BAGAGE

Acteur-auteur Dolf de Vries trok al met een rugzak door Brazilië & Argentinië, Indonesië en China, en schreef over deze tochten succesvolle boeken....

ROLF BOS; FRANS VAN SCHOONDERWALT

REISBOEKEN

Met 'n rugzak

door India

Het boek is eenvoudig van opzet: de reis begint op Schiphol en eindigt weer thuis. De vraag die daar gesteld wordt: 'Hoe vond je India?' De Vries: 'Ik weet het nog niet.' De schrijver heeft niet de pretentie reisliteratuur te schrijven; zijn stijl is prettig leesbaar, zonder veel franje. Reisgidsachtige informatie over bezienswaardigheden wisselt hij af met persoonlijke belevenissen.

De Vries reist met zijn rugzak naar Ladakh, over de hoogste weg ter wereld, naar the lungs of a nation. Deze tocht naar Ladakh (La is 'pas', dakh is 'verschillende, meerdere') is vooral spannend. In India zit de bestuurder rechts, passagier De Vries dus links: 'Telkens als we recht op het ravijn afrijden, schrik ik me weer dood, wil het stuur omgooien, maar ik heb geen stuur! Het kost me vele uren om daar aan te wennen.'

TIJDSCHRIFTEN

Adverteerders

geen SGR-lid

Meer dan de helft van de adverterende reisorganisaties in de landelijke dagbladen is niet aangesloten bij de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR), blijkt uit een peiling die vakblad Reisrevue hield in de toeristische reisbijlages van de zes grootste Nederlandse dagbladen, met een gezamenlijke oplage van ruim 2,1 miljoen. 'Hoewel touroperators inmiddels de wettelijke verplichting hebben financiële garanties jegens de consument te stellen, ontbreekt de controle hierop en lopen nietsvermoedende directe krantenboekers nog steeds grote financiële risico's door te boeken bij niet SGR-deelnemers', aldus de redactie van het blad.

Indonesia Magazine trok naar Madiun, een stad in het sultanaat Mataram op Java, die volgens de reisgidsen beter kan worden overgeslagen. Ook de bewoners van de Madiun sturen toeristen weg: 'U kunt beter naar Sarangan gaan, of naar Solo, daar is meer te beleven.' Het is inderdaad geen stad waar de spetters vanaf vliegen, schrijft het blad, de oude gebouwen staan wat te verpieteren. Uit het artikel blijkt verder ook niet waarom de reiziger juist wèl naar Madian moet gaan: het uitgaansleven is niet opwindend, de stad is na zonsondergang een donker hol, de hotels zijn ongezellig en leeg. De rest van het verhaal is dan ook geen reisverslag meer. Het wordt een geschiedschrijving, met veel aandacht voor de Nederlandse tijd, toen Madiun een koloniale stad van betekenis was.

REISGIDSEN

Rother-gidsen

in het Nederlands

De meeste wandelaars die wel eens in de buitenlandse bergen actief zijn, kennen ze: de rode wandelgidsen van de Duitse uitgeverij Rudolf Rother. Van de kleine, handzame gidsen zijn er inmiddels 65 verschenen; ze beschrijven voor een groot deel de bekende wandelgebieden in het Duitstalige gebied (Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland). Maar ook de bergwandelaar die afreist naar het Tatra-gebergte, naar Tenerife of Kreta, zal een deeltje voor zijn bestemming in de (reis-)boekwinkel aantreffen.

Vijf titels van Rother zijn sinds kort in het Nederlands vertaald. Beschrijvingen van streken die vooral bij Nederlandse bergwandelaars populair zijn: Wallis, Mont Blanc, Harz, Sauerland, en Hoge Tatra (verkoop en distributie Nilsson & Lamm, per stuk Fl. 29,50). Volgend jaar volgen meer titels in het Nederlands.

De gidsen zijn eenvoudig van opzet. Elk boekje beschrijft precies vijftig wandelingen. Aan elke voettocht worden twee pagina's besteed, met een stukje topo-kaart en een kleurenfoto. De informatie is droog en beperkt zich tot een korte routebeschrijving. Achtergrondinformatie over land en streek ontbreekt, al worden voor in de gids wel wat algemene gegevens verstrekt. Ook is daar een hoofdstukje Tips voor regenachtige dagen te vinden, indien niet gewandeld kan worden.

In de gids over het Mont Blancgebied worden de etappes van de fameuze Tour du Mont Blanc beschreven: een meerdaagse tocht rond en op de flanken van de hoogste berg van West-Europa. Deze tocht, schrijft samensteller Hartmut Eberlein, is vrij zwaar, maar de andere tochten kunnen eventueel met kinderen worden afgelegd. Toch oppassen geblazen: 'Daarvoor zijn behalve de nodige waakzaamheid vooral genoeg pauzes en voldoende energie om verhaaltjes te vertellen noodzakelijk.' En: 'Voor alle zekerheid kunnen de kinderen eventueel aan een kort stuk touw gebonden worden.'

Niet vertaald, maar ook in een rood omslag: de twee deeltjes over de GTA, de Grande Traversata delle Alpi, de grote wandelweg over de Piedmontese Alpen, een tocht van Molini, dwars door Gran Paradiso, via Susa in de richting van San Remo. De twee gidsen (verdeeld over de noordelijke en zuidelijke route) zijn in het Duits geschreven en beperken zich tot uitputtende routebeschrijvingen, veel informatie over streek en land, maar zonder foto's. De (gekopieerde) kaartjes in de boeken zijn niet goed genoeg voor de wandeltocht, dus moet men ter plekke of in Nederland bij de wandelwinkel vooraf betere topo-kaarten kopen. (Verlag der Weitwandern, import Willems Adventure, Fl. 37,50 per deel)

Ippa's Recreatiegids voor België (Lannoo, Fl. 37,50) biedt 104 recreatiemogelijkheden voor wie een dag of een weekeinde in Belgie wil doorbrengen en zeker niet de bekende commerciële pretparken e.d. wil aandoen. Samensteller Julien van Remoortere vermeed met opzet de platgetreden paden en stuitte op veel meer recreatievormen dan hij zelf had verwacht. Na selectie hield hij ruim honderd uitstapjes over, die min of meer uitgebreid aan bod komen en nog eens 104 die in telegramstijl worden behandeld.

De voorkeur kregen van hem de natuur en activiteiten die per fiets, te voet of in een boot worden verricht. Minder bekende musea, kastelen, kleinere plaatsen en provinciale domeinen kregen eveneens voorrang. De Recreatiegids komt zodoende aan nagenoeg iedere wens tegemoet. Ook aan die van de automobilist.

TIPS & TRIPS

* De VVV Rijk van Nijmegen en het Bevrijdingsmuseum 1944 hebben een fietsroute uitgezet die het spoor van de Amerikaanse parachutisten uit 1944 volgt. De route bestaat uit twee delen: 26 kilometer gaat over de landingsgebieden ten zuiden van Groesbeek, 22 kilometer loopt via de Nijmeegsebaan naar de binnenstad van Nijmegen en de bruggen. Langs beide routes liggen monumenten die herinneren aan de Operatie Market Garden.

De folder kost Fl. 2,75 en is verkrijgbaar bij de VVV en het museum. Op woensdag is het mogelijk te fietsen met een gids, een medewerker van het Bevrijdingsmuseum.

* In West-Friesland zetten de Boerderijenstichting Noord-Holland, de ANWB en de Provinciale VVV een tweede fietsroute uit langs stolpboerderijen: De stolp te kijk (ANWB- en VVV-kantoren, Fl. 3,50). Het traject van deze tocht loopt van Hoorn via Wognum, Nibbixwoud, Midwoud, Twisk, Benningbroek en Zwaag terug naar Hoorn. Ook deel 1 is nog steeds verkrijgbaar; in 1995 volgt route 3.

EVENEMENTEN

NOORDWIJKERHOUT: In congrescentrum De Leeuwenhorst in Noordwijkerhout wordt op 31 juli een internationale papiermarkt gehouden. Papiermakers en papierkunstenaars geven demonstraties. Ook zijn er produkten van papier te koop en is er een tentoonstelling van papierkunst. Open 12-16 uur.

VLISSINGEN: Fort Rammekens, aan de rand van Walcheren, is tot en met 30 september opengesteld voor het publiek. In twee kazematten is een expositie over de geschiedenis van het fort uit 1547 en de natuur er omheen. In juli en augustus zijn op dinsdagavond rondleidingen. Open di-zon 1317 uur. Info: 01184-12345.

BERG EN DAL: Vanaf morgen start het Afrika Museum in Berg en Dal tot en met 21 augustus met het zomerprogramma: dagelijks tussen 12 en 16.30 uur muziek, modeshows, Afrikaanse hapjes, verhalen, workshops en gratis rondleidingen. Open ma-vrij 1017 uur, zat-zon 11-17 uur.

BORGER: In het Nationaal Hunebedden Informatiecentrum in Borger loopt deze zomer een expositie 'Boerderijen', over de ontwikkeling van prehistorie tot heden. Informatie 05998-36374.

EMMEN: 'Brug naar het verleden' heet de tentoonstelling over de bewoningsgeschiedenis van het zanddorp Emmen in het Emmense Bruggebouw. Tot en met 30 oktober, open ma-vrij 9-16.30 uur, zatzon 14-16 uur.

ENKHUIZEN: Van 26 tot en met 28 juli doen vijf zeilende binnenvaartschepen het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen aan. Rond de Markerhaven wordt wonen en werken aan boord van deze schepen uitgelegd. Inlichtingen 0228010122.

DEN HAAG: Vandaag trekken 170 paarden, ruiters en nostalgische wagens door Den Haag als voorproefje van de Wereldruiterspelen (27 juli - 7 augustus). De optocht vertrekt om 14 uur vanaf het Malieveld, trekt over het Lange Voorhout, Kerkplein, Grote Marktstraat, Spui en Lange Vijverberg en is rond 15.20 uur terug op het Malieveld.

EERSEL: Streekmuseum De Acht Zaligheden in Eersel laat tot en met 20 september streekdrachten zien, met name mutsen in 'Kleding met tradities'. Open ma-vrij 1017 uur, zon 13-17 uur.

ROTTERDAM: Op 30 en 31 juli organiseren het Maritiem Museum Prins Hendrik en het Maritiem Buitenmuseum in Rotterdam het Rijnvaartweekend met films, expositie, speurtocht, lezingen en rondvaarten. Beide dagen 11-16 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden