BAGAGE

De Belgische uitgever Lannoo heeft iets met Waalse honden. Zo raadde Ludo van Lint vorig jaar de avontuurlijke wandelaar in de Ardennen aan agressieve honden te schoppen, met een stok te slaan of met een steen te bekogelen....

REISGIDSEN

ZAND STROOIEN IN OGEN HOND

Van Remoortere prijst een Dazzer-apparaat aan, dat hoge tonen uitzendt, niet te horen voor een mens, maar onaangenaam voor een hond. Van Lint wist echter vorig jaar al te vertellen dat niet iedere hond er gevoelig voor is. Vooral dove honden niet!

In Wandelboek Ardense rivieren staan dertig wandelingen die met water van doen hebben. De Ardennen zijn bezaaid met honderden bronnen waarvan de meeste uitgroeien tot beekjes en rivieren. Van Remoortere koos er dertig uit voor zijn wandelingen, die zo gedetailleerd (en met kaartjes) zijn uitgezet dat absoluut niemand kan verdwalen.

* Wie er genoegen in schept z'n voorgenomen reis naar een verre, exotische bestemming al van tevoren grondig te vergallen, mag niet verzuimen het Medisch Handboek voor de Wereldreiziger van Simon Joukes (Elmar, ¿ 24,90) ter hand te nemen.

Werkelijk alles wat een vakantie kan bederven, komt in dit handboekje van een kleine 300 pagina's aan de orde. En dat in zo'n oubollige stijl, dat het haast onmogelijk is de ongetwijfeld goed bedoelde adviezen nog serieus te nemen.

Over de onvermijdelijke jet lag bijvoorbeeld merkt Joukes op dat er 'geen algemeen middel tegen bestaat'. Niettemin vervolgt hij opgeruimd met het advies om, als dat mogelijk is, 's nachts te vliegen en tijdens de hele reis te slapen. 'Neem een bordje 'niet storen' mee in het vliegtuig en vraag de stewardess om een kapje voor de ogen. Helaas is slapen in een vliegtuig meestal erg moeilijk', kabbelt het hoofdstukje 'De Aankomst' voort.

Hier duikt ook een komisch foutje op. Joukes wijst erop dat op een lange reis door het passeren van de verschillende tijdzones het innameschema van de anticonceptiepil in de war kan worden gestuurd, iets waar je als onervaren wereldreiziger misschien niet direct bij stil zult staan. Maar dan schrijft de auteur dat 'vooral als oostwaarts wordt gereisd, de kans aanwezig is dat de pil is uitgewerkt vóór de volgende is ingenomen'. Wie ziet de fout?

De goede raad met betrekking tot de anticonceptiepil staat trouwens op gespannen voet met het advies om na aankomst op een verre bestemming, vanwege 'de verstoring van onze lichaamsklok die oververmoeidheid en allerlei fysiologische stoornissen met zich mee brengt, niet onmiddellijk in een zakelijke bespreking of een discotheek te duiken'. Het bed induiken zal van Joukes ook wel niet mogen.

Het Medisch Handboek voor de Wereldreiziger is, ondanks de over het algemeen correcte medische adviezen, vooral voer voor hypochonders.

REISBOEKEN

NIEUWSGIERIG NAAR MEDEMENS

Marion Bloem schreef romans, jeugdboeken, een novelle en een verhalenbundel. Maar aan reisverhalen was ze nog niet toegekomen, druk als ze het vooral de laatste twee jaar had met reizen. Het is er nu echter toch van gekomen: een 360 pagina's dikke bundel met 57 verhalen die -de een wat meer, de ander wat minder - met reizen van doen hebben. En die nagenoeg allemaal te maken hebben met Bloems Indische afkomst.

In Muggen mensen olifanten (De Arbeiderspers, ingen. ¿ 39,90, geb. ¿ 59,90) legt de schrijfster een uitermate grote nieuwsgierigheid naar medemensen en andere culturen aan de dag. Wat ze hoort en ziet, verweeft ze met haar eigen herinneringen, haar verleden, waarin haar huidskleur haar menige keer parten speelde. Reizen lijkt voor Bloem het alibi om steeds weer terug te keren naar the roots, de tijd waarin ze zo graag een indiaan had willen zijn. Hoe groot was dan ook haar verbazing toen ze bij een eerste bezoek aan New York door een Noordamerikaanse indiaan werd aangeklampt met de vraag: 'Van welke stam ben jij?'

Met dezelfde onbevangenheid waarmee vaak Aziaten en Afrikanen een vreemde passant benaderen ('What's your name? Where you from?'), gaat Bloem onderweg te werk. En wanneer ze eenmaal contact heeft, raakt ze niet meer uitgevraagd. Meestal heeft deze aanpak succes en ontlokt zij haar gesprekspartners wonderlijke, menselijke en ontroerende verhalen. Die zij dan weer onderbrengt in haar eigen belevenissen.

Uiteraard is een aantal verhalen uit Indonesië afkomstig. Daarnaast deed Marion Bloem stof op in landen als Vietnam, Maleisië, de Verenigde Staten, Bolivia, Japan, Australië en Uganda.

* Schaduwen op het ijs is de Nederlandse vertaling van Shadows on the wasteland, het verhaal van Mike Stroud over zijn 2160 kilometer lange tocht met Sir Ranulph Fienness over de Zuidpool (BZZToH, ¿ 34,50).

TIJDSCHRIFTEN

TOMATEN GOOIEN IN SPAANS DORP

Volgens de Kampeer en Caravan Kampioen van de ANWB wordt er wat afgefeest in Europa. Het was voor de redactie aanleiding in het maartnummer een reeks van die feesten op een rij te zetten. Dat varieert van een Zweeds midzomernachtfeest tot een Palio in het Italiaanse Asti. Nederland is vertegenwoordigd met het bloemencorso van Winterswijk, dat zich nog steeds 'zonder commercie' in leven weet te houden. Het meest spectaculaire festijn: het gooien met tomaten in het Spaanse dorp Buñol.

* Maar liefst 27 pagina's trekt Geo Saison in het maartnummer uit om Wenen aan de man te brengen. De foto's zeggen feitelijk al genoeg, maar de redactie doet er ook nog een stevige portie tekst bij, plus uiteraard veel adressen en openingstijden. Aardiger is het verhaal over Cape Cod en de schilder Edward Hopper. Een stukje Amerika zonder criminaliteit en 'zelfs de koffie smaakt er voortreffelijk'. Nog steeds leeft er de herinnering aan Hopper en nog steeds blijken er zijn schilderijen tot leven te kunnen komen.

EVENEMENTEN

HAARLEM: Wie deze zomer niet alléén op vakantie wil, kan zijn/haar toekomstige reisgezel vandaag ontmoeten op de Reisgenotenbeurs in de Lingezaal in Haarlem. Of op 25 maart in de Sniep in Zoetermeer. Beide dagen 14-17 uur.

AMMERZODEN: 'Het mooiste hout ter wereld groeit in Nederland' heet de tentoonstelling die 18 en 19 maart te zien is in kasteel Ammersoyen in Ammerzoden. Het gaat om ambachtelijk gemaakte produkten, variërend van kunst tot speelgoed, en gemaakt van Nederlands hout. Open 11-18 uur.

LEIDEN: Morgen is de tiende Leidse Stripdag in de centrale bibliotheek van Leiden, met een grote beurs, een veiling en diverse tekenaars. Open 11-16 uur.

AMSTERDAM: In de Amsterdamse Beurs van Berlage wordt 18 en 19 maart de eerste Watersport Vakantiebeurs gehouden, met een overzicht van vakanties op, aan of in het water. Open 10-18 uur.

UTRECHT: Studenten die werken en reizen in Amerika willen combineren, kunnen zich vandaag vanaf 11 uur oriënteren op de informatiedag over een Work & Travel America-programma in het Scandic Crown Hotel in Utrecht.

WEST-BRABANT: Op 19 maart wordt de Westbrabantse Molendag gehouden. Door heel West-Brabant zijn diverse typen molens te bezichtigen. Open 9-17 uur.

HAARLEM: De expositie in het Natuur- en Milieucentrum van Haarlem over 'Bomen in Haarlem' laat de betekenis van stadsbomen voor mens en milieu zien. Open ma-vrij 13.30-15.30 uur, zon 12.30-15.30 uur. Aansluitend is er een bomenroute.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden