij zei na afloop van zijn overleg met Aziz dat hij erop had aangedrongen dat Irak zich zou onthouden van 'provocaties' in de no-fly zones.
Premier Ecevit distantieerde zich echter van het Amerikaanse streven president Saddam ten val te brengen. 'Saddam is een kwestie voor het Iraakse volk, en misschien voor de VS en andere landen', zei Ecevit. 'Maar voor ons is het probleem hoe te voorkomen dat Irak uiteenvalt.'