BAGAGE

Met 1600 exposanten uit honderd landen is het aanbod van de Vakantiebeurs te groot om op te sommen. Enkele krenten uit de pap:..

VAKANTIEBEURS

LEGOLAND BIJ WINDSOR

OPENT IN APRIL

's Werelds tweede Legoland-park - het eerste staat in het Deense Billund - wordt 1 april geopend bij Windsor in Engeland. In het park, met uitzicht op Windsor Castle, zijn van miljoenen Lego-stenen Europese steden nagebouwd. Er is ook een rijschool waar kinderen in elektrische autootjes hun rijbewijs kunnen halen. In de Lego-tuinen mogen peuters tochtjes maken in een helikopter of een sprookjesboot. Reusachtige föhns drogen iedereen die nat wordt. Het park is tot eind september dagelijks open van 10 tot 18 uur. In 1999 opent het derde Legoland bij San Diego in Californië.

In de Blauwe Gids 1996 presenteren negentien organisaties en instellingen, waaronder het Nederlandse Rode Kruis en de Stichting Recreatie Gehandicapten, hun aanbod op het gebied van vakanties voor gehandicapten. Het betreft zowel arrangementen als accommodaties in binnen- en buitenland. Sommige vakanties zijn duur vanwege kosten voor begeleiding, medische materialen en aangepast vervoer. Daarom vermeldt de gids ook een aantal fondsen die financieel kunnen bijspringen. De Blauwe Gids is verkrijgbaar bij Werkenrode, VSO Kantoorpraktijk, Nijmeegsebaan 9, 6561 KE Groesbeek, 024-399.71.11.

De Gids Uitgebreid, een tweejaarlijkse uitgave van de stichting Dienstverlening Gehandicapten, geeft een overzicht van groepsaccommodaties, bungalows/vakantiehuisjes, congrescentra en hotels die geschikt zijn voor gehandicapten. Alle onderkomens staan in Nederland en zijn uitgebreid op de mate van toegankelijkheid getest. De gids kost 7,50 gulden en is te bestellen bij sDG, Christian Krammlaan 2/Postbus 222, 3500 AE Utrecht, 030-276.99.70.

Voor treinliefhebbers is er een nieuwe, luxe reis door Laos met de Eastern and Oriental Express. De reis wordt verkocht door Incento bv (035-695.51.11) in Bussum, dat gespecialiseerd is in exclusieve treinritten. Zoals een rit met de 'Rocky Mountaineer' van Vancouver dwars door de Rocky Mountains naar Calgary-Banff of Jasper. Eén wagon is sinds kort uitgerust met een koepeldak, de 'Dome-car'. Een rit kost 565 Canadese dollars, voor de Dome-car geldt een toeslag van 400 CD. Een dertig-dagenpas voor Canada kost 562 CD voor twaalf reisdagen. Tijdig reserveren is noodzakelijk.

Drenthe combineert deze zomer tuinen en kunst in twee fietsarrangementen. Die omvatten verblijf in hotels in Ruinen of Anloo, duren twee dagen en doen per dag drie tuinen aan waar ook kunst wordt geëxposeerd. Daarbij zijn de tuinen van de impressionistische schilder Ton ter Linden bij Ruinen, de Horsthoeve bij IJhorst en de tuinen van Frank Linschoten en Pieter Baak in Eext. De routes staan beschreven in een folder van de VVV Drenthe, 0592-37.77.44, de arrangementen zijn te boeken via 0592-373.929.

Goedkope rondreizen door India en Nepal worden verkocht door de nieuwe reisorganisatie The Shoestring Company (020-685.0203; SGR-lid). Een 23-daagse groepsreis door Rajasthan kost 1899 gulden, een 30-daagse door Noord-India en Nepal 2249 gulden; een combinatie van deze bestemmingen in een 44 dagen durende reis komt op 2799 gulden. De prijzen omvatten retourvlucht, vervoer ter plekke, eenvoudige hotels en Nederlandse begeleiding, maar zijn exclusief maaltijden.

Voor het eerst staan Nederlandse zeilbootverhuurders, vaarscholen en vaarvakantie-bedrijven in één hoek op de Vakantiebeurs (in de hal 'Aktief'). 'Voorheen waren we, afhankelijk van ons aanbod, verdeeld over de hele beurs; eentje bij Noord-Europa, iemand bij Zuid-Europa, een paar bij Aktief', zegt een woordvoerder van de door de bedrijfjes opgerichte stichting Sailing Partners. De stichting maakt reclame voor vakanties op het water en ijvert voor correcte voorlichting en een goede vaaropleiding. 'Om te voorkomen dat mensen het water opgaan die bij wijze van spreken nog nooit een zeilboot hebben gezien.'

Zeeland heeft juni uitgeroepen tot natuurmaand. Op de zaterdagen worden stads-, volks- en buitentuinen opengesteld. Ook zijn natuurconcerten gepland, waarbij kleine muziekensembles in de open lucht musiceren in samenspel met het geluid van de branding, het geroep van meeuwen of gezang van koekoeken. Het programma verschijnt in april, maar kan al worden aangevraagd bij Zeeland Natuurmaand, Postbus 292, 4330 AG Middelburg.

Op 27 juni is het zevenhonderd jaar geleden dat Floris V bij Muiderberg door de edelen werd vermoord. Vanaf april herdenken Muiden en Muiderberg dit feit maandenlang met tentoonstellingen, wandelingen, fietstochten, lezingen, een aantal boeken, een musical in het Muiderslot en een Florisdag waarvoor iedereen met die naam wordt uitgenodigd. Het definitieve programma is vanaf eind januari verkrijgbaar bij de VVV Muiden, 0294-261.389.

Met korting te koop op de Vakantiebeurs (tien gulden voor leden en niet-leden) is de Vakantiekeuzegids, een speciale uitgave van de Consumenten-reisgids. Met veel algemene, maar waardevolle informatie voor het uitzoeken van een vakantie: het weer, faciliteiten voor kinderen, zelf boeken of naar het reisbureau, het prijspeil in vakantielanden, informatie van en over verkeersbureaus en reisboekhandels. Bij vijf soorten reizen (verre-, zon-, kampeer-, wandel- en cultuurvakanties) worden bestemmingen vergeleken. Na de beurs is de gids (12 gulden voor leden, 15 voor niet-leden) te bestellen op 070-445.4900.

KAARTEN & ATLASSEN

DRONKEN BOVEN

DE STRATENATLAS

De twee ANWB Ledenspecials bestaan dit jaar uit de ANWB Stratenatlas (¿ 6,95) en Toeristische routes in de Alpen (¿ 4,95).

De Stratenatlas brengt alle Nederlandse steden boven veertigduizend inwoners in kaart. Dat komt neer op 79 agglomeraties en in het register een veelvoud daarvan aan steden- en dorpsnamen. Wie daar bijvoorbeeld Crailo opzoekt, wordt naar Blaricum verwezen en belandt uiteindelijk op de kaart van Huizen. Handig is een tikkeltje anders.

Het straatnamenregister bestaat uit kapitale cursieve lettertjes en blauwe cijfers wat de gebruiker binnen de kortste keren het gevoel geeft dat hij ter plekke dronken wordt. Wie regelmatig straten in vreemde plaatsen moet opzoeken, heeft meer aan het Stratenboek van Shell. Veel meer steden en dorpen en veel beter leesbaar.

In Toeristische routes worden twintig Alpentrajecten beschreven.

TIJDSCHRIFTEN

PRAKTISCHE TIPS VOOR

DE AMERIKAGANGER

* Het tweemaandelijkse magazine Amerika geeft voortaan ook één maal per jaar Amerika Reisgids (vanaf 15 januari te koop voor ¿ 8,50) uit. De titel zegt het al: een reisgids met veel praktische informatie voor de potentiële Amerika-ganger over zaken als autohuur, het gebruik van de creditcard, de beste Road Atlas en de verkeersregels. Uiteraard bevat de gids ook een reeks artikelen over toeristisch aantrekkelijke plekken, zoals Hawaii, de Hudson-vallei en de kust van Oregon.

* Prettig! is een informatieblad dat de Postiljon Hotels minimaal twee keer per jaar willen laten verschijnen. Het eerste nummer (130 duizend exemplaren) doet suggesties aan de hand voor fiets- en auto-arrangementen alsmede een groot aantal korte vakanties in Nederland. Ook geeft het een overzicht van Avondjes Uit, variërend van een Tiroler avond tot een culinaire vaart (in Heerenveen).

TIPS & TRIPS

KLOOTSCHIETEN

MET DE COLLEGA'S

Bruisend Breda!!!!! Een dag Bierelier-Sportief-Actief. Recreatief klootschieten in het Streekbos. Glijden en rijden naar Histo-Mobil. 'Triathlon' peddelen, bakken en puzzelen in Hattem. De bijna driehonderd VVV-suggesties voor een uitje met club, familie of bedrijf klinken eerder als straf dan als pretje. Wie toch wil doorzetten, kope de gids Dagarrangementen in Nederland voor groepen groter dan twintig personen (¿ 2,95 bij VVV's, ANWB's en ANVR-reisbureaus) en zet Alle zeilen bij!! Koers Schedeldoekshaven!

* Het Goethe-museum in het Oostduitse Weimar heeft afgelopen week zijn deuren voor enkele jaren gesloten. De directie wil het museum renoveren en de expositie, die nog dateert uit de tijd van het communisme, volledig herzien.

Dat werk moet klaar zijn vóór 1999. In dat jaar is Weimar culturele hoofdstad van Europa en viert het de 250ste geboortedag van Duitslands bekendste schrijver.

De nieuwe expositie besteedt meer aandacht aan tijd- en plaatsgenoten van Goethe, zoals Schiller en Herder. Het Schiller-museum in de stad sloot eerder al de deuren voor een omvangrijke restauratie die tot 2001 duurt. Het huis in Weimar waarin Goethe ruim vijftig jaar woonde, blijft gewoon open.

* Vanaf dit voorjaar kunnen watersporters op 31 plaatsen rond de Waddenzee hun afval inleveren, zowel met olie vervuild afvalwater als chemicaliën en andere schadelijke stoffen. Recreatievaarders lozen nog al eens vervuild afvalwater in de Waddenzee. Volgens de Waddenvereniging komt jaarlijks zo'n 33 duizend ton olie in de Nederlandse kustwateren terecht.

De hoge kosten van afvalverwerking hielden tot nog toe een goed inzamelingssysteem tegen. Rijkswaterstaat heeft nu een subsidie gegeven voor een filterinstallatie. Ook komen er afvalbakken en containers. De vaste kosten van de inzameling en verwerking zullen via het havengeld worden omgeslagen.

EVENEMENTEN

DRIMMELEN: Morgen begint om 11.30 uur vanuit het Bies

boschcentrum in Drimmelen een gecombineerde vaar- en wandeltocht naar onder meer de Deeneplaat en de Doolhof. Retour om 16 uur. Reserveren 0162-68.22.33.

NIJMEGEN: In het Natuurmuseum Nijmegen begint morgen de tentoonstelling Rikkie Rups en het vlindergevoel, een speurtocht door de natuur voor kinderen van zes tot acht jaar. Tot 31 maart. Open ma-vrij 10-17 uur, zo 13-17 uur.

AMSTERDAM: Biologe Arita Baaijens houdt 16 januari om 20 uur een lezing in de Koningszaal van Artis Amsterdam over haar reizen met kamelen in de Egyptische woestijn. Informatie 020-523.34.00.

LOOSDRECHT: Deze maand toont Museum Sypesteyn in Loosdrecht elk weekeinde een collectie antieke hete-luchtmotoren, stoommachines en treinen. Open zat-zon 12-17 uur.

OOSTZAAN: De Stichting Sterrenwacht Vesta in Oostzaan houdt op vrijdagavonden vanaf 20 uur de telescoop telkens gericht op een ander sterrenbeeld. Tevens iedere vrijdagavond rondleiding en film. Open vanaf 20 uur. Informatie 075-684.31.48.

OIRSCHOT: Ik ben er geweest is de titel van een tentoonstelling in het Museum van het Brabantse Volksleven in Oirschot over gedachtenisprentjes van overledenen. Open di-zon 13-17 uur.

BAARN: In het kader van de reeks Koffiedrinken met de boswachter wordt morgen in Kasteel Groeneveld in Baarn om 11 uur gesproken over het voeren van dieren in de natuur: moet het, mag het of is het juist schadelijk? Informatie 035-542.11.43.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden