BAGAGE

Tonny Eyk - Teun voor zijn vrienden - is pianist, arrangeur, componist, verwoed verzamelaar van wielershirts, vrijetijdsfietser en schrijver. Ook is hij een groot kenner en liefhebber van Frankrijk waar hij al jaren een appartement in Juan-les-Pins bezit....

REISBOEKEN

MET TONNY EYK DOOR FRANKRIJK

* Op 1 april 1995 ging de rector van het Hilversumse Comenius-collega, Jacques Plaisir, met pensioen. Twee dagen later begon hij, in navolging van de dichter Bertus Aafjes, aan een solistische voetreis naar Rome waar hij op 3 juli arriveerde. En net als Aafjes schreef hij er over, zij het niet in dichtvorm. In Twee miljoen stappen (Tirion; ¿ 29,50) verhaalt Plaisir op aanstekelijke wijze en met oog voor details van zijn belevenissen en ontmoetingen onderweg. Een middelbare school in Zimbabwe kreeg dankzij de voetreis van de ex-rector financiële steun.

REISGIDSEN

ZEULEN MET IERLAND EN GROOT-BRITTANNIE

Twee nieuwe aanwinsten in de prestigieuze serie van Capitool: Groot-Brittannië (inclusief Wales en Schotland) en Ierland (Van Reemst; per stuk ¿ 59,90). De gidsen moet het vooral hebben van hun opmaak, de vele tekeningen in vogelperspectief en de kleurenfoto's (alleen al in Groot-Brittannië staan er meer dan veertienhonderd). Wie ze mee op reis wil nemen, moet zich even het gewicht van beide boeken realiseren: Ierland weegt zeven ons, Groot-Brittannië één kilo.

* Ook nieuw, in de Dominicus-reeks: Pyreneeën door Hans Pijnenburg, van huis uit romanist en publicist, en Auvergne/Ardèche/Rhonedal door geograaf Ronnie Rokebrand (Gottmer; ¿ 32,90 per stuk).

* Voor het eerst in de serie reishandboeken van Elmar: Birma (¿ 34,50), geschreven door Elise van Vliet, die het land 'de vergeten koningin van Azië' noemt. Volgens een recent rapport van Amnesty International telt Birma meer dan duizend politieke gevangenen en zijn marteling, mishandeling en dwangarbeid aan de orde van de dag. Van Vliet: 'Birma is een uitdaging voor reizigers die tegen een stootje kunnen.'

TIPS & TRIPS

FIETS/VOETVEER BIJ WEMELDINGE

Fietsers en voetgangers kunnen voortaan in de zomer per veerboot van Wemeldinge naar Zierikzee. Het motorschip Hector vaart tot eind augustus tweemaal per dag heen en weer over de Oosterschelde. Tot 1965 was alle verkeer tussen beide oevers aangewezen op het veer Zierikzee-Kats. Met de ingebruikname van de Zeelandbrug kwam daaraan een einde.

De VVV in Zeeland vatte toen samen met de gemeenten Kapelle, waartoe Wemeldinge behoort, en Zierikzee het idee op opnieuw een veerverbinding te realiseren. Het fiets/voetveer verbindt volgens de initiatiefnemers twee aantrekkelijke fietsgebieden en biedt toeristen en recreanten een alternatieve manier om de monumentenstad Zierikzee of het dorp Wemeldinge te bezoeken.

* Na 25 jaar is op zomeravonden de Acropolis weer toegankelijk voor het publiek, mits het volle maan is. Onlangs beklommen negenduizend belangstellenden de heuvel boven Athene. Onder hen was Costas Laliotis, minister van Milieu: 'De maan symboliseert de liefde. Niemand die op zo'n avond hier staat, ontkomt aan een erotisch gevoel.'

Dat was nou net de reden waarom het leger, dat tussen 1967 en 1974 de macht in Griekenland in handen had, in 1971 de Acropolis 's avonds afsloot voor het publiek. Een van de bewakers herinnert zich dat tegen sluitingstijd tal van paartjes zich achter de zuilen verstopten en niet meer waren op te sporen.

De socialistische regering van 1996 kan daarmee leven. Sterker, zij handhaaft de romantische sfeer door alleen de grote marmeren trappen te verlichten. 'Al sinds mijn jeugd droom ik ervan hier boven te staan op een romantische avond', aldus Stavros Benos, minister van Cultuur.

Voor wie binnenkort naar Athene gaat: op 28 juli en 30 augustus is het volle maan.

* Het Attraktiepad is een nieuwe fietsverbinding tussen de dorpskernen van Putten, Ermelo en Harderwijk en de stranden Horst en Nulde aan het Randmeer. Het is een onderdeel van het Mobiliteitsplan Veluwe, waaraan sinds 1992 door overheden en toeristische instanties wordt gewerkt. Het doel: het autogebruik terugdringen zonder dat toerisme en recreatie op de Veluwe eronder lijden. Het middel: beter openbaar vervoer en meer fietsvoorzieningen. Met het pad zijn het Dolfinarium Harderwijk (jaarlijks een miljoen bezoekers) en het recreatiegebied Nulde-Horst (een half miljoen) per fiets beter bereikbaar.

* In de Zaanstreek zijn acht nieuwe fietsroutes van 45 kilometer uitgezet. De cirkeltochten zijn ontworpen door toerfietser en auteur Dick Bakker, die veel gebruik maakte van recent aangelegde fietspaden. Er zijn onder meer een Assendelft-route, een Oostzaner- en een Wormerveer-route. Een mapje met acht losse kaarten en routebeschrijvingen is voor ¿ 9,95 te koop bij de Zaanse VVV, 075-616.22.21.

* In juli en augustus worden elke woensdag vanaf 14 uur Legobouwwedstrijden gehouden op de bovenste verdieping van de Euromast in Rotterdam. In Traject van vorige week stond een verkeerd telefoonnummer vermeld; het juiste nummer waar deelnemers zich kunnen aanmelden is 010-436.48.11. De wedstrijden zijn voor kinderen van vier tot en met twaalf jaar.

EVENEMENTEN

ZUIDSCHERMER: Tot en met 25 augustus loopt in het Zwarte Kerkje in Zuidschermer een fototentoonstelling over boerenhekjes. De vormen en constructies van houten boerenhekken zijn streekgebonden. Vijftig foto's tonen de hekken die in Noord-Holland voorkomen. Open di-zon 13.30-16.30 uur.

DRIMMELEN: Natuurfotograaf Wim Janszen exposeert tot en met 11 augustus foto's van vogels in het Biesboschcentrum in Drimmelen. Open di-zon 10-17 uur.

ZELHEM: Dit weekeinde wordt in de heem- en siertuin Aldenhave bij Zelhem de Midzomer Garden-Fair gehouden. Tussen 10 en 17 uur zijn bijzondere tuin- en kuipplanten, wilde planten en kruiden te koop.

EMMEN: In het Noorder Dierenpark in Emmen is vanaf vandaag Versteende draken. De expositie toont onder meer een model van de Albertosaurus en een skelet van de Hypacrosaurus. Open dagelijks 9-18 uur.

NAARDEN: Morgen is het tussen 12 en 17 uur Garnizoensdag bij het vestingmuseum in Naarden. Tussen 14 en 16 uur geeft de saluutbatterij Atkins demonstraties van negentiende-eeuws geweerschieten. In het museum is de tentoonstelling De Hollandse kortegaard, geschilderde wachtlokalen uit de zestiende eeuw.

AMSTERDAM: Het recent verbouwde Artis Aquarium in Amsterdam is in juli en augustus iedere vrijdagavond open van 19 tot 22 uur. Toegang volwassenen dertien gulden, kinderen van vier tot twaalf jaar ¿ 8,50.

AMERSFOORT: Tot en met 25 augustus zijn in Amersfoort De Koppelpoort, de St Joriskerk, de Onze Lieve Vrouwetoren en bierbrouwerij De drie Ringen open van di-vrij 10-17 uur, zat-zon 12-17 uur. Inlichtingen VVV Amersfoort 033-63.51.51.

UTRECHT: Kerken kijken is een project dat het publiek de gelegenheid geeft zeven historische kerken in de binnenstad van Utrecht te bekijken. Voor begeleiding van een gids 030-234.32.52.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden