BAGAGE

Vlaklanders noemt Robert Eckhardt ons, de bewoners van de laaggelegen en soms zeer natte rivierdelta. Van water denken we alles te weten, maar in het hooggebergte staan we met de handen in het haar....

REISGIDSEN

VLAKLANDERS IN DE BERGEN

Bij het echte klimmen loop je gevaar, daar kun je je iets bij voorstellen, maar bij bergwandelen? Toch is het zo, benadrukt Eckhardt. 'Het wordt als het ware weggefilterd door het mooie weer en het prachtige landschap. De bergwandelaar die denkt dat alleen rotsklimmers en alpinisten door alpiene gevaren bedreigd worden, komt bedrogen uit. In makkelijk bergwandelterrein is de concentratiegraad nu eenmaal veel lager dan in technisch moeilijke rots.'

Voor al die onbezonnen vlaklanders die toch zo graag mooie wandeltochten in de bergen maken, schreef Eckhardt het Op Pad handboek bergwandelen. Het is de eerste volwaardige Nederlandstalige gids op dit gebied. De andere instructieboeken zijn bewerkingen van voornamelijk Duitstalige boeken, niet zelden magertjes vertaald.

Eckhardt leidt de lezer aan de hand de bergen binnen. Hij beschrijft typen berg- en wandelschoenen, legt uit welke ademende en waterdichte kleding het beste is, propageert het gebruik van de uitschuifbare ski-stok en ontkomt natuurlijk ook niet aan de verschijnselen Gore-Tex en Fleece.

Een groot deel van het boek is gewijd aan lichte bergsport, waarbij goed schoeisel, een dagrugzakje en volwaardige kleding (ook de verguisde knickerbocker is toegestaan, 'niets op tegen') alleen niet voldoende is. Bij zogenoemde lichte bergsport behoren tot de basisuitrusting ook touw, klimgordel en materiaal om een spletenredding uit te voeren.

Voor echte klimmers beschrijft hij het gebruik van stijgijzers, van touwen, pickels, klimgordels en karabiners, en legt uit wat de prusikknoop is. Overigens zal de ervaren wandelaar die ook eens wil klimmen, eerst maar een cursus of twee moeten volgen bij de bergsportbonden KNAV of NBV. Alleen met dit boek kom je niet veilig boven en Eckhardt zal de laatste zijn die dat propageert.

Robert Eckhardt: Op Pad handboek bergwandelen, ANWB, ¿ 27,45. ISBN 90 1800 125 2.

Vandaag en morgen wordt in de Statenhal van het Congresgebouw in Den Haag de Op Pad-beurs voor actieve vakanties gehouden. Met onder meer informatie over (berg)wandelen, kanovaren en fietsen. Beide dagen 10-17 uur.

* Ronnie Rokebrander, die eerder voor Elmar reishandboeken over Nepal, Israël en Japan maakte, stelde nu Gran Canaria (¿ 27,90) samen. Het op twee na grootste van de Canarische eilanden - Tenerife en Fuerteventura zijn groter - is een geliefkoosd overwinteringsoord. Toerisme is dan ook sinds de jaren zeventig de voornaamste bron van inkomsten, waar ooit de suikerrietteelt en de visserij het dagelijkse leven bepaalden.

Gran Canaria is voor de meeste toeristen synoniem aan een aangenaam klimaat en brede stranden. Gran Canaria van Rokebrander heeft nog wat meer: 'Er zijn weinig eilanden die zoveel natuurschoon en zo'n rijke cultuur te bieden hebben.' En alsof dit al niet genoeg is: 'Er zijn maar weinig gebieden waar men zo goed en afwisselend kan eten als op Gran Canaria.' Het ideale eiland dus!

* Voor het eerst is India/Nepal/Sri Lanka opgenomen in de serie natuurgidsen van Natuur Wereldwijd (Cambium, ¿ 54,50). Een keur van auteurs, voornamelijk uit India, beschrijft de flora en fauna van deze drie landen. Vooral de moeite waard zijn, zoals gebruikelijk in deze serie, de vele kleurenfoto's.

TIPS & TRIPS

SLUITING DREIGT VOOR CAMPINGS

Ruim vijfhonderd Nederlandse recreatiebedrijven dreigen over tien jaar te moeten sluiten omdat de gemeenten hun uitbreidingsplannen nu niet goedkeuren. Dat meldt de vereniging Recron, waarbij driekwart van de Nederlandse campings, bungalow- en attractieparken is aangesloten.

Gemiddeld willen de recreatiebedrijven 30 procent meer ruimte, blijkt uit onderzoek van de Recron en uit een onderzoek dat het ministerie van Economische Zaken vorig jaar deed. Recron-medewerkster M. Steur: '88 Procent van de bedrijven wil uitbreiden. Over bijna de helft van die plannen zijn de gemeenten positief, over de rest bestaan nog problemen. Wij gokken dat een kwart van alle uitbreidingsplannen wordt afgekeurd. Dat betreft vijfhonderd bedrijven.'

De extra ruimte, waarschuwt Steur, is nodig om de opbrengst van campings te handhaven. 'Het gaat niet eens om uitbreiding. Maar de standplaatsen worden steeds groter, dat betekent minder plaatsen per terrein. En gezinnen worden kleiner, per standplaats verblijven nu twee in plaats van drie mensen.'

De kwaliteit van de bedrijven moet omhoog. De extra ruimte is ook nodig voor meer groen, parkeerplaatsen en centrale voorzieningen. 'De concurrentie van het buitenland is groot', aldus Steur. 'Verre vliegvakanties worden goedkoper, de peseta en lire zijn gedevalueerd, oost-Europa komt op.' Campingbeheerders die nu al weten dat ze niet mogen uitbreiden, laten investeringen en kwaliteitsverbeteringen achterwege. 'Dan gaan ze niet mee met hun tijd en voldoen ze niet aan de wensen van klanten.'

De gemeenten moeten zich de waarschuwing aantrekken, vindt de vereniging. 'Ze krijgen toeristenbelasting binnen, maar geven de toeristensector geen ruimte.' De recreatiebedrijven willen samen 7500 hectare. 'Dat is een schijntje', meent de Recron, 'met de 280 duizend hectare waar natuurorganisaties de overheid om hebben gevraagd.'

* De uitbreidingsplannen van Disneyland in Californië blijken te duur en zijn daarom drastisch teruggeschroefd. Aanvankelijk waren uitbreidingen gepland voor 2,75 miljard dollar, ongeveer 4,62 miljard gulden, op zes nog te kopen stukken grond in de buurt van het park.

Het bedrijf vindt de grond echter te veel kosten en heeft de aankoop ervan afgezegd. Daardoor is de bouw van een soort wereldtentoonstellingsterrein met hotels, winkels en een theater van de baan. Het betekent een klap voor de stad Anaheim en de regionale toeristenindustrie. Zij hoopten dat de uitbreiding bijna 28 duizend nieuwe banen zou opleveren.

* De bijna honderd gratis brochures die de ANWB samenstelt voor zijn leden, hebben een nieuwe naam en een nieuw uiterlijk gekregen. Ze heten voortaan Ledenwijzer terwijl de grijze omslag door een gele is vervangen.

Een nieuwe titel is Voorkomen is beter dan. . ., tips om op vakantie gezond te blijven of diefstal thuis en onderweg te voorkomen. Nieuw is ook het Kindervakantieboek, voor kinderen tussen zeven en twaalf jaar, met dagboekpagina's, spelletjes voor onderweg, ideetjes voor uitstapjes en verhalen.

Geactualiseerd zijn de brochures Op vakantie met kleine kinderen, ANWB-erkende fietsverhuurders, Actieve jeugdvakanties, Vaarscholen, Jachtverhuurders en Vaarkaart Nederland.

* De organisatie 'Wereldreis, Wereldwijs' is druk doende een bundel met avontuurlijke reisverhalen samen te stellen. Onderwerp, bestemming en lengte zijn vrijblijvend; de enige voorwaarde is dat het verhaal spannend moet zijn. Wie het gevoel heeft dat hij/zij als avontuurlijke reiziger iets spannends te vertellen heeft, kan tot 31 maart zijn/haar verhaal kwijt bij 'WW' t.a.v. Pauline Bossema, J. van Lennepstraat 71huis, 1053 HE Amsterdam. De opbrengst van de bundel gaat naar Amnesty International.

EVENEMENTEN

NEDERLAND: Vandaag, 4 februari, organiseert het IVN in het kader van het Europese natuurbeschermingsjaar door heel het land een natuurwerkdag voor jongeren vanaf twaalf jaar. Zij kunnen helpen bij werkzaamheden waar de natuurbeheerder niet zo snel aan toe komt. Informatie over plaatsen waar gewerkt kan worden: 020-622.8115.

ZWOLLE: Dit weekeinde staat het Milieuhuis in Zwolle in het teken van milieuvriendelijke vakantiereizen. Veel informatie over milieuvriendelijke alternatieven voor auto- en vliegvakanties. Open zat 10-16 uur, zon 14-16 uur.

ZUIDLAREN: Nieuwtjes op het gebied van sta- en toercaravans, tenten, bungalows en kamperen zijn tot en met 8 februari te zien op de kampeer- en caravanbeurs Caravana in de Prins Bernardhoeve in Zuidlaren. De ANBW, VVV's en binnen- en buitenlandse campings zijn er ook vertegenwoordigd. Voor kinderen zijn er een crèche en attracties. Zat-zon 10-18 uur, ma-di 14-22 uur, woe 10-18 uur. Toegang 10 gulden, kinderen 6-12 jaar 5 gulden, 65+pas op woensdag 5 gulden.

AMSTERDAM: Camp America, een non-profit uitwisselingsprogramma naar de VS, heeft komende zomer plaats voor driehonderd Nederlandse jongeren vanaf achttien jaar. Voor zeshonderd gulden kunnen ze een week of negen meehelpen in een Amerikaans zomerkamp. Daarna bestaat de mogelijkheid tot reizen. Woensdag 8 februari vanaf 12 uur geven vijftig Amerikaanse zomerkamp-directeuren informatie in het Euretco, Delflandlaan 4 in Amsterdam. Ter plekke kan worden gesolliciteerd. Informatie: 047.80-880.74.

EINDHOVEN: Op de landelijke Reisbewijs-dag over India, 12 februari in het Ambassadeur Zalencentrum in Eindhoven, staat het dagelijks leven in India centraal. Veel praktische informatie over het reizen in India. Ook wordt aan de orde gesteld hoe je het best kunt omgaan met een 'cultuurschok'. Open 12-17 uur.

OISTERWIJK: Vanaf het bezoekerscentrum van de Vereniging Natuurmonumenten in Oisterwijk wordt zondag 12 februari een vogelwandeling gehouden. Te zien is hoe door omgevingsbeheer een zo natuurlijk mogelijk loofbos wordt gemaakt, waardoor diverse vogelsoorten weer voedsel en nestgelegenheid krijgen. De wandeling begint om 11 uur.

HILVERSUM: In het Omroepmuseum in Hilversum is van 10 februari tot en met 29 april de expositie 'Radio tijdens bezetting en bevrijding' te zien. En te horen: zoals toespraken van koningin Wilhelmina en de stem van A. den Doolaard via Radio Oranje uit Londen en toespraken van NSB-leider Mussert. Di-vrij 10-17 uur, zat-zon 12-17 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden