BAGAGE

In november 1995 vierde de landelijke Werkgroep Indisch-Nederlandse Letterkunde haar tienjarig bestaan met een symposium in Leiden, dat Naar de Oost!...

REISBOEKEN

VIER EEUWEN LANG

NAAR DE OOST

De teksten van dat symposium zijn nu - aangepast en uitgebreid - onder redactie van Peter Zonneveld samengebracht in Naar de Oost! (Bert Bakker; * 24,90). In negen verhalen wordt het reizen naar Oost-Indië vanaf 1595 beschreven. Zo belicht Ronald Spoor het reisjournaal van dominee Sytze Roorda van Eysing (begin negentiende eeuw), vertelt Gerard Termorshuizen over de oversteek per stoomboot tussen 1870 en 1905, vraagt Alexander Bakker aandacht voor curieuze tochten per kano of onderzeeër en richt Zonneveld zelf zich op de jaren twintig en dertig met de roemruchte Pelikaan en Uiver.

REISGIDSEN

DRIE REGIO'S

IN AUSTRALIE

Met drie nieuwe gidsen over Australische regio's verloochent uitgever Lonely Planet zijn afkomst niet. Denis O'Byrne houdt zich bezig met South Australia, Hugh Finlay beschrijft Northern Territory terwijl John en Monica Chapman over Tasmania reizen (import Nilsson & Lamm; per stuk * 33,45).

Nieuw is ook Jamaica (* 42,20) van Christopher Baker en New England (* 45,70), samengesteld door Tom Brosnahan en Kim Grant. In een geactualiseerde herdruk verschenen Victoria (* 35,15), Laos (* 35,15), Turkey (* 45,70) en Australia (* 52,75).

De serie City Guides is uitgebreid met Hongkong en Miami (per stuk * 26,-). Herdrukt is Seoul (zelfde prijs).

* Wat vroeger Trade & Travel Handbook heette, draagt sinds kort de naam Footprint Handbook. South Africa (import Nilsson & Lamm; * 45,70) is de eerste nieuwe titel van 1997 en werd samengesteld door Sebastian Ballard en Rupert Linton. Voor de aanhangers van het vroegere Handbook zijn er geen schokkende wijzigingen.

* De VVV-gids Brabant vervangt sinds kort vier streekgidsen, telt 154 pagina's en bevat naast een algemeen verhaal over de provincie een schat aan informatie over toeristische mogelijkheden. Ook is een (uitklapbare) kaart op A3-formaat opgenomen. Te koop bij de Brabantse VVV's voor * 6,50.

* Beroepsmatige weggebruikers vinden in de Routiersgids 1997 (Les Routiers Européens; zeventien gulden) weer informatie over eet- en slaapgelegenheden, nacht- en pechservice, veerdiensten, autoverhuur e.d. plus 112 waardebonnen.

* In Urlaub auf dem Bauernhof '97 staan ongeveer tweeduizend logeeradressen op het Duitse platteland, met kleurenfotootje en summiere beschrijving, en ingedeeld per deelstaat. Voor 14,50 mark plus 5,50 mark portokosten te bestellen bij DLG-Urlaubsservice, Eschborner Landstrasse 122, 60489 Frankfurt am Main, telefoon 0049-69-24.78.84.51, fax 0049-69-24.78.84.80.

TIPS & TRIPS

KLIKKEN OP

200 ZONDAGEN

Je moet het maar aandurven, de kinders achter de pc zetten met de Kidsgids, volgens de uitgever de eerste Nederlandse interactieve uitgids voor kinderen. Voor je het weet, hebben ze een te gek kasteel aan het andere eind van het land ontdekt of een tof pretpark waar de entree een maandloon bedraagt. En wie dan niet thuis geeft, heeft zelf om eindeloos gezeur gevraagd.

Kidsgids (CD/ID multimedia; * 29,95) is een verzameling op cd-rom van tweehonderd ('ruim 199') korte presentaties van attracties, musea, dierentuinen, kastelen en pretparken voor kinderen. Op het thematische openingsscherm is met de muis een keus te maken uit zeventien thema's, variërend van ruimtevaart tot grootmoeders tijd en van grote musea tot particuliere verzamelaars van spoortreintjes. Een klik brengt gemiddeld een dozijn klikbare suggesties in beeld.

Een bijna-kinderstem leest alle, opmerkelijk heldere tekstjes in bijna-kindertaal voor. De knoppen zijn kindvriendelijk groot, het kleurgebruik is behulpzaam, de lay-out overzichtelijk, de plaatjes zijn van VVV-brochure-niveau of beter. Vastlopen kan bijna niet.

De Kidsgids, volgens het doosje bruikbaar vanaf vijf jaar, is zelfs zo kindvriendelijk dat hij behoorlijk ouder-onvriendelijk uitpakt. Nergens is gewoon op plaatsnamen of zelfs provincie te zoeken naar bezienswaardigs om zo een al geplande trip aantrekkelijker te maken voor de kids. 'Vandaag wil ik...', leest de stem bij elk thema opnieuw, en pappa en mamma mogen hooguit nog het vervoer regelen, zo lijkt het wel. Adres en routebeschrijving rolden immers na een druk op de knop al uit de printer.

Kinderen, kortom, hebben volgens de makers van de Kidsgids op zondag en in schoolvakanties kennelijk de absolute macht. Je moet het aandurven. Of we nemen het ding natuurlijk in eigen gebruik voor als we het even echt niet meer weten.

* De klimsport wordt allang niet meer beoefend om het hoogste punt te bereiken. Dankzij allerlei hulpmiddelen kunnen wanden die voorheen als niet te beklimmen werden beschouwd, toch worden bedwongen. Daardoor kan een rotswandje van vijftig meter met een hoge 'moeilijkheidsgraad' net zo'n grote uitdaging vormen als een achthonderd meter steile wand in het hooggebergte. Een bijkomend voordeel voor sportklimmers is dat ze niet meer honderden kilometers de grens over hoeven; met de opkomst van indoor klimcentra zijn de mogelijkheden in eigen land sterk verruimd. Geen wonder dat het aantal Nederlandse (vooral binnen-)klimmers de afgelopen jaren is toegenomen tot 35 duizend, en dat bijgevolg het aantal klimcentra fors is uitgebreid. Er zijn er nu twintig en voor 1997 is de opening van vijf nieuwe gepland.

Een zeer gedetailleerd overzicht van al deze centra is te vinden in de Indoor Klimgids Nederland (uitgeverij Ex Pandus; * 14,95, ISBN 90-9010156-X). De liefhebber zal graag lezen dat in Enschede grepen van eigen fabrikaat zijn gebruikt, en dat in Nijmegen (geplande opening in het voorjaar) de maximale klimhoogte 21,5 meter is maar de reële klimlengte 35 meter. Het verschil (lees: het extra klimplezier) zit hem in traverses en een eveneens beklimbaar plafond. De simpele, maar keurig uitgegeven gids is ook voor de leek interessant: er wordt uitvoerig ingegaan op soorten wanden, handgrepen, materialen, kleding, en zaken als blessurepreventie, cursussen en verzekeringen.

EVENEMENTEN

MAASTRICHT: De tiende Vakantie Info Beurs in het Mecc Maastricht is nog vandaag en morgen van 10-18 uur te bezoeken. Ruim 130 verkeersbureaus, touroperators, luchtvaartmaatschappijen en andere standhouders zijn aanwezig. Als vanouds zijn luchthavens net over de grens, waaronder Zaventem, Luxemburg en enkele Duitse, goed vertegenwoordigd. Ook worden er veel landenfilms vertoond, onder meer over Zuid-Afrika, de VS, de Nederlandse Antillen, het Verre Oosten en cruises in de Griekse wateren. Toegang * 10, 65+ * 7,50, kinderen t/m 11 jaar gratis.

ROTTERDAM: Hoe beleefden jongeren uit verschillende Europese landen de Tweede Wereldoorlog en hoe blikken zij vijftig jaar na dato terug? Deze vragen staan centraal op de tentoonstelling die het Goethe Instituut organiseert in het Nationaal Schoolmuseum in Rotterdam: Was im Gedächtnis bleibt - Wat in het geheugen blijft, Europese jeugd tussen 1933 en 1949. Tot en met 26 januari; open di-zat 10-17 uur, zon 13-17 uur, 1 jan gesloten.

DRIMMELEN: Op 11 januari start om 9.30 uur een vier uur durende winterontdektocht door de Biesbosch, waarin vooral aandacht besteed wordt aan het vogelleven. Reserveren 0162-68.22.33.

TILBURG: Tijdloze momenten: tussen storm en stilte heet de tentoonstelling in het Noordbrabants Natuurmuseum in Tilburg met foto's die Wim van Passel maakte tijdens zijn reizen door het noordelijk poolgebied. Van 7 t/m 26 januari; di-vrij 10-17 uur, zat-zon 13-17 uur.

DEN HAAG: Op 5 januari wordt in het Vikinghuis tijdens de expositie Nordic Explorers in het Haagse Museon om 13, 14, 15 en 16 uur de sage verteld van de reizen die de Noorman Leif Ericsson naar Noord-Amerika maakte.

DEN HAAG: Thema's in de werkhoek voor kinderen in het Museon in januari zijn achtereenvolgens edelstenen (5 jan), periscopen (8), wajangpoppen (12), hete luchtballonnen (15), batikken (19), slangen (22), Malinese stokpoppen (26) en tekenfilms (29 jan). Inlichtingen en reserveren 070-338.13.83 (9-12 uur). Toegang tien gulden.

DEN HAAG: Ach, die tijden zijn voorbij is op 7 januari de eerste filmimpressie in een serie van vier die het Museon toont rond het thema 's-Gravenhage. . .toen. De eerste voorstelling beschrijft de residentie tussen 1920 en 1932. Aanvang 13.30 uur. Overige afleveringen 4 februari, 4 maart en 8 april.

HOENDERLOO: Bezoekerscentrum De Aanschouw van het Nationaal Park De Hoge Veluwe in Hoenderloo toont tot en met 10 maart Het beste uit 5 jaar 'Wildlife photographer of the year competition'. Het zijn 74 foto's, onderverdeeld in dierportretten, onderwaterwereld, bedreigde diersoorten en natuur in stad en tuin. Open dagelijks 10-17 uur.

AMERSFOORT: In Culinair Museum Mariënhof in Amersfoort is tot en met 2 maart nog de tentoonstelling Zilver op de theetafel 1840-1900 te zien, met een ruime sortering negentiende-eeuwse theeserviezen en accessoires als lepeldoosjes, koektrommels en theekistjes. Open di-vrij 10-17 uur, zat-zon 14-17 uur; gesloten 1 jan.

LAREN: Kinderen zijn dit weekeinde extra welkom in het Geologisch Museum Hofland tussen Laren en Hilversum. Er zijn tussen 13 en 16.30 uur tal van activiteiten zoals schatgraven, gipsafdrukken van fossielen maken en puzzelen met stenen. Door het Goois Natuurreservaat zijn wandelroutes uitgezet.

ROTTERDAM: Tot 2 februari loopt in het Nationaal Schoolmuseum in Rotterdam de tentoonstelling De Sprekende Letterbeelden, over de leesmethode die de Larense onderwijzer Joh. van Wulfen in 1885 introduceerde. Tot de jaren dertig heeft een aantal scholen gebruik gemaakt van deze methode, waarbij de vorm van de letters en de klanken verbonden werden aan een afbeelding waaruit de klank zou 'spreken'. Open di-zat 10-17 uur, zon 13-17 uur.

AMSTERDAM: Bioloog René Demets van het Estec uit Noordwijk houdt 7 januari een lezing over het onderwerp Leven op Mars in het Artis Planetarium van Amsterdam. Recente onderzoeken van meteorieten wijzen in die richting. Aanvang 20 uur, toegang veertien gulden. Informatie 020-523.33.52.

DEN HAAG: Aan een achttien meter lange kapstok hangen tijdens de tentoonstelling Pasvorm in het PTT Museum in Den Haag veertig verschillende kledingcombinaties van bedrijfskleding van de PTT uit de afgelopen honderdtachtig jaar. Tot en met 30 maart; ma-vrij 10-17 uur, zat-zon 12-17 uur.

VELSEN-ZUID: Museum Beeckestijn in Velsen-Zuid toont tot en met 2 maart op de bovenverdieping De draad van het verhaal. Drie eeuwen Nederlandse merklappen. De oudste merklap dateert uit 1664. Ook is het antieke naaigerei te zien waarmee de handwerken gemaakt werden. Open woe-zon 12-17 uur; 1 jan gesloten.

GRONINGEN: Het Noordelijk Scheepvaartmuseum in Groningen houdt samen met het Centre Culturel Français tot en met 19 januari de expositie Scheepvaart op de Mascarenen. Gravures van Philippe Turpin geven een beeld van het maritieme verleden van het gebied rond de eilanden Mauritius en Réunion. Open di-zat 10-17 uur, zon 13-17 uur, 31 dec 10-16 uur; 1 jan gesloten.

OTTERLO: Nederlandse vissershavens rond 1900 is het thema van de expositie in het Nederlands Tegelmuseum in Otterlo van tien grote tegeltableaus, afkomstig uit de voormalige Amsterdamse viswinkel Zee- en Riviervischhandel IJ. Elk tegeltableau telt 112 tegels van 15 bij 15 centimeter. Tot en met 31 maart; di-vrij 10-12.30 en 13-17 uur, zat-zon 13-17 uur.

DEN HELDER: Het Nationaal Reddingmuseum in Den Helder belicht tot en met 9 februari Dorus Rijkers, naar wie het museum is genoemd. Aanleiding is de 150ste geboortedag van de redder, wiens leven en loopbaan te volgen zijn via foto's, documenten, schilderijen, tekeningen en medailles. Open ma-zat 10-17 uur, zon 13-17 uur.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden