BAGAGE

Er moeten geen campings meer worden gebouwd in gebieden waar een kans bestaat op natuurrampen. Campings die nu al in zulke risicogebieden liggen, moeten beschikken over een rampenplan en evacuatievoorzieningen zoals een alarmsysteem, vluchtroutes, noodtelefoons, noodverlichting en een 24-uursbewaking tijdens risicosituaties....

Advies om campings beter te beveiligen

Dat adviseert een aantal organisaties in een rapport over de veiligheid van kampeerders op campings. Het rapport werd onlangs aangeboden aan het Europees Parlement. De organisaties, waaronder de Nederlandse ANWB, geven advies over de wijze waarop de soms desastreuze gevolgen van overstromingen, bosbranden en milieurampen op kampeerterreinen in Europa kunnen worden voorkomen.

Aanleiding voor het rapport is de massale overstroming in 1996 van het kampeerterrein Virgin de las Nieves in het Spaanse Biescas, waarbij 86 mensen om het leven kwamen. De toeristenorganisaties pleiten voor Europese richtlijnen om de veiligheid op campings te vergroten.

Zo zouden Europese, nationale, regionale en lokale overheden moeten controleren of de procedures voor de veiligheid van kampeerterreinen en het toezicht daarop voldoende zijn. Ook dient de Europese Commissie een gedegen studie uit te voeren naar de veiligheidssituatie van campings in Europese risicogebieden. De organisaties stellen voor om dat onderzoek te combineren met een lopend onderzoek naar overstromingen in Europa.

Pas verschenen

Bij Pinguin Books is zojuist de zesde, Engelstalige editie van Time Out London Guide (ongeveer * 36) uitgekomen. De gids maakt door de drukke lay-out en de vele advertentiepagina's een wat rommelige indruk, maar wie zich daar niet door laat afschrikken, treft veel praktische en goedgeschreven informatie aan, met uitgebreide plattegronden van de stad en het metronet.

In de Time Out-reeks zijn verder gidsen verschenen over New Orleans (ongeveer * 36) en Edinburgh (ongeveer * 36).

Wie in Amsterdam een keer als buitenlandse toerist door de stad wil lopen, kan daarbij goed de Time Out Amsterdam Guide (ongeveer * 36) van Pinguin gebruiken. Wees onder meer voorbereid op winkeliers die 'met elkaar kletsen belangrijker vinden dan klanten helpen'. Leuk tijdverdrijf.

Antoon van Zuilen woonde twintig jaar als zakenman en correspondent voor Nederlandse en Belgische weekbladen in de Verenigde Staten. Hij promoveerde in 1977 op een proefschrift over de Amerikaanse mediawereld. Die achtergrond zal ertoe hebben bijgedragen dat naar Van Zuilen een hele reisgidsenreeks is genoemd, die ook nog eens geheel door de naamdrager zélf is volgeschreven. In de Van Zuilen Reeks, die voornamelijk uit gidsen over Amerika bestaat, is zojuist deel elf verschenen: de Gids voor Hawaii (Gottmer, * 29,90). Het 186 pagina's tellende boek kent nagenoeg dezelfde opzet als de gidsen uit de Dominicus-reeks, ook van uitgeverij Gottmer, dus vooral veel achtergrondinformatie.

Tevens is Van Zuilens gids over de staten Californië, Nevada en Arizona opnieuw uitgegeven onder de titel Gids voor de Zuidwestelijke Staten van Amerika (* 39,90). Het boek is geheel herzien en uitgebreid met vijftig pagina's over de staat Utah.

Omdat reizen naar Azië behalve erg interessant vooral ook zeer zwaar kan zijn, vanwege de drukte bijvoorbeeld, of de warmte, de armoede en de culturele verschillen, geeft Rough Guide een gids uit die verhaalt over 'everything you need to know before you go'. First time Asia (ongeveer * 33) geeft onder meer tips over de beste reisperiode, de bepakking, reisplanning, hoe om te gaan met nieuwsgierige Aziaten en hoe je in het verre werelddeel het best gezond blijft.

De reeks reguliere reisgidsen van Rough Guide is uitgebreid met een compleet nieuwe uitgave over Guatemala (ongeveer * 40) en geactualiseerd met nieuwe edities over California (ongeveer * 49) en Berlin (ongeveer * 40). Over Barbados (ongeveer * 19) is een achterzakgrote mini-editie verschenen.

Bij Lonely Planet is een aantal splinternieuwe gidsen verschenen: Tunisia (* 41,85), Berlin (* 37,65) en Canary Islands (* 37,65). Verder zijn er uitgaven geactualiseerd: Pakistan (* 48,90) en Vienna (* 37,65).

Holle Bolle Gijs biedt

alle Gijsen vrij entree

Van alle maatregelen die de mens tot dusver bedacht tegen de voortschrijdende toetakeling van het milieu, is die van Peter Reijnders waarschijnlijk al vier decennia de meest ingenieuze. Reijnders bedacht als technisch adviseur voor het attractiepark De Efteling in 1958 de functioneelste prullenbak aller tijden: Holle Bolle Gijs. Omdat Gijs dit jaar al veertig jaar met veel succes 'papier hier' roept, heeft de leiding besloten om naamgenoten van de dikke veelvraat deze maand gratis toegang tot het sprookjespark te verlenen.

Iedereen die met zijn paspoort kan aantonen dat hij of zij 'Gijs, Gijsje, Gijsbrecht of iets dergelijks' heet, hoeft tot 1 oktober op doordeweekse dagen geen entree te betalen. Let wel: alleen G. in het paspoort is niet genoeg, want die kan ook van Geke zijn, of Grietje. Verder is er in september en oktober een Holle Bolle Gijs Speurtocht en heeft De Efteling haar Internetsite (www.efteling.nl) uitgebreid met een aantal Holle Bolle Pagina's.

Dat Holle Bolle Gijs nog steeds een effectieve uitvinding is, bewijzen de cijfers: vorig jaar verslonden hij en zijn zeven familieleden (onder wie Slapende Gijs, Baby Gijs en Opa Gijs) 900 kuub papier, ruim drie containers van 30x3x3 meter. Inmiddels heeft De Efteling ook enkele Gijsen ontwikkeld voor attractieparken in Amerika, Frankrijk en Duitsland.

JAT mag niet meer

landen in lidstaten EU

De Joegoslavische luchtvaartmaatschappij JAT mag vanaf volgende week niet meer landen in de lidstaten van de Europese Unie. Deze week stemde Griekenland als laatste in met de strafmaatregel tegen het militaire optreden van Belgrado in de opstandige provincie Kosovo.

De EU-ministers van Buitenlandse Zaken besloten 29 juni al tot het landingsverbod voor vliegtuigen van de JAT. Groot-Brittannië en Griekenland uitten daarbij aanvankelijk bedenkingen.

De Joegoslavische regering heeft de EU gedreigd met tegenmaatregelen. Een landingsverbod zal worden beantwoord met een soortgelijke maatregel tegen luchtvaartmaatschappijen uit de EU, heette het in Belgrado.

Voor Nederlandse vakantiegangers naar Klein-Joegoslavië zal de maatregel weinig gevolgen hebben, vermoedt directeur J. ter Haar van Oad Reizen, die arrangementen naar de Balkan aanbiedt. 'Wij komen er alleen met bussen. En daarbij: het is maar Servië. Het toerisme die kant op is erg mager.' Een woordvoerder van De Jong Intra Tours verwacht evenmin ingrijpende gevolgen. 'Wij zijn gespecialiseerd in busreizen. We hebben wel vliegarrangementen, maar die gaan vaak via Wenen. Eventueel kunnen mensen daar op de bus naar Belgrado stappen. Maar de meesten willen toch naar de Bloemenrivièra. Die ligt in Kroatië.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden