BAGAGE

De Vakantiebeurs '96, die vorige week vijf dagen lang in Utrecht werd gehouden, heeft ruim 186 duizend bezoekers getrokken, vijfduizend minder dan vorig jaar....

BRAM VAN KERSEBERGEN; JACOMIJN DE RAAD

TIPS & TRIPS

VAKANTIEBEURS IETS MINDER GOED BEZOCHT

Uit een enquête blijkt dat de gemiddelde beursbezoeker ruim twee keer per jaar op vakantie gaat. Per persoon wordt bijna 3300 gulden aan vakanties besteed. Voor eenderde van de bezoekers ligt het vakantiebudget hoger dan een jaar geleden. Iets minder dan 10 procent denkt dit jaar minder geld ervoor uit te trekken.

De meeste beursbezoekers kwamen voor informatie over lange vakanties (gemiddeld achttien dagen) in het buitenland, en dan vooral in Europa. Frankrijk was het populairst, nog meer dan vorig jaar. Ook de stands van Groot-Brittannië, Ierland en Italië trokken meer publiek dan vorig jaar. De interesse in Griekenland, Duitsland en Oostenrijk bleek licht te zijn gedaald.

Een kwart van de bezoekers wil in 1996 verder dan Europa. Noord-Amerika en het Caribisch gebied staan het sterkst in de belangstelling. Opvallend is de groeiende aandacht voor Midden-Amerika, Australië en Nieuw-Zeeland. Minder in trek is het Verre Oosten.

* Wie er na Pasen goedkoop een weekje tussenuit wil, kan terecht op 21 campings in de Achterhoek. Die bieden in de week van 12 tot en met 19 april 50 procent korting op het overnachtingstarief. Toeristenbelasting en reserveringskosten komen er nog wel bij. Het verblijf moet minimaal twee en mag maximaal zeven nachten duren. Informatie bij de Streek-VVV Achterhoek, 0575-519.355.

* Interrail per bus, zo kun je het systeem van het Britse bedrijf Eurobus noemen. Eurobus verkoopt vervoer door Europa per touringcar. In de dienstregeling zijn 23 steden in twaalf landen opgenomen binnen de cirkel Londen-Amsterdam-Boedapest-Rome-Valencia. Daarbij valt wel op dat midden-Frankrijk en noord-Duitsland lege plekken op de kaart zijn.

De bussen leggen een vaste route af. Het is geen lijndienst met losse tickets: reizigers moeten van tevoren een pas kopen voor twee weken of één, twee of drie maanden.

Er zijn twee tarievenperiodes. In de zomer (van eind maart tot eind oktober) kost een pas voor twee weken 250 gulden, in de winter (tot 31 maart) 225 gulden. Tot 29 februari geldt een kennismakingstarief van 199 gulden voor twee weken, 299 gulden voor een maand, 375 gulden voor twee maanden en 475 gulden voor drie. Deze kennismakingspassen kunnen tot negen maanden na aankoop worden gebruikt.

De bus stopt in elke plaats bij een of enkele goedkope overnachtingsplaatsen (in Amsterdam bij de budget-hotels Hans Brinker en Arena) en 's zomers ook bij campings. Reserveren hoeft niet, maar wordt wel aangeraden. Een week van tevoren reserveren geeft garantie op een plaats. Dat kan telefonisch: in Nederland via een gratis 06-nummer, in het buitenland via Eurobus in Londen.

Informatie over Eurobus, dienstregeling en passen worden in Nederland verstrekt door reisorganisatie Wasteels, 030-2930.870.

* Als het aan secretaris-generaal Boutros-Ghali van de Verenigde Naties ligt, gaan alle vliegtickets met een pond (ongeveer een rijksdaalder) in prijs omhoog. Dat zei hij afgelopen week in een interview met de BBC. Zo'n 'internationale belasting', aldus Boutros Ghali, zou garanderen dat de volkerenorganisatie onafhankelijk kan blijven werken. Hij noemde een pond een 'zeer laag' bedrag. De VN kampen met grote financiële tekorten omdat de lidstaten ruim viereneenhalf miljard gulden achter lopen met betalen. Alleen al de Verenigde Staten zijn de VN nog een miljard gulden verschuldigd.

TIJDSCHRIFTEN

FIETS TILLEN MET BEWEEGBARE GOOT

Lekker veel fietsen passen in een stalling met onder- en bovenrekken. Maar je moet van goeden huize komen om je fiets op ooghoogte in zo'n bovenverdieping te tillen. In een buurtstalling in Tilburg wordt een proef genomen met een soort uitschuifbare goot. De fiets wordt erin gezet en vervolgens met beweegbare goot en al in het bovenrek geschoven. De mechanisch werkende goot wordt ook getest bij NS-stallingen in Nijmegen en Harderwijk, aldus de Vogelvrije fietser (januari/februari) van de fietsersbond Enfb.

REISGIDSEN

239 STERREN IN ITALIE

Tweehonderd restaurants in Italië hebben dit jaar één ster gekregen, blijkt uit de Rode Michelin-gids Italia 1996 (¿ 49,90). Vijftien keukens kregen er twee, en drie koks werden onderscheiden met drie sterren: Antica Osteria del Ponte in Abbiategrasso, Gualtiero Marchesi in Erbusco en Dal Pescatore in Canneto sul'Oglio. De gids is opgesteld in het Italiaans, Frans, Duits en Engels.

* De restyling van de Dominicus Reeks nadert haar voltooiing, meldt uitgever Gottmer. Nieuw vormgegeven en inhoudelijk herzien zijn de uitgaven Kreta (¿ 27,90), door classicus, archeoloog en reisjournalist Eric Strijbos, en Noordwest-Italië (¿ 32,90), geschreven door geografe Rina Koper en historicus Herman Beliën.

EVENEMENTEN

OISTERWIJK: Uilen eten hun prooi met huid en haar op, waarna ze de onverteerbare voedselresten als een balletje uitbraken. Als je zo'n bal uitpluist met hulp van een pincet, een kwastje en een microscoop, kun je zien wat de uil gegeten heeft. Het bezoekerscentrum van Natuurmonumenten in Oisterwijk houdt op 24 januari een 'pluismiddag' voor kinderen vanaf zeven jaar. Eerst is er een wandeling, vanaf 14.30 uur. Informatie 013-521.9209.

OUDESCHILD: Van 26 januari tot 23 maart toont het Maritiem en Jutters Museum in Oudeschild op Texel wat de opgravingen bij Fort de Schans vorige zomer hebben opgeleverd. Open di-zat 9-17 uur.

AMSTERDAM: Op 20 en 27 januari worden in het Amsterdamse Tropenmuseum twee voorstellingen gegeven van het Balinese wajang koelit, waarbij wajang-poppen van leer (koelit) worden gebruikt. Het poppenspel, dat een combinatie is van gesproken woord, gezang, beweging, dans en muziek, wordt begeleid door een gamelan-ensemble. Op 23 januari wordt om 20 uur een lezing gehouden over de verschillen tussen de wajang koelit op Bali en Java en tussen dag- en avondvoorstellingen op Bali.

UTRECHT: Zo'n dertig 'Vreemde Voettochten' heeft de Koninklijke Nederlandse Alpen Vereniging dit jaar uitgezet voor bergwandelaars en -klimmers. Over deze niet-commerciële pionierstochten door berggebieden over de hele wereld wordt vandaag een informatiedag gehouden. Op stapel staan tochten naar onder meer west-Groenland, zuid-Marokko, Peru, Nepal en Elba. 11-17 uur, KNAV-bureau, Oudkerkhof 13, Utrecht. Inlichtingen: 030-233.4080.

AMSTERDAM: Waarom zijn de bananen krom? Die vraag wordt beantwoord op de tentoonstelling Banana Gloria in de Hortus Botanicus, Plantage Middenlaan 2a, in Amsterdam. De expositie, waar echte bananenbomen groeien en bloeien, duurt van 22 januari t/m 29 april, ma-vr 9-16 uur, zat-zon 11-16 uur, vanaf 1 april dagelijks tot 17 uur. Informatie: 020-625.8411.

SLIEDRECHT: Dierenbotten, bommen en granaten, goudbroodjes, historische voorwerpen: er is heel wat uit de Nederlandse wateren opgebaggerd. Deze Bagger-'schatten' worden getoond op de gelijknamige expositie t/m 16 maart in het Nationaal Baggermuseum in Sliedrecht. Di-zat 14-17 uur, zon-ma dicht. Informatie: 0184-414.166.

ROTTERDAM: Op 27 januari houdt het NIVON zijn jaarlijkse vakantie- en recreatiebeurs aan de Dirk Smitsstraat 76 in Rotterdam. Veel 'groene' organisaties geven informatie over recreatiemogelijkheden in en om Rotterdam, en actieve vakanties in binnen- en buitenland, zoals wandel-, fiets-, natuur- en cultuurreizen.

Er zijn lezingen over fietsroutes en de NIVON-natuurvriendenhuizen. De beurs duurt van 11-17 uur. Informatie: 010-411.8824.

DEN BOSCH: 650 voorwerpen uit het persoonlijke bezit van leden van het Huis Oranje-Nassau zijn vanaf 27 januari te zien in het Noordbrabants Museum in Den Bosch. De tentoonstelling Uit Koninklijk bezit duurt tot en met 30 april. Open di-vrij 10-17 uur, zat-zon 12-17 uur.

ROOSENDAAL: Boerencampings presenteren zich vandaag van 10-16 uur aan potentiële kampeerders tijdens een beurs in sportcentrum De Leysdream in Roosendaal. De kampeerboeren zijn allen lid van de Stichting Vrije Recreatie. Toegang gratis, informatie: 0183-35.2741.

Er staan nog drie van dergelijke beurzen gepland: 27 januari in Elst, 3 februari in Dronten en 17 februari in Amstelveen.

DEN HAAG: Tot en met 17 februari lopen in het Museum van het Boek/Museum Meermanno-Westreenianum in Den Haag nog twee tentoonstellingen die zijn samengesteld uit de eigen collectie van het museum.

Beesten in de band gaat over tien eeuwen illustraties van dieren in boeken. Wie A zegt. . . heeft als thema de bibliofiele ABC-boeken uit de negentiende en twintigste eeuw. Open ma-zat 13-17 uur.

NEDERHORST DEN BERG: Zaterdag 20 januari houdt het IVN een excursie naar de Horstermeer, een natuurlijk meer dat ontstaan is door overstromingen van de Vecht en in 1882 werd drooggelegd. Vertrek 14 uur vanaf de sluis 't Hemeltje in Nederhorst den Berg.

DEN HAAG: Foto's over Den Haag, gemaakt door twee amateurfotografenclubs, zijn tot en met 10 maart te zien in het Museon in Den Haag. Tegelijkertijd toont het Museon de vaste collectie over de geschiedenis van de fotografie. Open di-vrij 10-17 uur, zat-zon 12-17 uur.

HAARLEM: In de expositieruimte van de Bijenstichting in de stadskweektuin in Haarlem is tot en met 30 juni de tentoonstelling Bij en Was te zien. Open ma-vrij 9-16 uur.

ROSMALEN: Alles wat rijdt, vaart, vliegt en spoort is 27 en 28 januari in het Autotron in Rosmalen op schaal nagebouwd te zien tijdens de beurs Trans Varia. Nieuw dit jaar is de expositie van modellen van oude zeilschepen. Open beide dagen 10-17 uur.

AMSTERDAM: De Poolse pianovirtuoos Paderewski (1860-1941) is 28 januari 'live' te horen op pianolarollen in het Pianolamuseum, Westerstraat 106, Amsterdam. Hij speelt composities van zijn landgenoot Chopin en eigen werk, waaronder 'Menuet'. Aanvang 11 uur, zaal open 10.30 uur. Het museum is open van 13-17 uur. Entree 10 gulden, reserveren gewenst: 020-627.9624.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden