BAGAGE

De consument kan nog steeds niet blindvaren op het gewicht dat fabrikanten opgeven voor hun caravans. De ANWB heeft 150 caravans laten wegen en ontdekte 'verrassende verschillen' met de gewichten uit de folders, zegt hoofdredacteur Fred Voorbergen van de Kampeer & Caravan Kampioen (KCK)....

Fabrikant rommelt

met gewicht caravans

Verschillen tot vijftig kilo zijn volgens de ANWB acceptabel. De klant bestelt een keukenblokje en moet zich dan realiseren dat er wat minder bagage in de caravan kan worden gestouwd.

Maar soms lopen de verschillen tussen folder en werkelijkheid op tot 100 kilo. Bij Bürstner trof de KCK twee caravans die echt veel zwaarder waren dan de fabriek opgeeft. Eén van de twee (de Ventana Silver) bleek 100 kilo meer te wegen dan de Burstner beweert.

Het merk Chateau viel door de mand met eveneens twee caravans die ongeveer 90 kilo meer wogen dan opgegeven. Twee typen van Delta waren 115 en 117 kilo zwaarder. Andere merken die soms 'een onsje meer' leveren zijn Hobby, Home Car, Hylander, Kip, Knaus en LMC.

Volgens een woordvoerder van de ANWB nemen de verschillen af, maar de caravanbezitter loopt veiligheidsrisico's als zijn caravan te zwaar is beladen.

Scandinavian Seaways

vaker naar Engeland

Ondanks de felle concurrentie op de Noordzee gaat de Deense rederij Scandinavian Seaways vaker varen tussen IJmuiden en Newcastle. De ferrymaatschappij is van plan 289 keer de oversteek te maken, 52 keer meer dan vorig jaar.

Volgens de maatschappij is er een groeiende belangstelling voor Noord-Engeland en Schotland. Vooral het regenachtige Lake District trekt steeds meer Nederlanders, aldus een woordvoerster.

Scandinavian Seaways heeft vorig jaar 150 duizend passagiers vervoerd en veertigduizend auto's. De maatschappij mikt dit jaar op 186 duizend passagiers en vijftigduizend auto's.

Te voet langs

de hele rand

van Nederland

Ze zijn na de Afsluitdijk linksaf geslagen, te voet de kust langs. Ze zijn van strandpaal naar strandpaal gelopen en toen ze daar aan het eind van Nederland kwamen, zijn ze landinwaarts getogen, de hele grens langs. Het drielandenpunt werd gerond, de oksel bij Ohé en Laak genomen, de vele kilometers Zeeuwse kust afgeteld en met zo'n tweeduizend kilometer in de benen, ronden Robert Douwes en Dennis van Wettum op 28 februari hun Rondje Nederland af in Hoek van Holland.

In deze kustplaats begonnen de twee vrienden in 1994 met hun 'begrenzing van Nederland' en liepen stukje bij beetje de buitenste rand van Nederland na. Ze volgden de officiële geografische grenzen zo nauwkeurig mogelijk via bestaande wegen en paden. Soms een stukje aan de buitenkant van het land, als dat dichter bij de grens was dan de Nederlandse paden.

Ze liepen door prachtige natuurgebieden, ze zagen verre einders, bossen en weilanden, maar ze lieten zich tegelijkertijd niet van het pad brengen door sinistere industrieterreintjes en asfaltbanen.

Tijdens de wandeling pikten ze stukken mee van bestaande wandel- en fietspaden. Ze wikten en wogen, verifieerden en corrigeerden waar nodig en zo ontstond hun eigen Rondje Nederland, een wandeltocht grootdeels over eigen bodem, van zo'n tweeduizend kilometer. Dat is ruim vier keer zo lang als het Pieterpad.

Robert Douwes en Dennis van Wettum maakten van elk stuk wandeling een routekaart, een sfeerverslag en vulden dit aan met een korte beschrijving van cultuur en natuur. Rondje Nederland, p/a Korsloot 3, 1475 JK Beets. E-mail: douwes-wildvank@wxs.nl.

Ouwehands bouwt

stukje Noordkaap na

Ouwehands Dierenpark in Rhenen opent met Pasen 'het Lapse Land', een terrein dat lijkt op de Noordkaap in Noorwegen. De bezoeker kan er rendieren zien. Later in het jaar gaat 'Waterland' open.

De directie wil van het dierenpark uiteindelijk een gebied maken waar bezoekers kunnen ervaren hoe diersoorten uit Europa en Noord-Azië leven in hun natuurlijke omgeving. Op termijn moeten alle ouderwetse hokken verdwijnen. Ouwehands opende eerder het Berenbos en het Tijgerbos.

Het Waterland gaat in juni open en geeft een beeld van het Nederlandse waterland, met zoet, zuur, zout en brak water. Alle dieren die in de Nederlandse waterrijke omgeving leven, moeten te zien zijn.

Als eerste komt er een gebied waar bevers en otters vrij kunnen rondscharrelen. Nog dit jaar vliegen er ook zeearenden rond.

Ouwehands bouwt in Waterland ook een groot aquarium. Het publiek loopt onder het wateroppervlak door een tunnel.

Het filiaal van Marks & Spencer in de Haagse binnenstad is bereid drie etages te verhuren voor een nieuwe toeristische attractie: Dutch History, een expositie volgens het infotainmentprincipe. De Molencate Groep in Hattem wil ruim tien miljoen in het project steken als de gemeente er 2,5 miljoen bijlegt.

Duinrell restaureert

Kikkertuin-complex

Het attractiepark Duinrell in Wassenaar mag beginnen met de grootschalige herbouw van haar restaurant en feestzaal, ook wel bekend als het Kikkertuin-complex. Dat heeft de Raad van State beslist na bezwaren van omwonenden. De Kikkertuin brandde in november 1996 volledig af. Oorzaak was brandstichting.

De nieuwbouw wordt twee keer zo groot als het eerder afgebrande complex. De nieuwe Kikkertuin moet in 1999 klaar zijn. Tot die tijd worden recreanten opgevangen in noodgebouwen. Een tevreden directeur C. Schoenmakers: 'De aannemer zal dag en nacht doorwerken.'

Vanwege de verkeersdrukte is Duinrell in Wassenaar omstreden, reden voor de buurtvereniging en de vereniging Vrienden van Wassenaar om bezwaren in te dienen bij de Raad van State. Zij noemen een gemeentelijk onderzoek naar geluidhinder ondeugdelijk en willen geluidwallen rond het attractiepark. Gemeentelijk woordvoerder J. van der Tuin ontkent dit. 'De buurt heeft net zoveel lawaai te verwachten als van buren die in hun tuin zitten te praten'.

Het Kikkertuin-complex omvat een café-restaurant en een supermarkt. Na de brandstichting verklaarde de Duinrell-leiding aanvankelijk dat de brand, die drie miljoen schade veroorzaakte, door een kaars was ontstaan.

Tijdens de zitting bij de Raad van State gaf de directie toe dat dit een smoes was om onrust te voorkomen. In die tijd was er namelijk veelvuldig sprake van 'een pyromaan van Duinrell' die vele branden veroorzaakte.

De brandstichter is, ondanks het uitloven van tienduizend gulden tipgeld, nooit gepakt. De politie vermoedt dat de pyromaan ook verantwoordelijk is voor een flink aantal caravanbranden op de Duinrell-camping en voor de brand in de attracties Splash en Waterspin. Die schade bedroeg een miljoen gulden.

Pas verschenen

* Chili door Nick Caistor, Landenreeks KIT, ¿ 19,90.

* Een geSCHIEdenis in wandelingen, vijf historische wandelingen langs de Rotterdamse en Delfshavense Schie, ¿ 13,95, Nivon Rotterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden