BAGAGE

Stappen en Trappen is alwéér een nieuwe ANWB-uitgave voor actieve recreanten: een reeks mappen met tips voor dagjes uit in twaalf gebieden in Nederland....

REISGIDSEN

STAPPEN EN TRAPPEN

IN NEDERLAND

* Ter gelegenheid van de tweehonderdste verjaardag van de provincie Noord-Brabant is een map met vijftien fietsroutes uitgebracht. De tochten zijn gemiddeld veertig kilometer en hebben elk een bepaald thema, zoals verdedigingslinies, stuifzanden en turfwinning. De map is voor ¿ 19,50 te koop bij de Brabantse VVV's en reisboekwinkel Atlas aan de Tilburgse Heuvelstraat.

* Bij de Dienst Ruimtelijke Ordening en Volkshuisvesting in Amsterdam is een nieuwe stedenbouwkundige wandeling door de hoofdstad verschenen: Nieuwmarktbuurt, Kadijken en Oostelijke Eilanden. Het gidsje (met plattegrond) is voor ¿ 4,95 te koop bij het Gemeentelijk Informatiecentrum, 020-622.29.62.

TIPS & TRIPS

PER HUIFKAR

NAAR DE SCHAPEN

De Maashorstexpres is, in tegenstelling tot zijn flitsende naam, een huifkar met Zeeuws trekpaard. Paard en kar gaan in het Noord-Brabantse natuurpark De Maashorst bezoekers vervoeren die de kudde van vijfhonderd Kempische heideschapen en haar twee herders willen zien. Het gebied is zó uitgestrekt dat wandelaars vaak doodmoe, zonder de kudde te hebben gevonden, terugkeren. Een rit vanaf bezoekerscentrum Slabroek met bezoek aan de kudde, ongeveer tweeëneenhalf uur, kost inclusief consumptie 13,50 gulden (kinderen zeven gulden). In principe worden alleen groepen op afspraak vervoerd, maar op zondag 13 en 20 oktober kunnen bij uitzondering individuele bezoekers mee. Reserveren: 0412-61.19.45.

* Op het Provinciehuis in Den Bosch wordt op 4, 5 en 6 oktober het tweehonderdjarig bestaan van de provincie Noord-Brabant luister bijgezet met de Drie Historische Dagen. De bezoeker krijgt dan een tamelijk compleet beeld van wat de Brabantse cultuurhistorie omvat. Een greep uit het gepresenteerde: expositie van Brabantse industriële producten, vestingwerken op cd-i, tentoonstelling van opvallende archiefstukken, oude kranten op microfilm, biografiënspel, heemkundige herberg met vertellers en muziek, historische films over gilden, expositie van bodemvondsten, verkoop van boeken over Brabant, filmdocumentaires over het Brabants verleden, optreden van rederijkerskamer Moyses' Bosch, lezingen, een kinder-doe-hoek, toneelopvoeringen, dansen en een vendelconcert. Dagelijks open 10-17 uuur. Informatie 073-681.28.12.

* In het land van beek en beekdal, Noord-Drenthe, is een nieuwe fietsroute uitgezet, Boom- en Beekdal, die loopt door open land, beschutte bossen en dorpjes. De route is door de ANWB bewegwijzerd en kent twee varianten: 30 en 48 kilometer. Voor ¿ 12,50 te koop bij de VVV Assen, Norg, Roden en Eelde/Paterswolde; tevens met informatie over beken, beekdalen, speciale bomen en struiken.

VVV's en ANWB hebben voor oktober een aantal wandel- en fietsroutes in Nederland uitgezet. Het gaat om de volgende trajecten:

Montferland: wandelen (6, 12 of 18 km), fietsen (30 of 50 km), pakket te koop bij VVV Beek, 0314-66.31.31 (ook voor huurfiets).

Vanuit Den Bosch naar Loonse en Drunense duinen en de Meierij: fietsen (35 of 60 km), informatie Milieufederatie, 013-535.62.25.

Soest en omgeving: wandelen (16 km), route bij VVV/ANWB Soest, 035-601.20.75.

Vanuit Valkenburg naar het Geuldal, Wijlre en naar Sibbe: wandelen (6 of 15 km), fietsen (25 of 26 km), routes bij VVV Het Geuldal, 043-601.33.64.

* Kunstenaar Jan Ploeg werkt in de nieuwe Lagune van het Dolfinarium Harderwijk aan een houten beeldengroep: een immense walvis in wiens boeggolf dolfijnen zwemmen. Speciaal voor de staart van de walvis haalde het Zeedierenpark uit Denemarken een vorkstuk eikenhout met een spanwijdte van vier meter en een gewicht van ruim vier ton. Bezoekers kunnen Ploeg nog tot en met 27 oktober aan het werk zien in het Dolfinarium.

* In de Oostenrijkse wintersportplaats Lech bestaat de mogelijkheid te logeren bij een Olympische medaillewinnaar. Zo beheert Trude Jochum-Beiser café annex pension Olympia. Zij won op de Spelen van 1948 in Sankt Moritz goud op de combinatie en zilver op de afdaling. Een tweede gouden medaille volgde vier jaar later op de afdaling in Oslo. Tussendoor werd ze in 1950 wereldkampioene op de afdaling. Onlangs ontving ze van de Oostenrijkse regering de gouden medaille voor verdiensten.

De eigenaar van hotel Kristiania is Othmar Schneider, die in 1952 tijdens de Winterspelen eerste werd op de slalom en tweede op de afdaling. Egon Zimmermann beheert hotel Kristberg. Hij won goud in Innsbruck (1964) op de Olympische afdaling na twee jaar eerder 's werelds beste te zijn geweest op de reuzenslalom. Meer informatie VVV Lech: 0043-5583-2161.

TIJDSCHRIFTEN

LEGOLAND IN

CALIFORNIE

De Verenigde Staten krijgen hun eigen Legoland. Het attractiepark wordt aangelegd in Carlsbad bij San Diego, in het zuiden van Californië. Volgens het vakblad Reisrevue moet het park in 1999 klaar zijn. Per jaar worden 1,8 miljoen bezoekers verwacht. Het Legoconcern begon in Jutland en breidde dit voorjaar uit met een attractiepark in het Britse Windsor. Dat is zo'n succes (dit jaar naar verwachting rond 1,4 miljoen bezoekers) dat tot aanleg van een Amerikaans park is besloten.

EVENEMENTEN

ROERMOND: Op 16 en 25 oktober (15 en 16 uur) zijn er rondleidingen door de eeuwenoude kelders van wijnhandel Berger in Roermond. Eveneens in Roermond, in speeltuin de Kitskensberg, is op 20 oktober tussen 13 en 15 uur een sprookjespuzzeltocht. Vijf dagen later, op 25 oktober, begint om 14 uur vanaf het VVV-kantoor aan de Kraanpoort een wandeling langs de bouwwerken van Pierre Cuypers.

UTRECHT: Vanaf vandaag tot en met 20 oktober exposeert het Spoorwegmuseum in Utrecht ruim honderd reclame-affiches die tussen 1946 en 1996 op NS-perrons hebben gehangen. Aanleiding is het vijftigjarig bestaan van Alrecon Media. Er is een keuze gemaakt uit een collectie van ruim 6500 posters. Open di-zat 10-17 uur, zon 13-17 uur.

LARSERBOS: Onder auspiciën van het ANWB-tijdschrift Op Pad is dit weekeinde in het Larserbos (Flevoland) de Sportieve Tentenshow. Beide dagen 10-17 uur.

TILBURG: Tot en met 20 oktober loopt in het Milieu Educatie Centrum in Tilburg de fototentoonstellling Aqui en Nicaragua. De foto's geven een beeld van de gevolgen van ontbossing, droogte en watervervuiling in het gebied rondom de Nicaraguaanse stad Matagalpa. Open di-vrij 12-17 uur, zat-zon 13-17 uur.

DEN HAAG: Het Museon in Den Haag verzorgt op 1 oktober om 13.30 uur een dia-lezing over de ontwikkelingen op het gebied van de huisvesting in Zuid-Afrika na de apartheid.

LAREN: Morgen kunnen bezoekers tussen 13.30 en 16 uur in het Geologisch Museum Hofland in Laren stenen, mineralen en fossielen laten determineren door deskundigen.

SCHEVENINGEN: Museum Scheveningen heeft vanaf 1 oktober een nieuwe zaal ingericht over Scheveningen rond 1900. Foto's, schilderijen en objecten tonen vooral het beeld van de visserij. Ook is een vissershuisje nagebouwd en ingericht met authentieke voorwerpen uit het begin van deze eeuw. Open di-zat 10-17 uur.

EINDHOVEN: Israël heeft een grote verscheidenheid aan landschappen, verschillende klimaatzones en een rijke flora en fauna. Fotografe Shai Ginott laat dit zien in de expositie Natuur en landschap in Israël, in het Eindhovens Milieu Educatie Centrum. T/m 3 november; ma 13.30-17 uur, di-vr 9-17 uur, zon 14-17 uur.

AMERSFOORT: Tot 2 december loopt elke zondag in het Centrum voor Natuur- en Milieu-educatie Landgoed Schothorst in Amersfoort de foto-expositie Op safari in Kenya. Open 13-17 uur.

DELFT: Het Legermuseum in Delft heeft morgen om 14 uur een rondleiding met als thema Het uniform van de dienstplichtige. Aanmelden 015-215.05.00.

TILBURG: Van 1 tot en met 27 oktober kunnen kinderen een speurtocht maken door alle tentoonstellingen van het Noord-Brabants Natuurmuseum in Tilburg. Thema: Mythen, Sagen en Legenden. Open di-vrij 10-17 uur, zat-zon 13-17 uur.

AALSMEER: In Aalsmeer zijn vandaag excursies door de Westeinderplassen en de Aalsmeerse Bovenlanden, en rondleidingen door korenmolen De Leeuw en de Historische Tuin. Kaarten zijn vandaag nog verkrijgbaar bij de korenmolen, de Tuin en Oud Aalsmeer op het Praamplein.

DEN HAAG: In het scryptorium in het Museum van het Boek Meermanno-Westreenianum in Den Haag kunnen bezoekers elke zondag van 14 tot 17 uur gehuld in monnikspij aan de slag met ganzenveer en inkt. Kinderen kunnen een speurtocht maken langs middeleeuwse boeken. Het museum, met een collectie middeleeuwse handschriften, is open op di-vrij 11-17 uur, zat-zon 12-17 uur.

AMSTERDAM: Literaire boekhandel De Evenaar viert het vijf-jarig bestaan op 5 oktober in de Singelkerk in Amsterdam. De schrijfster Lieve Joris vertelt om 20 uur over haar laatste boek Mali Blues; daarna volgt Afrikaanse muziek. Open vanaf 19 uur. Informatie 020-624.62.89.

ZWOLLE: In de IJsselhal in Zwolle heeft van 4 tot en met 6 oktober het Naturoment plaats. Er zijn shows met onder meer paarden, honden en schapen, een tentoonstelling van huisdieren en een kinderboerderij. Open vrij 14-22 uur, zat-zon 11-18 uur.

VOORHOUT: Voorhout herdenkt dat het dit jaar zevenhonderd jaar geleden is dat graaf Floris V werd vermoord. Hij kwam tijdens zijn leven (1254-1296) geregeld in slot Teylingen in Voorburg. In de hal van het gemeentehuis en in de bibliotheek is tot en met 21 december een expositie over de geschiedenis van Teylingen en het leven van Floris V. Informatie 0252-26.57.52/26.56.00.

ROTTERDAM: Steven van Schuppen, maker van wandelkaarten en -boeken, spreekt morgen (12 uur) in het Rotterdams Nivon-centrum over Wandelroutes van het Groene Netwerk in Zuid-Holland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden