BAGAGE

In From Yukon to Yucatan (Minerva, import Van Ditmar, ¿ 29,35) beschrijft de Indiase schrijver I. Allen Sealy zijn tocht dwars door Amerika, van de Eskimo's naar de Maya's, van de iglo's naar de piramides....

REISBOEKEN

VAN ESKIMO'S NAAR MAYA'S

Sealy is vooral in Mexico erg op zijn gemak: 'It was India in many ways, the people, the heat, the houses, the food, the dust, the disorder, this tree.' De lange reis eindigt in de buurt van het Mexicaanse Mérida, maar het boek gaat nog een kort hoofdstuk verder. Sealy moet via Los Angeles verder reizen naar zijn vaderland. Hij heeft in de Californische stad nog even wat tijd over en neemt de bus van downtown (dat duurt dus, bemerkt hij, een hàlve dag) naar Disneyland.

REISGIDSEN

LIMBURG IN TWEE LANDEN

De Belgische radioproducer Toni Coppers beschrijft in de reeks Visumgids van Fontein de provincie Limburg (¿ 27,50), waarin ook aandacht voor het Nederlandse gedeelte (Thorn, Roermond en Maastricht). In dezelfde serie verscheen van Ann Jooris en Serge Renson De kustroute, over 'tweehonderd kilometer wandelplezier van Duinkerke tot Oostende', de Belgische kust dus (eveneens ¿ 27,50).

* Nieuw in de stadsserie van Lonely Planet: Jakarta van Peter Turner en Honolulu van Glenda Bendure en Ned Friary (import Nilsson & Lamm, per stuk ¿ 19,80). Handig formaat, veel informatie op een betrekkelijk klein oppervlak. Herdrukken in de landenreeks van LP: Mexico (¿ 40,80), Hawaii (¿ 37,65) en Indonesia (¿ 47,10).

Eveneens in een nieuwe editie bij Moon: Kauai Handbook en Bangkok Handbook (import Nilsson & Lamm, 29 gulden).

* Ontdek het landschap van Zuid-Holland is een schriftelijke uitnodiging van de gelijknamige provincie. Negen provinciale fietsroutes in één, tamelijk duur gidsje (¿ 14,50), die allemaal bij een station beginnen.

KAARTEN & ATLASSEN

HEEL NEDERLAND IN FIETSMAPPEN

Drie routes in Zeeland vormen het sluitstuk van de Dwarsstap Fietsmappen van de ANWB. Heel Nederland is nu gedekt door middel van deze topografische kaarten voor de fietsrecreant. Zeeland is opgesplitst in Zeeuws-Vlaanderen (27 tochten), Walcheren, Noord- en Zuid-Beveland en Tholen (25) en Schouwen-Duiveland en Goeree-Overflakkee (9). Deze mappen, in plastic hoes, kosten ¿ 16,95 per stuk. Herzien is De wijde omgeving van Amsterdam, met 58 fietstripjes (¿ 24,90).

Geactualiseerd zijn de drie ANWB/VVV wegenkaarten Noord-, Midden- en Zuid-Nederland (schaal 1:200.000, per stuk ¿ 8,50, als setje van drie met plastic hoesje ¿ 24,95).

* Met EG-steun zijn in Nederland zowel aan Belgische als Duitse kant nieuwe fietsroutes over de grens uitgezet. In het eerste geval betreft het elf heel korte fietspaden in de grensstreek van Putte tot Hilvarenbeek. Ze leggen een verbinding tussen bestaande routes aan weerskanten van de grens. Zo is er tussen Goirle en Poppel een brug geslagen tussen de Nederlandse Nieuwkerkroute en het Belgische Smokkelaarspad. De routes zijn bewegwijzerd; de bijbehorende Kortsluit-kaart (¿ 2,75 of vijftig franken) is te koop bij de VVV's in het gebied.

Tussen Rheden en Venlo zijn in de Euregio Rijn-Waal zeven rondritten uitgezet die de grens overschrijden. Het zijn bewegwijzerde routes, elk met een eigen thema, variërend van 25 tot driehonderd kilometer. Een brochure is verkrijgbaar bij de VVV's Montferland (08346-63131), Rijk van Nijmegen (06-911.22344), Arnhem (06-320.24075) en Noord- en Midden-Limburg (077-543.800).

TIJDSCHRIFTEN

VOUWWAGEN VOOR MOTOR

Na de vouwwagen voor de fiets is er nu ook een voor de motor, blijkt uit de Kampeer en Caravan Kampioen (augustus, ¿ 8,50). Uit de Camp Master (fabrikant Schuring BV, Zwiggelte) komt een tent van 1,80 bij 3,95 meter, met 1,91 meter maximale stahoogte, en een bed op twijfelaarbreedte. De polyester bak is inclusief dissel twee meter lang, een meter breed en negentig centimeter hoog. De bak weegt zelf honderd kilo en heeft een maximaal laadvermogen van tweehonderd kilo. Hij is niet goedkoop: 6500 gulden.

* In Fiets (augustus, ¿ 6,95) een informatief stuk over de Landelijke Fietsroutes. Per stuk zijn de LF-routes minstens honderd kilometer lang, allemaal samen ruim zesduizend kilometer. Eén kilometer route maken kost duizend gulden: dat gaat op aan zaken als bestek, overleg, bewegwijzering en op papier zetten.

EVENEMENTEN

BARNEVELD: De internationale tentoonstelling van modeltuinen en dekoratie 'Fleurig '95' is van 10 t/m 24 augustus op landgoed De Scheffelaar in Barneveld. Open ma-zat 10-23 uur.

EMMELOORD: Dit weekeinde is in de Prinsenhof in Emmeloord voor de derde keer de Flevo Flora. Open zat 10-22 uur, zon 12-20 uur.

APELDOORN: Tot 27 augustus loopt in het Historisch Museum Apeldoorn de fototentoonstelling 'Front-Indië' over de dekolonisatieperiode. Open di-zat 10-17 uur, zon 13-17 uur.

ZWOLLE: De zon is dit weekeinde het thema in het milieuhuis van Zwolle. Over de gevaren van zonnen en met demonstraties van apparaten met de zon als energiebron. Open zat 10-16 uur, zon 14-16 uur.

NOORD-HOLLAND: Negen kerken in het land van Leeghwater (Schermer, Graft/de Rijp en Beemster) staan dit weekeinde open voor het publiek. Inlichtingen 023-31.94.13 of 023-31.91.39

WOUW: Op 9 en 16 augustus zijn er rondleidingen op het landgoed Wouwse Plantage, waar o.a. een kasteel, jachthuis en een houtzagerij te bezichtigen zijn. Start 14 uur. Informatie 01658-3252.

UTRECHT: Morgen start om 13.30 uur vanaf stadskasteel Oudaen een ontdekkingstocht langs grachten, werven en werfkelders in Utrecht. Inlichtingen 06-340.340.85.

NEDERLAND: In augustus zijn van maandag tot en met donderdag PMT Natuurfietstochten uitgezet (van 40 tot 60 km) tussen verschillende militaire tehuizen. Inlichtingen 030-31.18.92.

OISTERWIJK: Vanaf bezoekerscentrum Oisterwijk houdt de Vereniging Natuurmonumenten op 13 augustus een insectenexcursie. Start 11 uur. Reserveren 04242-19.209.

MAARSBERGEN: De tuin bij De Meijerhorst in Maarsbergen is tot 1 oktoberiedere dinsdag open voor publiek van 14-21 uur. Reserveren 03433-1968.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden