BAGAGE

Steeds meer Nederlanders brengen hun vakantie actief door in veelal bergachtige en dunbevolkte gebieden, schrijft Harry Palsma in het voorwoord van Handboek Buitensport EHBO (Lemma, ¿ 34,90)....

JACOMIJN DE RAAD; BRAM VAN KERSBERGEN

REISGIDSEN

VAN ZITTEND BESTAAN NAAR VEEL INSPANNING

Harry Palsma geeft EHBO-cursussen aan reisbegeleiders in opleiding. Op basis van zijn medische en sportieve kennis schreef hij het handboek voor instructeurs en 'gewone' beoefenaars van de buitensport. Na een algemeen gedeelte met basiskennis over eerste hulp behandelt Palsma letsels letterlijk van top tot teen. Per lichaamsdeel beschrijft hij mogelijke oorzaken van verschijnselen op die plaats. Vervolgens stelt hij een eerste-hulpbehandeling voor.

Het handboek vertelt wat een buitensporter moet weten over zaken als bliksem, hoogteziekte en uitputting, en bevat een lijstje met noodvragen in vreemde talen (Hay una víctima - Er is één slachtoffer). Het is helder en toegankelijk geschreven, de talrijke tekeningen en foto's zijn duidelijk. Die uitgebreidheid heeft maar één bezwaar: het is een naslagwerk, en dat laat je in de kast als je op reis gaat.

TIJDSCHRIFTEN

FIETSVERLICHTING: VICIEUZE CIRKEL

De Fietsersbond enfb begint op 3 oktober de campagne 'Fiets als een vorst, fiets verlicht'. De Vogelvrije Fietser (september/oktober) zet het mes in de vicieuze cirkel van de slechte fietsverlichting. Het systeem is kwetsbaar en snel kapot, daarom kopen fietsers goedkoop materiaal en dat gaat gauw stuk. En de fietsbranche wìl wel betere verlichting verkopen, zegt ze, maar die is zo duur dat fietsers er niet aan willen.

Uit onderzoek van de enfb en de Consumentenbond blijkt dat het weinige goede materiaal inderdaad relatief duur is. En de bedrading blijft hoe dan ook een kwetsbaar onderdeel. De onderzoekers geven suggesties voor dynamo's, voor- en achterlichten die samen solide combinaties vormen. De set voor een 'goede' fiets kost 56 gulden, die voor een stadsfiets 31 gulden.

'De prut zit tot achter je oren en het zweet gutst van je voorhoofd': een deel van Fiets (september) is gewijd aan ATB-rijden. Tips voor beginners, een test van acht eenvoudige modellen en bewegwijzerde mountain-bike-routes. Plus een verhaal over ATB'en in de vrije natuur, een verschijnsel dat steeds meer omstreden is geworden.

Caravans zijn in Duitsland soms een stuk goedkoper dan in Nederland. Heeft het zin om er een over de grens te kopen en zelf te importeren? De Kampeer en Caravan Kampioen (september) zocht het uit. De algemene conclusie: hoe groter de caravan, des te interessanter het voordeel. Maar vergeet de extra moeite en de risico's niet, zoals de taalbarrière, keuringen en leges, problemen met service en garantie en inruil.

TIPS & TRIPS

PROEFVAREN OP 'NATTE' HISWA

Ruim driehonderd luxe zeil- en motorjachten zijn van 5 t/m 10 september te zien op de Hiswa te water in de zeejachthaven van IJmuiden. Het aanbod varieert van klassiek gelijnde houten en stalen jachten tot moderne aluminium en polyester zeil- en motorjachten, van seriegebouwde tot op maat gemaakte boten.

De Koninklijke Nederlandse Reddingsmaatschappij demonstreert er een nieuwe lanceerinrichting voor reddingsboten. Op de kade staan makelaars, zeil- en mastenmakers en leveranciers van nautische artikelen als dekbeslag, navigatie-apparatuur, binnenboordmotoren.

Van de 31 duizend bezoekers vorig jaar bezat driekwart al een boot. Toch hadden volgens de organisatie vier van de tien kijkers plannen voor een aanschaf.

Voor het eerst is de 'natte' Hiswa weg uit Amsterdam. De organistie vond het Nautisch Kwartier te klein. (Niettemin heet de Hiswa in het buitenland nog 'Amsterdam Seaport Boat Show'.) De nieuwe Seaport Marina IJmuiden is groter en heeft een open zeeverbinding. Daardoor kunnen voor het eerst - onder begeleiding - proefvaarten worden gemaakt.

De 'natte' Hiswa wordt beschouwd als de afsluiting van het watersportseizoen. De 'droge' Hiswa - wel in Amsterdam - staat in het voorjaar van 1996 gepland.

Hiswa te water, dagelijks 10-18 uur, toegang ¿ 17,50; voor kinderen 4-11 jaar en Pas 65 ¿ 12,50.

De 37 reisbureaus van Neckermann in Nederland heten vanaf 1 oktober Holidayland, net als de Duitse vestigingen van het bedrijf. De kantoren werken nu onder zes verschillende namen, zoals Van Hulst (elf vestigingen in Limburg). De consument bleek de reisbureaus van Neckermann te vereenzelvigen met de touroperator Neckermann, zegt het hoofd reisbureaus van Neckermann, D. Duytschaevers. 'Het is minder bekend dat men bij ons ook terecht kan voor produkten van andere touroperators. Ook marketing-overwegingen lagen aan het besluit ten grondslag. Holidayland brengt binnenkort een eigen brochure uit met reizen die los staan van het Neckermann-aanbod.

Al eerder brachten twee andere touroperators al hun reisbureaus onder één naam: die van OAD heten tegenwoordig Globe, die van Hotelplan heten Brooks.

Wie geen geld heeft, maar wel vakantie wil vieren, kan in de Noordduitse vakantie- en gezondheidsclub Lüneburger Heide werken voor de kost. Het 'spierkracht-arrangement' omvat werkjes als hulp in de keuken, bij de bediening of in de dorpswinkel, fietsen en hekken repareren, vogelhuisjes bouwen en schuttingen verven. Een voorbeeld: de huur van een vakantiewoning voor een week kost een gezin met één kind het uitmesten van drie paardestallen en zes uur onkruid wieden op het erf. Van tevoren moet een telefonische afspraak worden gemaakt over de prijs en de te leveren prestatie. Informatie: 00.49.5862.170.

De provincie Utrecht herdenkt nog steeds volop dat aartsbisschop Willibrord 1300 jaar geleden in Utrecht arriveerde om van daar uit zijn bekeringswerk te verrichten. In een krantje van de provinciale VVV staan alle activiteiten die tot eind september in het kader van het Willibrordjaar worden georganiseerd. Deze Recreatiekrant is gratis verkrijgbaar bij VVV's, campings, bungalowparken en hotels in de provincie.

Het Noordhollandse Heiloo is eind augustus in Oostenrijk uitgeroepen tot groenste gemeente van Europa, en het Britse Bournemouth tot de stad met de meeste bloemen. De Internationale Associatie van Tuinbouwproducenten beoordeelde achttien steden en dorpen uit negen landen: uit Nederland deed ook Vleddder mee. Heiloo is de eerste Nederlandse winnaar van de Entente Florale, die sinds 1975 wordt gehouden.

Het doel van de wedstrijd is de woon-, werk- en leefomgeving verbeteren door verzorgd openbaar groen en mooie particuliere tuinen. De jury let naast leuke beplanting op aspecten als ecologische bescherming en tuin- en landschapsontwerpen. Van de route die de jury door Heiloo aflegde, is een toeristische fietsroute gemaakt. Beschrijving en kaart zijn te koop (¿ 3,50) bij de VVV en het gemeentehuis in Heiloo.

Twee lange-afstandstreinen in India zijn aan een nieuw leven begonnen. Het zijn getrouwe nabootsingen van historische luxe-treinen. Beide vertrekken vanuit New Delhi. The Royal Orient Express rijdt door Gujarat, the Palace on Wheels door Rajasthan. Voor deze laatste trein is het hele spoornet van Rajasthan van smalspoor op normaalspoor gebracht. De treinreizen zijn in Nederland te boeken via 020-672.04.99.

De Noordhollandse manifestatie 'Uit in het land van Leeghwater' wordt vandaag (11-17 uur) en morgen (13-17 uur) afgesloten met twee fietstochten langs molens en gemalen. In Schermerhorn zijn de Museummolen, het gemaal Wilhelmina en de timmerschuur Noorderpolderhuis open, in de Beemster het gemaal Wouter Sluis en het Waterschapshuis; in de Rijp kunnen vanaf café Oudejans om 11, 13 en 15 uur vaartochten worden gemaakt door de Eilandspolder. De fietsroutes zijn voor ¿ 2,50 te koop bij alle molens en gemalen en bij de VVV's in Alkmaar, Purmerend en Zaandam.

EVENEMENTEN

ROTTERDAM: 'Goed gemutst, Hoeden uit Afrika' is een tentoonstelling die vanaf vandaag loopt in het Museum voor Volkenkunde in Rotterdam. Vijftig hoeden, mutsen, kronen en tooien worden getoond, variërend van de traditionele hoofdtooi van een masaï-krijger tot hedendaagse ontwerpen. Tot en met 21 januari, di-zat 10-17 uur, zon 11-17 uur.

UTRECHT: Het eerste internationale straattekenfestival wordt dit weekeinde gehouden op het Domplein in Utrecht. De traditie van het straattekenen gaat terug tot de zestiende eeuw, toen kunstenaars de straten met madonna-figuren tooiden. Dertig internationale deelnemers doen mee aan een wedstrijd met als thema 'de middeleeuwen'. Start zaterdag 12 uur.

ZWOLLE: Station Zwolle opent op 9 september tussen 10 en 16 uur zijn deuren voor publiek. Het onderhoudsbedrijf geeft demonstraties. Ook de verkeersleidingspost is toegankelijk. Plaats: spoorwegemplacement Zwolle.

SITTARD: Vandaag wordt in de Sittardse binnenstad van 11 tot 17 uur een stoepkrijtfestival gehouden. Als inspiratiebron is een gedicht uitgekozen van de Braziliaanse dichter Cassiano Ricardo.

HORST-MELDERSLO: Het Nationaal Asperge- en champignonmuseum de Locht in Horst-Melderslo houdt morgen van 12-17 uur zijn jaarlijkse Champignondag. Met informatie over teeltmethoden en diverse culinaire proeverijen.

AMSTELVEEN: In het Jac. P. Thijssepark geeft een natuurgids van het IVN morgen een rondleiding. Vertrek om 14 uur vanaf einde Verlengde Fortlaan.

DELFT: Kinderen van 7 tot 12 jaar kunnen op 6 september vanaf 13.30 uur in het Legermuseum in Delft zelf een Saksische helm maken. Een medewerker van het museum geeft eerst uitleg over allerlei soorten helmen.

AMSTERDAM: Het Artis Planetarium in Amsterdam houdt 5 september om 20 uur een lezing over 'varen op de sterren': de navigatie op zee aan de hand van sterren. Daarna wordt de sterrenhemel van de maand september getoond.

DEN HAAG: Kinderen tussen 8 en 12 jaar kunnen 6 september naar het stenenspreekuur, 13.30-15.30 uur, in het Haagse Museon. In de werkhoek worden proeven gedaan om de naam, het gewicht, de hardheid en de kristalvorm van hun steen te onderzoeken.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden