BAGAGE

Ruim tweehonderd skigebieden in vijftien landen (waaronder Oost-Europa, de VS en Canada) worden beschreven in de Nederlandse Ski Atlas 1997 (Spalder & Norvell Jefferson; ¿ 62,50), een Nederlandse vertaling van de DSV Ski Atlas die in Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland verschijnt....

REISGIDSEN

SKI ATLAS VAN VIJFTIEN LANDEN

* In de Landenreeks van het Koninklijk Instituut voor de Tropen en Novib verscheen Caribische eilanden (¿ 17,50), geschreven door de Britse onderzoeker James Ferguson. Historie, politiek, economie en cultuur van een twintigtal eilanden op een rij.

REISBOEKEN

JOE SIMPSON WEER OP Z'N BEST

Mag je Joe Simpson de schlemiel van het internationale bergbeklimmers-gilde noemen? De Britse klimmer is de laatste tien jaar niet al te gelukkig geweest met zijn expedities. In Zuid-Amerika kroop hij dagenlang over de rotsen nadat hij van een bergwand was gedonderd, in Frankrijk werd hij ooit door een flinke lawine verrast, en zo was er nog wel meer ongemak.

Simpsons gehele lichaam is al een keer gereviseerd: 'Na terugkeer had een vier uur durende operatie met een meccanoset van pennen, schroeven en ijzerdraad kunnen voorkomen dat de enkel in een vaste stand moest worden gefixeerd.' Al dat leed levert één groot voordeel op: je kunt er als bergsport-schrijver fraai over schrijven. Mislukkingen in deze tak van sport leveren nu eenmaal sterkere verhalen op dan rechttoe-rechtaan-beklimmingen bij mooi weer.

Veel auteurs ontstijgen in dit genre echter zelden het jongensboekenniveau van het-was-hoog-en-gevaarlijk-en-dus-bijzonder-spannend. Simpson mag niet altijd gelukkig zijn met musketon en stijgijzer, de tekstverwerker weet hij als geen ander te hanteren. Dat bewees hij al met zijn sublieme Over de Rand, dat bewijst hij ook weer met Orkaan van stilte (Nijgh & Van Ditmar; ¿ 39,90).

Het is een verhalenbundel met beschrijvingen van tochten naar onder meer Zuid-Amerika en Nepal. In het laatste land maakt hij zich kwaad over de Chinese onderdrukking van de Tibetanen. Simpson zou Simpson niet zijn, als er bovendien in Nepal niet weer een stevige lawine naar beneden klettert: 'Dit is alleen nog maar de schokgolf, de rest komt nog' Bovendien wil de linkerknie niet echt mee en kan hij dus een toppoging op de Gangchempo wel vergeten. Heidi, een pronte Duitse fysiotherapeute, brengt echter verlichting.

TIPS & TRIPS

BUDGETREIZEN VOOR LICHT GEHANDICAPTEN

Georganiseerde vakanties voor gehandicapten zijn vaak erg duur vergeleken met 'gewone' reizen. De reden is het grote aantal begeleiders dat meegaat (soms wel één per drie reizigers) en het ontbreken van sponsors en subsidies, waardoor de reizigers in feite ook de reis van hun (vrijwillige) begeleiders moeten betalen. Stichting Het Buitenhof, organisator van begeleide reizen voor mensen met een licht verstandelijke handicap, heeft in haar programma voor 1997 voor het eerst een categorie 'budgetreizen' opgenomen. De accommodaties zijn minder luxueus en er zijn minder excursies inbegrepen. Het verschil is te zien aan twee busreizen van de stichting naar de Costa Brava: een tiendaagse hotelvakantie in Rosas kost 1245 gulden, een tiendaagse appartementreis in Estartit - de budgetvariant - 940 gulden. Informatie: Het Buitenhof, Postbus 274, 2670 AH Naaldwijk, 0174-62.90.81.

* Het Duits Verkeersburo in Amsterdam is sinds kort ook per e-mail te bereiken, via het adres 106167.2511@compuserve.com. Er kunnen alleen brochures en schriftelijke informatie worden aangevraagd; er wordt geen antwoord gegeven op gerichte vragen.

De Duitse centrale voor toerisme heeft een site op Internet geopend. Op http://www.germany-tourism.de. is algemene informatie te vinden over zaken als de vakantiemogelijkheden in alle regio's, vervoer en evenementen. Die laatste twee zijn niet zo uitgebreid, maar daar staat een schat aan informatie over het Luther-jaar tegenover, met onder meer historische verhandelingen en beschrijvingen van stadswandelingen. De voertalen zijn Duits en Engels.

* Maison de la France in Amsterdam is sinds deze week voor het publiek tot 1 januari 1997 telefonisch bereikbaar via 06-911.223.32 en na 1 januari via 0900-112.23.32 (tarief één gulden per minuut). De openingstijden zijn ma-vrij 8-20 uur, zat 10-17 uur. Ongewijzigd blijft de speciale informatielijn voor wintersport (020-638.19.91, ma-vrij 10-16 uur).

* Het Informatiepad in de Drentse boswachterij Gieten is opgeknapt en voorzien van borden met informatie over de omgeving. Het pad bestaat uit twee routes van 2,5 en 3,5 kilometer door bosgebied van Staatsbosbeheer en een stuk heide. Bezienswaardigheden onderweg zijn de holle Lugtenburgerweg, uitgesleten door jarenlang gebruik, twee prehistorische gletsjerkuilen en een aarden wal die voor de Eerste Wereldoorlog door de Burgerbeschermwacht, de toenmalige politie, als kogelvanger en oefenplaats werd gebruikt. De routes beginnen bij de parkeerplaats tegenover natuurkampeerterrein 'Achter de Beukenhegge' bij Eext.

* Jarenlang was Brussel jaloers op Amsterdam omdat het in de winter over een openlucht-ijsbaan (Leidseplein) beschikt. Dit jaar is het in de Belgische hoofdstad ook zover. Tussen 20 december en 5 januari verandert de Grote Markt in een ijsbaan van achthonderd vierkante meter, voor iedereen gratis (behalve op zondag) toegankelijk. Plus is er nog een aantal speciale attracties zoals Moskou on Ice (20 dec), een curlingtoernooi (20-22 dec), demonstraties kunstrijden (28 dec en 1 jan) en een Old Timer ijshockeywedstrijd (29 dec).

* Hamburgergigant McDonald's gaat na de McDrives, waar automobilisten van achter het stuur een bestelling kunnen doorgeven, ook speciale eetgelegenheden openen in wintersportgebieden. De consument kan daar de ski's gewoon aanhouden. Het populaire Zweedse wintersportgebied bij Lindvallen in Zweden krijgt de primeur. Op 7 december gaat daar de eerste McSki open, waar skiën tot de balie mogelijk is. Voor wie daarna toch even zittend wil eten, zijn er 140 stoelen.

* De Japanse berg Fuji is dringend toe aan een grote schoonmaak. De hellingen van de vulkaan zijn bezaaid met afval, achtergelaten door de driehonderdduizend mensen die iedere zomer de berg beklimmen vanwege het uitzicht op Tokyo. Bovendien worden iedere ochtend de talloze toiletten op de rustpunten rechtstreeks op de berg geloosd.

Het probleem is zelfs zo groot dat overwogen wordt het bezoekersaantal te beperken of zelfs toegangsprijzen te heffen. Volgens de Japanse Alpineclub zijn daarmee de zorgen niet uit de wereld. Een woordvoerder: 'De Fuji is het symbool van de Japanse ziel. Vervuiling van de hellingen duidt erop dat de ziel is vervuild. Tegenwoordig interesseert het niemand meer waar hij zijn rotzooi achterlaat. De Fuji schoonmaken betekent heel Japan schoonmaken.'

* Zwitserland Toerisme, het Zwitsers verkeersbureau, belooft dagelijks bijgewerkte sneeuwberichten op zijn Internet-site: http://www.switzerlandtourism.ch. Er wordt informatie gegeven over sneeuwsoort, pisteconditie, aantal geopende liften en mogelijkheid van afdalingen tot in het dal. Wie geen Internet-aansluiting of computer bezit, kan voor actuele sneeuwberichten bellen met het algemene informatienummer 020-622.20.33.

EVENEMENTEN

ARNHEM: Wilde dieren in een doode stad heet de tentoonstelling in het Arnhems Oorlogsmuseum 40-45 over het functioneren van Burgers Dierenpark in de jaren 1940-1945. Centraal staan de problemen die de dierentuin had bij het voederen, verzorgen en instandhouden van het park. Tot en met 3 maart; open dagelijks (behalve ma) 10-17 uur.

EINDHOVEN: REISbeWIJS houdt 29 november om 19.30 uur in het Academisch Genootschap, Parklaan 93 in Eindhoven, een dia-lezing over Costa Rica. Onderwerpen: praktische reismogelijkheden, gedragsnormen en invloed van het toerisme op de natuur.

KAMPEN: Vanmiddag opent in het Stedelijk Museum in Kampen de tentoonstelling Kampen-Zuid, de wording van een vooroorlogse nieuwbouwwijk. Foto's, bouwtekeningen en plannen geven een overzicht van deze wijk, waarvan de bouw in 1931 startte. Tot en met 28 december; di-zat 11-12.30 uur en 13.30-17 uur.

ROTTERDAM: Vandaag en morgen wordt in het Erasmiaans Gymnasium in Rotterdam de Internationale Schelpenbeurs georganiseerd door de Nederlandse Malacologische Vereniging. Er zijn lezingen, een ruilbeurs en experts determineren meegebrachte schelpen en slakken. Open 10-17 uur.

AMSTERDAM: Literaire reisboekhandel De Evenaar houdt 29 november vanaf 20 uur een informatie-avond over Costa Rica, met een presentatie van het reisverhaal De pijlen van Talamanca van Loretta van Iterson, en een dia-lezing door Arno Luft, schrijver van Reishandboek Costa Rica. Plaats: Latijns Amerika Centrum, Singel 348, Amsterdam. Reserveren 020-624.62.89.

ROTTERDAM: Hoe kunnen dijken en kaden, in beheer bij waterschappen, beter toegankelijk worden gemaakt voor wandelaars, en hoe kunnen wandelaars zelf daaraan een bijdrage leveren? Deze vragen staan centraal bij de lezing, morgen door de Vereniging van Wandelaars Te Voet in het Nivon-Centrum, Dirk Smitsstraat 76, Rotterdam. Aanvang 12 uur.

LEEUWARDEN: Op 29 en 30 november en 1 december is in het Expo Centrum FEC in Leeuwarden Auto & Motor Friesland met demonstraties van oldtimers tot formule I-wagens. Open vrij 14-22 uur, zat-zon 10-22 uur.

AUSTERLITZ: Morgen vertelt een boswachter van Staatsbosbeheer tijdens een wandeling door de bossen bij Austerlitz hoe het bos zich voorbereidt op de winter. Vertrek 14 uur. Aanmelden 0343-51.31.62.

HILVERSUM: Op de dag van het geluid, vandaag in het Omroepmuseum in Hilversum, kunnen oude geluidsopnamen beluisterd worden. Open 12-17 uur.

DELFT: Conservator oude wapens, J. Puype, geeft morgen (14 uur) in het Delfts Legermuseum een lezing over Nederlandse vuurwapens uit de zeventiende en achttiende eeuw.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden