BAGAGE

Wat hebben een televisie, een magnetron en een koffiezetapparaat met elkaar gemeen? Elk van deze apparaten bevat een computerchip die ontregeld kan worden door de overgang naar het jaar 2000....

Themamaand over eeuwwisseling

Met deze boodschap openen de KLM, IT-gigant Baan en het Nationale Openluchtmuseum op 1 augustus de tentoonstelling 'De maand van het millennium'.

Ze willen een breed publiek kennis laten maken met de mogelijke gevolgen van de eeuwwisseling. Ook mensen zonder computer kunnen problemen verwachten. In principe elk apparaat met een aan de datum gerelateerde chip vertoont op 1 januari 2000 mogelijk een storing.

Verspreid door het park van het openluchtmuseum zijn verschillende historische plaatsen opgezet. Verstopt in al deze 'scenes' kan de bezoeker een modern apparaat vinden. Daarmee is volgens de sponsors de eerste stap gezet in het oplossen van het millenniumprobleem: het ontdekken van al de alledaagse apparaten die voorzien zijn van een computerchip.

De tentoonstelling is de hele maand augustus te zien in Nationale Openluchtmuseum in Arnhem. Dagelijks geopend van tien tot vijf uur.

Pas verschenen

Las Vegas is er om te gokken, uit te gaan en te trouwen en niet veel meer. Een danser(es) uitnodigen voor het ontbijt, wordt beschouwd als uitlokking tot prostitutie. De Time Out Guide Las Vegas (* 38,30) beschrijft het tweeslachtige karakter van de stad.

Simon Winchester, oud-correspondent van The Guardian in China, reisde per boot over de Yangzi naar Tibet. Zijn boek is in vertaling uitgekomen bij uitgeverij Atlas. De Rivier in het midden van de wereld kost * 49,90.

Omdat hij het gevoel kreeg dat er 'vet op zijn ziel zat' besloot Colin Fletcher (67) tot een trektocht: met een opblaasbaar bootje de Colorado af, van de bronnen in Wyoming naar zee. Het kostte hem een halfjaar, het boek River kost * 42,25.

Dominicus verdeelde Duitsland in stukjes. Onlangs verscheen Zuid-Duitsland, een nieuwe reisgids over de deelstaten Baden-Württemberg en Beieren voor * 34,90. Uitgeverij Gottmer.

In de serie Te gast in verscheen de aflevering Mauritius, een eiland in de Indische oceaan waar dit jaar vierhonderd jaar betrekkingen met Nederland worden herdacht. * 12,50 ISBN 90.72.662.66.

Een Tuinenreisgids Ierland, de zesde tuinengids van Hanneke van Dijk, verscheen bij Gottmer. Hij kost * 34,90.

In de Landenreeks van het Koninklijk Instituut voor de Tropen verschenen de deeltjes Peru, Nicaragua en Chili. Allemaal voor * 19,90.

Koninklijke trein

wordt verhuurd

De Royal Train, de koninklijke trein van de Britse koningin Elizabeth II, is te huur voor 'geschikte organisaties'. Dit heeft een woordvoerder van Buckingham Palace bekendgemaakt, aldus de BBC. Het koninklijke voertuig, dat nog maar zelden rijdt, zou volgens de Britse omroep jaarlijks bijna vier miljoen gulden aan onderhoud kosten. De maatregel past dan ook in het beleid van kostenbeheersing van de Koninklijke Hofhouding.

De koninklijke trein heeft Royal Apartments (koninklijke vertrekken), een restauratiewagen en een wagon voor koninklijke bedienden. De trein bracht eerder dit jaar de echtgenotes van de ministers van de G-7 van Birmingham naar het weekeindverblijf van de Britse premier Blair.

Niet bekend

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden