BAGAGE

Er komt een speciaal vakantiedialysecentrum in bungalowpark Port Zélande bij Ouddorp. Het centrum biedt nierpatiënten die dagelijks aan de dialyse moeten, de kans om op vakantie te gaan....

TIPS & TRIPS

VAKANTIECENTRUM VOOR NIERPATIENTEN

* In verband met vroege sneeuwval in de Alpenlanden - in de Zwitserse ski-oorden St Moritz en Zermatt viel vorig weekeinde de meeste novembersneeuw sinds 45 jaar - heeft de ANWB eerder dan gebruikelijk zijn telefoonnummers met sneeuwinformatie geopend. De sneeuwlijn, 06-9623, geeft actuele sneeuwgegevens van bijna duizend wintersportbestemmingen in Europa en Noord-Amerika, en van 250 populairste gebieden ook het actuele weer, de verwachting voor de eerstvolgende vijf dagen en toeristische informatie.

Nieuw dit seizoen is de Skifax. Op 06-910.910.90 kan

wintersportinformatie worden opgevraagd die automatisch naar elke willekeurige fax wordt gestuurd. De ANWB betrekt de informatie van onder meer Meteo Consult in Wageningen en buitenlandse weerstations en VVV's. De sneeuwlijn kost 75 cent per minuut, de Skifax een gulden. Om te voorkomen dat gebruik van de Skifax in de papieren gaat lopen, heeft elk wintersportoord een nummercode gekregen, zodat bellers meteen kunnen aangeven welke informatie ze precies willen.

* Het Brabantse vestingsplaatsje Ravenstein schakelt zaterdagavond 14 december alle openbare verlichting uit om alvast in de kerstsfeer te komen. Tussen 19 en 21.15 uur zullen dan duizenden kaarsen de gemeente verlichten. Ze worden aangestoken nadat om kwart voor zeven de klokken van de twee Ravensteinse kerken hebben geluid. Op een aantal plaatsen binnen de vestingsmuren worden concerten opgevoerd. Om kwart over negen wordt de avond afgesloten met een openbare samenzang op het marktplein. De actie is een initiatief van winkeliers met het oog op de kerstmarkt van een dag later.

Op dinsdag 17 december baadt de Markt van Gouda voor de 41ste maal in kaarslicht. Om 19.30 uur wordt op de Markt een kerstboom ontstoken nadat de burgemeester het kerstevangelie heeft voorgelezen. Daarna is er een samenzang van kerstliederen. Tijdens kaarsjesavond zijn kerken in de binnenstad geopend en wordt er muziek gemaakt. Voor bezoekers zetten de NS extra lange treinen in; tussen 17 en 22 uur rijden pendelbussen tussen parkeerterreinen en de Markt.

* Na 133 jaar telt Kopenhagen weer een nachtwacht. Op vrijdag- en zaterdagavond maakt hij - vooral voor toeristen - een rondje door de oude binnenstad waarbij hij onderweg uitleg geeft bij interessante plekjes en speciale liedjes zingt. Hij gaat ouderwets gekleed, draagt een kaarslamp, maar heeft voor alle zekerheid ook een mobiele telefoon bij zich. Wie met de nachtwacht wil meelopen, moet op vrijdag of zaterdag om 21 uur klaar staan op de Gråbrdre Torv, een pleintje achter het winkelwandelgebied Strget.

* Het natuurgebied de Gelderse Poort is de jaarlijkse pleisterplaats van zo'n tachtigduizend kol- en rietganzen, die in V-vormige formaties door het gebied vliegen en uitrusten in de weilanden. Dat trekt eveneens grote aantallen gemotoriseerde bezoekers, die files op de landweggetjes veroorzaken en de rust van de vogels verstoren. Om het 'ganzen-toerisme' in goede banen te leiden, organiseren het Natuurmuseum Nijmegen en het NABU Naturschutzstation uit Kranenburg een aantal busexcursies naar de Ooijpolder en de Duffelt. Onderweg vertellen gidsen over het gebied en de ganzen; op enkele plaatsen wordt uitgestapt. Er zijn excursies op 15 december, 5, 12, 19 en 26 januari en 2, 9, 16 en 23 februari. Ze beginnen bij het Natuurmuseum, Gerard Noodtstraat 121, en duren ongeveer drie uur. Kosten ¿ 17,50 voor volwassenen en ¿ 12,50 voor kinderen t/m 14 jaar. Inschrijven: 024-323.07.49.

EVENEMENTEN

HOORN: Philishave scheerapparaten heet de expositie in het Hoornse Museum van de Twintigste Eeuw, waar honderden Philips-scheerapparaten te zien zijn, van 1938 tot en met 1996. Ook worden de verpakkingen tentoongesteld plus reclame, displays en allerlei Philishave-hebbedingetjes. Tot en met 26 januari; open di-zon 10-17 uur.

VIERHOUTEN: Tijdens een wandeling over de Veluwe bij Vierhouten vertelt een gids over de natuur en over de legende van de Witte Wieven. Na afloop worden dia's vertoond over de heidevelden, die als woonplaats fungeren voor de Wieven. Wandelingen op 14, 21 en 28 december; reserveren 0341-25.30.41.

NIJMEGEM: Stad van Trajanus is een expositie in het Provinciaal Museum in Nijmegen over het gemeentelijk archeologisch onderzoek in het Waterkwartier. Onder deze buurt gaan de resten schuil van de grootste stad van Romeins Nederland: Ulpia Noviomagus. Tot en met 2 maart; open di-vrij 10-17 uur, zat-zon 13-17 uur.

DEN HAAG: Stichting Sponsortrek Nepal houdt 11 december om 20 uur een dia-lezing over natuur, cultuur en kleinschalige ontwikkelingshulp in Nepal. Plaats: Calandplein 4, Den Haag; reserveren 0299-69.04.60.

ROTTERDAM: Fietsen in Indonesië is morgen het thema in het Fiets-Wandelcafé (Dirk Smitsstraat 76) van het Rotterdamse Nivon. Aanvang 12 uur.

NIJMEGEN: De Wereldfietser houdt morgen een themamiddag Fietsen in Midden-Amerika in het Nijmeegse Kolpinghuis. Informatie over indiaanse culturen, praktische reismogelijkheden en uitwisseling van persoonlijke ervaringen. Open 12.30-17.30 uur.

DEN BOSCH: Dit jaar is het tweehonderd jaar geleden dat officieel een einde kwam aan de discriminatie van de joodse minderheid in Nederland. Het Noordbrabants Museum in Den Bosch toont tot en met 9 maart Joods Leven in Brabant, over tweehonderd jaar joodse cultuur. Centraal staan de judaïca en afbeeldingen van joodse gebruiken, historische gebeurtenissen en personen. Open di-vrij 10-17 uur, zat-zon 12-17 uur.

LEIDEN: In het Wandelcafé van het Leidse Nivon is op 13 december vanaf 20 uur een informatie-avond over De wandelroutes in Zuid-Holland. Wat is er de actuele stand van zaken van verharde en onverharde wandelpaden? Plaats: buurthuis De Pancrat, Middelstegracht 85, Leiden.

LELYSTAD: De tentoonstelling Cornelis Lely (1854-1929) loopt nog tot eind februari in het Nieuw Land Poldermuseum in Lelystad. Ze geeft een beeld van de persoon Lely, zijn werk als ingenieur en zijn loopbaan in de politiek. Open ma-vrij 10-17 uur, zat-zon 11.30-17 uur.

ROOSENDAAL: Museum De Ghulden Roos in Roosendaal toont tot en met 5 januari Witheren en zwarte turf, zeven eeuwen Norbertijnen in West-Brabant. Naast de zielzorg wordt ook de rol belicht die de Norbertijnen gespeeld hebben in het economisch leven in West-Brabant. Open di-zon 14-17 uur.

Tevens is tot en met 5 januari de Sint-Janskerk op dinsdag en donderdag van 14.30 tot 17 uur voor publiek geopend.

LEIDEN: Morgen wordt tijdens een wandeling door de Hortus Botanicus van Leiden verhaald over planten die als voedsel dienden voor dinosaurussen. Start 11 uur.

DEN HAAG: Het Museon in Den Haag houdt in december drie dia-lezingen; thema's zijn op 10 dec Een muzikale rondreis door Israël (13.30 uur), op 17 dec Kerstmis (13.30 uur) en op 15 dec Indonesië, land en volk onder de rook van vulkanen (14.30 uur).

DEN HAAG: Elke woensdag- en zondagmiddag tussen 13.30 en 15.30 is in het Haagse Museon weer de werkhoek voor kinderen. Onderwerpen: ontdekken of je uitvinder bent (morgen), tropische vissen (11 dec), veren (15 dec), uilenballen ontleden (18 dec), speelgoed maken van ijzerdraad (22 dec) en het maken van een zonnewijzer (29 dec). Informatie 070-338.13.05. Toegang tien gulden.

DRIEBERGEN: Het IVN houdt morgen om 14 uur een wandeling over landgoed Noordhout in Driebergen met als thema Overlevingsstrategieën van de natuur. Vertrek vanaf de Traayweg. Informatie 030-695.05.11.

BAARN: Is de vos een bedreiging of is het juist goed dat er meer vossen komen in de vrije natuur? Daarover gaat het gesprek tijdens het koffiedrinken met de boswachter in kasteel Groeneveld in Baarn, morgen vanaf 10.30 uur. Kosten drie gulden inclusief koffie, informatie 035-542.04.46.

ARNHEM: Nederlands grootste kerstmarkt is op 13, 14 en 15 december in de Arnhemse Rijnhal, met honderden kramen, optredens van koren, demonstraties en een speciaal kerstdorp met verhalen en films voor kinderen. Open: vrij-zat 11-22 uur, zon 10-17 uur. Toegang ¿ 7,50, 65plus ¿ 5, kinderen onder begeleiding gratis.

DE STEEG: Kasteel Middachten is de komende dagen in kerstsfeer. De zalen zijn feestelijk versierd, in de bijgebouwen is een kerstmarkt ingericht, op zondag is er midwinterhoornblazen. Open 11 t/m 15 december dagelijks 12-19 uur. Toegang ¿ 12,50, kinderen onder twaalf jaar ¿ 5. Informatie: 026-495.49.98.

VAASSEN: Het Oude Ambachten Museum en het Speelgoedmuseum uit Terschuur zijn vertegenwoordigd op de kerstmarkt in en rond kasteel de Cannenburgh in Vaassen, 12 t/m 14 december. Bezoekers kunnen gratis hun oude speelgoed laten taxeren. Ook zijn er onder meer een kerststal, een levend schilderij en veel muziek. Open don-vrij 14-22 uur, zat 10-18 uur. Het kasteel is zondag ook open. Meer informatie: 0578-57.12.92.

VELSEN-ZUID: Tijdens de kerstmarkt op buitenplaats Beeckestijn, vandaag en morgen, zijn onder meer demonstraties schapendrijven naar Brits voorbeeld. Open zat 12-20 uur, zon 11-18 uur. Toegang ¿ 5, vrienden van Beeckestijn en kinderen tussen 5 en 12 jaar ¿ 2,50. Parkeren ¿ 1.

LICHTENVOORDE: Op kerstklokkenzondag, morgen in het Achterhoekse Lichtenvoorde, treden artiesten op en worden allerlei voorstellingen gegeven. Ook is er een kerstmarkt. Open 12-17 uur, informatie bij de VVV: 0544-37.57.75.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.