BAGAGE

De Nivon Streekwijzers gaan er vanuit dat hun lezers veel eigen initiatief ontplooien. De gebruiker wordt dus niet aan de hand genomen en bij zijn toeristische omzwervingen van de eerste tot de laatste (kilo)meter zorgvuldig begeleid....

REISGIDSEN

Lezer gevraagd

met enig initiatief

Het zesde deel in de serie - die heel toeristisch Nederland moet gaan bestrijken - is Midden Noord-Holland, tussen WestFriesland en het IJ (Fl. 19,50, inclusief zes routefolders en plastiek mapje). Auteur Steven van Schuppen is zelf afkomstig uit de IJmond en verweeft op een geslaagde manier de toeristische aantrekkelijkheden van de streek met het heden en verleden, met cultuur en historie en met tal van aardige wetenswaardige kanttekeningen.

Met zijn Visumgidsen legt uitgever Fontein geleidelijk een fraaie staalkaart aan van het minder bekende België. De Oostkantons. De groene long van België (Fl. 27,50) is het jongste deel, geschreven door journalist Guido Elias. De Oostkantons beslaan grotendeels wat Nederlanders gemakshalve de Ardennen noemen. Ze liggen in het oosten van de provincie Luik en bestaan uit de kantons Eupen, Malmedy en St Vith. Opvallend is dat de voertaal overwegend Duits is.

Gedegen en gedetailleerde informatie - ook over wat niet in iedere toeristische gids staat - is overwegend het kenmerk van de Visumgidsen. De Oostkantons maakt hierop geen uitzondering. Elias brengt deze fascinerende streek heel dicht bij de lezer. Jammer alleen dat de zwart-wit-foto's weer zo somber zijn, en soms ook zo amateuristisch.

REISBOEKEN

Fietsen over

'n gebaand pad

Wellicht is er geen weg de laatste decennia zoveel bereisd en beschreven als de pelgrimsroute naar Santiago de Compostela. Vooral vorig jaar, een heilig jaar in Santiago, verscheen een hele reeks nieuwe (reis)boeken over het bedevaartsoord in noordwest-Spanje. Te voet, per fiets, te paard of ezel; er is inmiddels een aanzienlijke bibliotheek te vullen met Santiagoreisboeken.

De Britse fietsveterane Bettina Selby kon er niets meer aan toevoegen met haar boek Pilgrim's Road, a journey to Santiago de Compostela (importeur Penguin, Fl. 61). Selby deed de route, vanaf Vézelay in Frankrijk, nog eens dunnetjes over. Behalve over de bezienswaardigheden onderweg, die ze ook inhoudelijk toelicht, schrijft ze over haar ontmoetingen en ervaringen, die weinig opzienbarend zijn. Selby komt zodoende niet veel verder dan de zoveelste beschrijving van een inmiddels 'gebaand pad'.

TIJDSCHRIFTEN

Trein met remweg

van vier kilometer

In het augustus/september-nummer van Azië aandacht voor twee grote treinreizen: de TranssiberiëExpress Rossija en de Australische Ghan. De verschillen zijn evident. In de Rossija heerst het melancholieke Russische leven van alledag, 'waarin men zich liever overgeeft aan de hartstochtelijk beleefde chaos dan zich laat leiden door het nuchtere gezonde verstand'. De Ghan daarentegen is sinds 1980 'een luxe hotel op wielen' waar de Italiaanse kok al 33 jaar specialist is in snel koken.

De Transsiberië-Express legt negenduizend kilometer af - van Moskou naar Peking - en kan er daarmee prat op gaan de langste treinreis ter wereld te zijn.

De Ghan verbindt Alice Springs met Adelaide, wat neerkomt op 1555 kilometer. Aardig detail over deze Australische trein: hij is zo extreem zwaar (1170 ton) dat zijn remweg ruim vier kilometer is.

De Waterkampioen start in het augustusnummer met de eerste aflevering van een zeiltocht dwars door Rusland, van Moermansk naar Istanbul. Deze trip maakte deel uit van een grotere reis om Europa heen, waaraan de Ier Miles Clark (destijds 32) zich in 1992 waagde. Onderweg werd hij ziek; hij kon de reis voltooien, maar overleed korte tijd later.

Zijn vader Wallace Clark schreef aan de hand van het logboek van zijn zoon een verhaal over de Russische doorsteek. De eerste aflevering gaat voornamelijk over de administratieve voorbereiding in Moskou, het klaarmaken van de boot (een yawl van zestig jaar oud) en het begin van de trip, van Coleraine via Moermansk (havengeld driehonderd dollar per dag) naar Archangel.

TIPS & TRIPS

Nationale Top-12

in komend jaar

* De Stichting Toerisme & Recreatie AVN heeft zoals gebruikelijk voor 1995 een Top-12 gemaakt, twaalf nationale evenementen die naar verwachting ook internationaal de aandacht zullen trekken.

Het zijn de Mondriaan-expositie in het Haags Gemeentemuseum (tot eind april), Sail Amsterdam (augustus), Vijftig jaar vrijheid (door het hele land tot 15 augustus), de European Fine Art Fair in Maastricht (maart), de Keukenhof (maart-mei), de diverse bloemencorso's, het Zandsculptuurfestival in Scheveningen (meijuni), het Holland Festival (juni), het North Sea Jazz Festival in Den Haag (juli), de Nijmeegse Wandelvierdaagse (juli), de Wereld Jamboree in Dronten (augustus) en de Wereldhavendagen in Rotterdam (september).

* Sinds half augustus loopt over 275 kilometer een '2 Landen/Länder-route' van Aken via het natuurpark Maas-Swalm-Nette naar Nijmegen. De fietsroute is in beide richtingen van wegwijzers voorzien en gaat afwisselend over Nederlands en Duits grondgebied.

Voor de 2LR is een Nederlands- en Duitstalige kleurengids met kaartenmap samengesteld. De route is hierop terug te vinden op zestien fragmenten van een topografische kaart (1:50.000). In de gids staan ook beschrijvingen van gebieden, plaatsen en bezienswaardigheden plus overnachtingsmogelijkheden en adressen van fietsenmakers en -verhuurders. Voor Fl. 19,80 te koop bij VVV en ANWB.

* Het Spaans ministerie van Cultuur heeft nieuwe bezoekregels voor de staatsmusea uitgevaardigd. Dit betekent dat voortaan EG-inwoners op één lijn worden gesteld met Spanjaarden. De voornaamste overeenkomsten: toegangsprijs vierhonderd pesetas; 65+ gratis toegang; 50 procent korting voor een studentenkaart; in het weekeinde en op bepaalde feestdagen kunnen staatsmusea gratis bezocht worden.

EVENEMENTEN

HET HELE LAND: Op 10 september is de achtste Open Monumentendag, waarbij in meer dan vierhonderd gemeenten een groot aantal monumenten tussen 10 en 17 uur gratis toegankelijk is. In 53 gemeenten zijn de monumenten ook op zondag open. Vorig jaar kon het publiek in 3400 monumenten terecht. Ze zijn te herkennen aan een witte vlag met een geelzwart logo. Uitgebreide informatie is te vinden in de speciale Open Monumentenkrant, gratis verkrijgbaar in bibliotheken, bij VVV- en ANWB-kantoren en op de locaties van het Bouwfonds Nederlandse Gemeenten. De landelijke opening is dit jaar op 9 september in Roermond.

ARCEN: In de kasteeltuinen van Arcen is dit weekeinde een All European Koishow, een schoonheidswedstrijd van Japanse karpers. De winnaar wordt uitgeroepen tot Grand Champion. Ook is er een prijs voor de meest belovende vijvervis. Open 10-18 uur.

DEN HAAG: Vanaf 7 september draait in het Haagse Omniversum een nieuw filmprogramma: Geheime spelregels van de natuur, voorafgegaan door een eigen produktie: Een extra dimensie.

De hoofdfilm (42 minuten) gaat over de ongeschreven wetten waaraan alle levensvormen moeten voldoen. Informatie en reservering 070-354.54.54.

UTRECHT: Tot en met 11 oktober loopt in de Universiteitsbibliotheek Utrecht een expositie over Britse reisverhalen tussen 1600 en 1850. Te zien zijn ongeveer twintig reisbeschrijvingen uit het universiteitsbezit.

GORINCHEM: De tentoonstelling Zestig jaar Dinky Toys in het Museum 'Dit is Bethlehem' in Gorinchem is verlengd tot en met 2 oktober. Open woe-zon 1417 uur.

Vandaag kunnen particulieren tussen 14 en 17 uur hun Dinky Toys en speelgoedauto's gratis laten taxeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden