BAGAGE

In het najaar van 1994 volgde Philip Freriks voor Traject het monument dat de Nederlandse kunstenaar Jan Dibbets in Parijs had uitgelegd voor de Franse wetenschapper François Arago: 135 bronzen plaatjes, die samen Arago's meridiaan vormen....

REISBOEKEN

IN SPOOR VAN ARAGO EN DIBBETS

Voor Het spoor van de monumentale meridiaan (Bruna, ¿ 29,90) deed Freriks dit jaar de tweedaagse wandeling nog eens over. Hij liep van zuid naar noord, miste onderweg enkele plaatjes (vaak ingemetseld op bordessen, onder de vallende bladeren van een park of in een Louvre-zaal), maar zag dit gecompenseerd door plekjes Parijs die ook hem onbekend waren.

De wandeling dwars door het hart van de Franse hoofdstad gaf uiteraard volop aanleiding voor anecdotiek. Freriks is een enthousiaste verteller, die bij voorkeur onderweg niets waaraan een verhaal vastzit, onberoerd laat. Zo passeren uiteenlopende figuren als Mata Hari, Céline en Kousbroek de revue, horen we van de verloren eer van Mitterand en leren we de geschiedenis van de Comédie-Française. Jammer alleen dat er geen kaartjes afkonden.

* In herdruk verschenen: Het Timeshare-handboek, een uitvoerige gids over de aan- en verkoop van vakantiewoningen in deeltijd. Auteur Eric Schuit studeerde bedrijfseconomie en deed onder meer onderzoek naar time-sharing door zelf als verkoper aan de Costa del Sol te werken. De uitgave is niet in de boekhandel te koop, maar te bestellen door ¿ 27,50 over te maken op giro 73 45 45 ten name van W.E. Schuit, Amstelveen, onder vermelding van Timeshare-handboek.

De aanleiding voor de herdruk is de geplande bouw van een time-sharingproject in het centrum van Amsterdam. Kopers van de herdruk wordt begin december een bijlage over dit project nagezonden.

* Reisboeken kun je ze niet noemen. Maar mooi zijn ze, de drie kleine (cadeau)boekjes die Roelant Meijer maakte voor zijn eindexamen grafisch ontwerpen, samen met Helene Timmers.

Drie vakantieverslagen werden prachtig ontworpen, kleine boekjes, met kaartjes, foto's en aparte typografie. Sommige bladzijden zijn uitklapbaar. Geen enkel van de elementen is heel bijzonder, maar in de gekozen combinatie wordt de sfeer van de reis en het land opgeroepen. Over Marokko, de Pyreneeën en Lapland. Ze kosten ¿ 16,50 per stuk en zijn te koop bij Stap voor Stap in Arnhem.

TIJDSCHRIFTEN

SPECIAL OVER DE MOLUKKEN

Indonesia magazine richt deze maand in een dubbelnummer de schijnwerper op de Molukken (Maluku Tenggara). Vergeten eilanden heten ze in een overzichtstentoonstelling die tot augustus 1996 in het Leidse Rijksmuseum voor Volkenkunde loopt, de eerste expositie in een Nederlands museum over de Zuidoost-Molukken.

'Omdat je toevallig tegen een bal kunt schoppen, een beetje bekend bent, gaan zeggen: ik voel me een Hollander! Belachelijk' Aldus Simon Tahamata in de special van Indonesia magazine over collega Ruud Gullit. Hijzelf voelt zich ondanks zijn Belgische paspoort voor alles Molukker en maakt daar geen geheim van, net zo min als de zanger Daniel Sahuleka. Aandacht verder voor het verleden van de eilandengroep, het houtsnijwerk van Tanimbar, Molukse klederdracht en de mening van de derde generatie Molukkers over de RMS.

* De autoriteiten van Beijing hebben een nieuwe bron van inkomsten ontdekt, meldt Azië (oktober/november). Bezoekers aan de Verboden Stad moeten voortaan overschoenen aan. Te koop aan de ingang voor bijna anderhalve dollar.

* De antieke stad Dougga (Thugga) in Tunesië maakt als ruïnecomplex nog grote indruk. Alles is aanwezig, van tempel tot bordeel: 'Een gebalde penis wijst schaamteloos de weg naar het genot', meldt het themanummer van Op Lemen Voeten over de antieke wereld. Het bevat ook wandelingen in Frankrijk, Groot-Brittannië, Cyprus, Syrië en Jordanië, en bespreekt een aantal wandel- en naslagwerken over de klassieke oudheid.

EVENEMENTEN

UTRECHT: De Botanische Tuinen van de Universiteit van Utrecht organiseren 24, 25 en 26 oktober tussen 14 en 16 uur speciale kinderactiviteiten rondom eetbare planten. De eerste middag gaat over buitenlandse vruchten, de tweede middag heeft zaden als onderwerp en de laatste dag gaat over planten die iedereen kent, maar waarvan niemand weet of ze eetbaar zijn.

AMSTERDAM: Vereniging de Wereldfietser houdt morgen de najaarsbeurs voor fietsreizigers: Zomers fietsen in de winter, met o.a. dia-lezingen en fietsers die fietsers informeren. Zalencentrum Artis, 10.30-17 uur.

EINDHOVEN: Voor geïnteresseerden in reizen naar het Midden-Oosten houdt Reisbewijs op 27 oktober om 19.30 uur een informatie-avond over Syrië en Jordanië. Plaats: Academisch Genootschap, Parklaan 93, Eindhoven.

APPELTERN: De informatietuinen in Appeltern zijn van 23 tot en met 29 oktober gericht op kinderen. Centraal staat de vraag hoe een kindvriendelijke tuin gemaakt kan worden. Open dagelijks 10-17 uur.

ZWOLLE: Als voorbereiding op het wintersportseizoen is dit weekeinde in de IJsselhallen in Zwolle de wintersportbeurs SKI '95. Nieuw is 's werelds grootste roterende skibaan. Ook is er een markt met nieuw en tweedehands materiaal. Open zat-zon 11-18 uur.

DEN BOSCH: In de Brabanthallen in Den Bosch vindt van 26 tot en met 29 oktober de sneeuwvakantiebeurs Ski inn paats. Op deze beurs een sneeuwmachine, een indoor-piste en een kinder-skibaan. Verder veel informatie van verkeersbureau's. Open do-zat 12-22 uur, zon 10-18 uur.

ROTTERDAM: Op de internationale wintersportbeurs Ski-happ '95, vandaag en morgen in Ahoy' Rotterdam, worden meer dan driehonderd ski-bestemmingen gepresenteerd. Ook hier veel demonstraties en aanbiedingen. Open zat-zon 10-18 uur.

NIJMEGEN: Een mammoetschedel van 39.000 jaar oud, vorig jaar gevonden in de buurt van Bergharen, is vanaf morgen in het Nijmeegs Natuurmuseum onderdeel van de nieuwe tentoonstelling over mammoeten, Het Rijk te Kijk. Tevens wordt een video getoond van de berging en datering van de mammoetschedel. Open ma-vrij 10-17 uur, zon 13-17 uur.

MEDEMBLIK: Vanavond is in het Nederlands Stoommachinemuseum in Medemblik een 'nostalgische avond'. Om 19 en 21 uur worden maaldemonstraties gegeven met de stoommachine en de centrifugaalpomp van het oude gemaal. Open vanaf 18.30 uur.

OOSTERHOUT: Op 27 oktober kan de St Janstoren in Oosterhout, die normaal voor pubiek gesloten is, onder leiding van een gids om 14 en 15.30 uur beklommen worden. Aanmelden 0162-45.44.59.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden