BAGAGE

Voor het eerst brengt Michelin een Nederlandstalige Groene Gids uit over de Provence (¿ 27,90). Aan deze Franse streek gingen in het Nederlands Nederland, België, Italië en Bretagne vooraf....

REISGIDSEN

GROENE GIDS OVER PROVENCE

* Praag & Tsjechië is de nieuwste reisgids in de Odyssee-reeks (Babylon - De Geus, ¿ 27,50). Samenstellers zijn Bartho Hendriksen en Leo Platvoet.

Ook The Rough Guide heeft Prague (import Penguin Nederland, ¿ 29,95) in zijn pakket opgenomen. Schrijver is Rob Humphreys, die zich niet alleen tot de Tsjechische hoofdstad beperkt, maar tevens de omgeving (Kutná Hora, Karlstein en Krivoklát) behandelt.

Nieuw zijn ook in The Rough Guide-reeks: Goa, geschreven door David Abram, Big Island of Hawaii van Greg Ward en Singapore van Mark Lewis. Herzien is Venice van Jonathan Buckley en Hilary Robinson (per stuk ¿ 29,95).

* Een beetje flauw om te zeggen misschien, maar na lezing van Met kinderen in de tropen is de lust om te gaan, sterk afgenomen. De uitgave van het KIT (¿ 14,90) beantwoordt de belangrijkste medische en psychologische vragen van ouders die hun kinderen willen meenemen naar een tropisch of subtropisch (ontwikkelings-)land. En in zo'n gebied zijn kinderen nu eenmaal extra kwetsbaar omdat de hygiënische situatie slecht is, kinderziekten verhevigd kunnen optreden en er ook nog typische tropenziekten zijn. Het gidsje is een uitgebreide vraagbaak, die desondanks in een hand past.

TIJDSCHRIFTEN

NIEUWE SOLOTOCHT ZEILER DE VELDE

Henk de Velde waagt een nieuwe poging om een wereldrecord te vestigen: de snelste solo-zeiltocht om de aarde zonder aan te leggen. Zijn vorige poging strandde twee jaar geleden voor de Portugese kust tegen een containerschip. Op 15 december vertrekt De Velde in zijn gerepareerde en gesponsorde catamaran voor een ronde om Antarctica. Zeilen doet er verslag over, te beginnen in nummer 11. Het eerste deel bevat veel technische informatie.

* Het elfde nummer van ANWB's Kampeer en Caravan Kampioen is extra dik (en kost daarom ook ¿ 17,50) vanwege een bijlage over de Kampeer en Caravan RAI, 24 tot en met 29 november in Amsterdam. Voor wie niet alleen wil kijken, maar ook kopen: veel tips over caravans, voortenten, vouwwagens, kampeerauto's en tenten.

* In Groot-Brittannië zal rond de eeuwwisseling vierduizend kilometer fietsroute zijn aangelegd, meldt de Vogelvrije fietser (nummer 11) van de fietsersbond enfb. Het National Cycle Network bestaat dan uit negen hoofdroutes, waaraan in de volgende vijf jaar nog zesduizend kilometer fijnmazigere fietsroutes worden vastgeknoopt.

Het fietspadenproject is opgezet door Sustrans, een ideële organisatie voor duurzaam vervoer (sustainable transport). Ze wil het aandeel van de fiets in het verkeer vergroten van 2,5 naar 10 procent. De fietsroutes volgen voor de helft autovrije wegen en paden, en lopen zowel over het platteland als door stadscentra.

* Docent Cees Eijgenraam was zijn werk meer dan zat. Hij wilde verandering. Parijs lonkte: hij had er een paar jaar gewoond en gewerkt. Hoe Eijgenraam besluit een boekenstalletje te beginnen op een romantisch plekje langs de Seine, beschrijft hij in En Route (nummer 50). En ook waarom hij toch geen bouquiniste wordt, maar kiosquier. In de volgende drie nummers van het op Frankrijk gerichte blad beschrijft hij zijn bestaan als tijdschriftenverkoper.

TIPS & TRIPS

VENTJAGER EINDELIJK IN DE OPENBAARHEID

Sinds kort is in het Rijksmuseum voor Scheepsarcheologie in Dronten een schip uit ongeveer 1700 te zien. Het gaat om een zogenoemde Ventjager die in 1986 bij Swifterbant werd opgegraven. Het schip heeft daarna jarenlang een conserveringsbehandeling ondergaan en kan nu pas in het openbaar worden getoond.

Een Ventjager was eertijds een Zuiderzee-schip, gespecialiseerd in het transporteren van grote hoeveelheden vis. Tevens handelden de schippers van dergelijke schepen in tal van andere produkten. Bij de opgraving kwamen ongeveer 250 voorwerpen te voorschijn, waaronder een groot aantal kook- en bakpannen. Openingstijden museum: ma-vrij 9-17 uur, zon 11-17 uur.

* Het 3200 jaar oude graf van koningin Nefertari bij Luxor in Egypte is voor het publiek opengesteld. Om schade aan de kwetsbare muren te voorkomen, mogen per dag maar 150 toeristen de tombe in.

Het graf werd in 1904 ontdekt door de Italiaanse egyptoloog Ernesto Schiaparelli. Het wordt beschouwd als het mooiste in de Vallei der Koninginnen, de plek waar veel koninginnen uit de farao-tijd begraven liggen.

Ramses II, die van 1304 tot 1236 voor Christus over Egypte heerste, liet de tombe bouwen voor zijn favoriete vrouw Nefertari. Overstromingen en zout tastten het graf echter sterk aan.

Met drie miljoen dollar uit het Getty-fonds werd in 1986 begonnen met de restauratie. Aan de hand van foto's van Schiaparelli van vlak na de ontdekking zijn kunstenaars en archeologen erin geslaagd om 430 vierkante meter muurschilderingen in de oude staat te herstellen.

* De vakantiegids van de Duitse vereniging van landbouwbedrijven is met bijna tweehonderd adressen uitgebreid. 1758 Boerenbedrijven bieden nu een Urlaub auf dem Bauernhof aan en 136 een Landurlaub.

Het verschil: het eerste geval betreft een verblijf op een echte boerderij, in het tweede gaat het om een familiepension in landelijke omgeving. De gids is verkrijgbaar bij de Deutsche Landwirtschafts-Gesellschaft, Fachbereich Landwirtschaft und ländliche Entwicklung, Eschborner Landstrasse 122, D-60489 Frankfurt am Main, tel. 069-247 88 452.

EVENEMENTEN

DELFT: Tinnen soldaatjes en andere miniaturen in het Legermuseum in Delft geeft een beeld van de oorsprong, vervaardiging en gebruiksmogelijkheden van tinnen figuren. Van 11 november tot en met 14 februari: di-zat 10-17 uur, zon 13-17 uur.

LEEUWARDEN: Het Fries Natuurmuseum in Leeuwarden toont tot en met 14 januari de paddenstoelententoonstelling Kinderen der Duisternis, waar vooral ingegaan wordt op de mythen en sagen rond paddestoelen. Open di-zat 10-17 uur, zon 13-17 uur.

ROTTERDAM: Naar aanleiding van de grootste fusie uit de Nederlandse scheepvaartgeschiedenis, die leidde tot het ontstaan van de Koninklijke Nedlloyd N.V., toont het Maritiem Museum Prins Hendrik in Rotterdam Nedlloyd - 25 jaar op koers. Tot en met 31 maart di-zat 10-17 uur, zon 11-17 uur.

ZWOLLE: Via de tentoonstelling Oud nieuws laat het Natuurmuseum West Overijssel in Zwolle een selectie van de belangrijkste aanwinsten van de afgelopen twee jaar zien. Tot en met 18 februari: di-zat 10-17 uur, zon 14-17 uur.

OOSTERHOUT: Het Nederlands Uitvaartmuseum heeft in het Brabants Museum van Oosterhout De laatste eer ingericht, over gebruiken rond de begrafenis begin deze eeuw. Open di-vrij 10-17 uur, zat-zon 11-17 uur.

ARNHEM: Vanaf 18 november toont de expositieruimte Kumpulan Bronbeek in Arnhem de tentoonstelling Met karabijn en klewang, de draagbare wapens van het KNIL 1895-1942. Tot en met 4 februari. Open di-zon 13-17 uur.

AMSTERDAM: Minka Nijhuis, schrijfster van het boek Theehuis in de jungle, geeft 16 november om 19.30 uur in het Amsterdamse Hervormd Lyceum Zuid een dialezing over haar reizen naar Myanmar. Reserveren 020-624.62.89.

DEVENTER: In de Lebuïnuskerk in Deventer wordt 18 november een Oosteuropese reis-, informatie- en boekenmarkt gehouden, waar zich zeventig organisaties en reisbureau's, gericht op Oost-Europa, presenteren. Open van 11-17 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden