BAGAGE

De meeste Nederlanders hebben geen flauw idee welke unieke positie hun voorouders twee eeuwen lang hebben ingenomen in Japan. Een halve eeuw na de komst van de eerste Portugezen sloot Japan zich volkomen af voor alle Europeanen die van christelijke bekeringsdrang werden verdacht....

REISGIDSEN

JAPANNER WEET VEEL VAN NEDERLAND

Desjima van 1641 tot 1868 Japans enige venster op de wereld. In de 18de en 19de eeuw was Dutch Studies in Japan een erkende tak van wetenschap.

'Japanners staan ook raar te kijken als een Nederlander daarvan in het geheel niet op de hoogte blijkt', waarschuwt Rien Segers in zijn Sleutelboek Japan (Balans, ¿ 34,90). De Japanners zelf zijn doorgaans buitengewoon goed op de hoogte van 'de culturele context van hun handelspartners', maar omgekeerd is dat niet het geval - tot schade van de westerse zakenman, diplomaat of anderszins geïnteresseerde bezoeker.

Om die kenniskloof enigszins te dichten, laat Segers de lezer door het sleutelgat een blik werpen op Japan. In nog geen 250 bladzijden verheldert hij een aantal paradoxen (waarom gaat de Japanse vrouw in kimono naar een bruiloft en de man in westers pak? - dat is vanwege het harmonisch samengaan van traditionele en moderne Japanse cultuur), zonder het geduld van de lezer al te zeer op te proef te stellen.

Een reisgids is dit Sleutelboek Japan zeker niet. Maar Segers introduceert ons niet alleen in de eigenaardigheden van de Japanse economie, politiek en cultuur, hij verstrekt gelukkig ook praktische tips van onschatbare waarde. Zoals deze: de (zaken-)reiziger moet er maar liever niet van uitgaan dat hij zich in Japan wel met Engels kan redden.

* In het Zuiddrentse Gees is gisteren het nieuwe Drenthepad feestelijk geopend. Deze 260 kilometer lange route bestaat uit het voormalige Zwerfsteenpad (Noordlaren-Emmen) en een deel van het voormalige Drentepad (Noordlaren-Havelte). Vandaag kunnen liefhebbers het pad gaan 'inlopen'. Vanaf zeven startplaatsen zijn twintig kilometer lange deelwandelingen uitgezet. De startplaatsen zijn Emmen (station NS), Noordlaren (Natuurvriendenhuis), Norg en Diever (de Brink), Lhee (kantoor Staatsbosbeheer), Gieten en Westerbork (NH kerk). Deelname is gratis, starten kan vanaf 10 uur.

Op de startplaatsen is vandaag de nieuwe routegids Drenthepad (NIVON, ¿ 29,90) met een eenmalige korting van 30 procent te koop. De gids gaat onder meer in op de geschiedenis van het Drentse landschap: de hunebedbouwers en de ontginningen door tewerkgestelden en dienstweigeraars. Ook is er aandacht voor de Drentse taal en poëzie. Langs het Drenthepad komen bordjes te staan met gedichten in de streektaal. De 44 kaarten (schaal 1:25 duizend) zijn in kleur.

* Vier nieuwe landen schuiven aan in de serie Handbooks van de Engelse uitgever Trade & Travel: Sri Lanka with the Maldives (import Nilsson & Lamm; ¿ 37,65), Pakistan (¿ 40,80), Egypt (¿ 40,80) en Tibet with Bhutan (¿ 40,80).

* Zimmer frei 96 (Hugo Service; ¿ 18,95) geeft een overzicht van 3500 pensions en Privatzimmer in Duitsland en Oostenrijk. Bij dezelfde uitgever verscheen een nieuwe editie van Café-Couette (¿ 29,95) met in zes talen (voor het eerst ook in het Nederlands) adressen van Bed & Breakfast in Frankrijk.

TIPS & TRIPS

TOCHT DER TOCHTEN UIT 1956 OP FILM

De tachtigjarige Sjoerdje Faber, de enige vrouw die de Elfstedentocht vijf keer reed, opent vrijdag 29 maart in Hindeloopen een tentoonstelling over de Elfstedentocht van 1956. De rit van 1956 was tevens Fabers laatste 'tocht der tochten'.

De tentoonstelling in het Eerste Friese Schaatsmuseum (0514-521.683) loopt tot 1 juni. Een bijzonder onderdeel is een film van de desbetreffende tocht, die werd opgenomen door J.B. Singelsma, voormalig lid van de Friese Staten. Op 14 februari 1956 kwamen de eerste vijf rijders hand in hand over de finish in Leeuwarden: wijlen Jeen Nauta, Maus Wijnhout, Aad de Koning, wijlen Anton Verhoeven en Jan van der Hoorn, die vonden dat na de barre tocht een winnaar noch verliezer mocht worden aangewezen. Daarop besloot het bestuur van de Vereniging De Friesche Elf Steden geen prijzen uit te reiken.

* In het stadspassen-overzicht in Traject van zaterdag 16 maart werd vermeld dat de Swiss Card recht geeft op deelname aan vijf panoramatochten in Zwitserland. Dat is niet het geval; die tochten zijn wèl inbegrepen in de Swiss Pass en de Swiss Flexi Pass. Voorts is de Baseler Museumpas niet te koop bij Zwitserland Toerisme, wel bij reisbureaus.

* Dit weekeinde gaat in Noordwijk een nieuw bloemenpark open. Bollie's Park, een showtuin van 25 duizend vierkante meter, is eigendom van een bollenbedrijf; er zijn dan ook bollen te koop en te bestellen. De tuin is open tot 17 mei, dagelijks 8.30-19.30 uur (kaartverkoop tot 18 uur); toegang 2,50 gulden, kinderen tot vijf jaar gratis. Bollie's Park, Nieuwe Zeeweg 65, Noordwijk, 071-361.23.77.

* Georganiseerde zomervakanties zijn dit jaar bijna 1 procent goedkoper dan in 1995, heeft het CBS uitgerekend. Vorig jaar lagen de prijzen nog 3 procent hoger dan in 1994. De prijsdaling is vooral te danken aan goedkopere vliegvakanties naar de VS en het Nabije Oosten (vooral Israël): gemiddeld 4 procent goedkoper. Ook vakanties met touringcar en trein dalen in prijs.

Vliegvakanties naar Spanje - de belangrijkste bestemming voor georganiseerde vakanties - worden 1 procent duurder, net als verre bestemmingen in zuidoostelijke richting, zoals India en Indonesië.

Reizen per trein is deze zomer 3 procent en per touringcar 1,5 procent goedkoper. Vooral de reizen naar Groot-Brittannië zijn aantrekkelijker. Het Britse pond is goedkoop en de concurrentie tussen de veerbootmaatschappijen en de Shuttle, de trein door de Kanaaltunnel, is groot.

Georganiseerde autovakanties - waarbij de accommodatie via een touroperator wordt gehuurd - werden in Nederland, Duitsland en Oostenrijk voor het zesde achtereenvolgende jaar duurder. Zulke reizen naar Italië, België en Luxemburg werden juist goedkoper. Sinds 1990 zijn autovakanties binnen Nederland ruim 30 procent in prijs gestegen.

De prijzen voor vakanties per boot dalen met ruim 6 procent. Vooral de Caribische cruises worden goedkoper: prijsdalingen van meer dan 20 procent zijn geen uitzondering.

* Vierentwintighonderd gulden ben je kwijt en je moet er veertien dagen op wachten, maar dan ben je ook in het bezit van een op maat gemaakte Lederhosen. Het Oostenrijkse familiebedrijf Ritsch is een van de laatste bedrijven waar nog herteleren broeken worden vervaardigd. Het bedrijf in Fieberbrunn is elke woensdagmiddag toegankelijk voor publiek. Informatie: Tourismusverband, A 6391 Fieberbrunn, 00.43.5354.6304.

* Ruim zeventigduizend Nederlanders zijn vorig jaar tijdens een verre reis zó ziek geworden dat hun vakantie eronder te lijden had. Tweederde moest ter plekke naar een arts. Gemiddeld duurde het ziek-zijn vijfeneenhalve dag. Dat heeft het NIPO onderzocht in opdracht van een farmaceutisch bedrijf. Meer dan de helft van de klachten betrof diarree.

Bovendien meldden nog eens 47 duizend reizigers dat ze na terugkomst ziek waren geworden. Veel ervan waren langere tijd ziek, soms een aantal maanden. De maatschappelijke kosten van die ziektes worden door het NIPO geraamd op twee- tot driehonderd miljoen gulden.

TIJDSCHRIFTEN

SPECIAL TODAY: NO ICE CREAM

Engelse opschriften in niet-Engelstalige landen: een ingezonden brief in het Britse reisblad Wanderlust (februari-maart) somt er een stel op.

In een hotellobby in Boekarest: The lift is being fixed for the next day. During that time we regret that you will be unbearable.

In een Japans hotel: You are invited to take advantage of the chambermaid.

In een Zwitsers bergrestaurant: Special today - no ice cream.

In een hotel in Acapulco: The manager has personally passed all the water served here.

In een bar in Tokyo: Special cocktails for the ladies with nuts.

In de dierentuin in Boedapest: Please do not feed the animals. If you have any suitable food, give it to the guard on duty.

Een kleermaker in Hong Kong: Drop your trousers here for the best results.

In de lobby van een Moskous hotel tegenover een Russisch-orthodox klooster: You are welcome to visit the cemetery where famous Russian and Soviet composers, artists and writers are buried daily except Thursday.

In een tempel in Bangkok: It is forbidden to enter a woman even a foreigner if dressed as a man.

In een wasserette in Rome: Ladies, leave your clothes here and spend the afternoon having a good time.

EVENEMENTEN

GENEMUIDEN: Na een grondige verbouwing houdt het Tapijtmuseum in Genemuiden op 30 maart open huis. Dan start ook een kleine tentoonstelling over de kokosindustrie in zuid-India en begint de expositie Loop niet op kinderhanden, over de tapijtindustrie in India. Open zat 13.30-16.30, buiten deze openingsuren ook na afspraak open voor groepen. Informatie 038-385.59.23.

WOUW: Zijdeteelt en ontwikkeling in Bangladesh is de titel van de tentoonstelling die tot en met 3 november loopt in het Kant- en Zijdemuseum Ter Zijde in Wouw. Ma-zat 10-17 uur, zon 13-17 uur.

ASSEN: Muziek- en dansgroepen treden op tijdens het Moluks weekeinde vandaag en morgen in het Drents Museum in Assen. Ook wordt informatie gegeven over de Molukse cultuur. Zat-zon 11-17 uur.

AMSTERDAM: 'Het voorjaar' is het thema van een licht klassiek concert, morgen in het Pianolamuseum, Westerstraat 106 in Amsterdam. Aanvang 11 uur, reserveren 020-627.96.24.

AMSTERDAM: Het Gemeentearchief in Amsterdam heeft van 27 maart tot en met 19 mei de tentoonstelling D.O.O.D. 1936, een reconstructie van de internationale tentoonstelling 'De Olympiade Onder Dictatuur', die destijds in Amsterdam werd gehouden. Open ma-zon 11-17 uur.

DEN HAAG: Het leven van kinderen in de twintigste eeuw wordt getoond in het Museon in Den Haag aan de hand van thema's als kleding, speelgoed, onderwijs en opvoeding. De tentoonstelling Een kind van je tijd loopt van 29 maart t/m eind november. Di-vrij 10-17 uur, zat-zon 12-17 uur.

's-HEERENBERG: In Kasteel Huis Bergh is een kleine tentoonstelling gewijd aan de Enschedese textielfabrikant dr J.H. van Heek. Hij liet het dertiende-eeuwse kasteel restaureren en richtte het in met een waardevolle collectie kunst en meubelen. Bezichtigingen zon 14 en 15 uur, vanaf april zat en zon 14 en 15 uur, van juni t/m september dagelijks om 14 en 15 uur. Ook is er een wandeling uitgezet door de Gelderse Poort naar het eveneens door Van Heek gerestaureerde monument Doornenburg.

ROTTERDAM: Wat verzamelt het Maritiem Museum Prins Hendrik en waarom? Op deze vragen probeert het Rotterdamse museum antwoord te geven met de expositie Gekregen & Gekocht, aanwinsten 1986 tot 1996. Van 30 maart t/m 15 september, di-zat 10-17 uur, zon 11-17 uur.

DELFT: Met de tentoonstelling Dagwacht van Delft, schuttersstuk en prenten, worden diverse facetten van de Delftse militaire geschiedenis belicht. Van 30 maart t/m 15 september in het Legermuseum in Delft, di-zat 10-17 uur, zon 13-17 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden