BAGAGE

Hoe snoei ik de vlinderstruik en wat moet ik met een wespennest? Hoe leg ik een poel aan, kan ik subsidie krijgen voor het knotten van wilgen, of waar maak ik in de buurt van Winterswijk een mooie natuurwandeling?...

TIPS & TRIPS

HOE LEG IK

EEN POEL AAN?

De telefonische informatiedienst is opgezet door Landschapsbeheer Nederland in opdracht van het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij. Alle particulieren met vragen over de natuur kunnen er terecht, of ze nu tuinbezitter, agrariër, scholier, landgoedeigenaar of plantsoenbeheerder zijn.

De dienst zegt antwoord te geven op alle vragen. Bij zeer specialistische kwesties wordt de beller doorverwezen naar organisaties als de Vlinderstichting en de Milieutelefoon.

De 06-natuurlijn wordt bereikbaar van maandag tot en met donderdag tussen 9 en 13 uur; een telefoontje kost 75 cent per minuut.

De Nederlandse reiziger betaalt onderweg nog steeds het liefst contant. Van de achtduizend Nederlanders die Inter/View in opdracht van American Express ondervroeg, neemt bijna zes op de tien cash geld mee.

Het onderzoek spitste zich vooral toe op het gebruik van traveller cheques. Daarvan nam de populariteit sinds 1992 (24 procent) met een kwart toe (30 procent). Ten opzichte van 1988 betekent dat zelfs een verdubbeling. Voornaamste redenen voor het gebruik van deze cheques: gemakkelijk, veilig, goed verzekerd.

Steeds populairder worden ook pinnen en de credit card (met als favoriet de Eurocard). Het pinnen heeft zelfs de eurocheque van de tweede plaats verdrongen. Ook de girocheque verliest terrein.

Studenten van de Katholieke Universiteit Nijmegen stelden voor de plaatselijke VVV een cultuur-historische wandelroute op geluidscassette samen. De cassette duurt vijftig minuten en beschrijft de geschiedenis van de stad, vanaf de Romeinse tijd tot de moderne monumenten. Cassette en draagbare recorder zijn voor ¿ 7,50 (plus een borg) te huur bij de VVV Rijk van Nijmegen aan de St Jorisstraat 72. In het voorjaar van 1996 volgen een Duitse en Engelse versie.

REISGIDSEN

DOMEINBOSSEN VAN

VLAAMS-BRABANT

Natuurliefhebber Julien van Remoortere zocht samen met de plaatselijke boswachters de tien mooiste domeinbossen van Vlaams-Brabant op: Wandelen door Vlaams-Brabantse bossen (Lannoo's Dicht-bij-huis-gidsen, ¿ 29,50). Met gedetailleerde kaartjes en kleurenfoto's.

Pays de l'Est was de oorspronkelijke titel, Tsjechië / Slowakije / Hongarije / Roemenië / Bulgarije (Lannoo Trotter, ¿ 29,50) de aanmerkelijk langere vertaling. Veel praktische informatie, met name over hotels en restaurants in de diverse Oosteuropese landen.

TIJDSCHRIFTEN

GOEDKOOP VLIEGEN

NAAR NOORD-AMERIKA

In vergelijking met 1993 is een vliegretourtje naar Noord-Amerika honderdvijftig gulden goedkoper geworden. De concurrentie tussen diverse luchtvaartmaatschappijen, met name Pakistan Airways, Uzbekistan Airways en Royal Jordanian, is de voornaamste oorzaak van de lagere tarieven. Aldus een onderzoek van de Consumentenbond, dat de Consumenten-reisgids van deze maand publiceert.

In deze kerstperiode varieert een retourtje New York van 690 gulden bij Pakistan Airlines tot bijna dertienhonderd gulden bij de KLM. Naar reisdoelen als Miami of Los Angeles kunnen de verschillen oplopen tot vier- à vijfhonderd gulden. Eenzelfde verschil kan per reisbureau ontstaan. Volgens het onderzoek bieden vooral de bureaus van de ANWB, Holland International, V & D en NBBS voordelige tickets aan.

In hetzelfde tijdschrift staat een tien-stappen-plan om een goedkoop vliegticket te kopen. Wie voordelig wil vliegen, moet dat ticket bij voorkeur bij een reisbureau kopen en niet bij een luchtvaartmaatschappij, en dan ook nog de aanbiedingen van diverse reisbureaus vergelijken.

EVENEMENTEN

HATTEM: De bakkers van Museum Het Warme Land in Hattem maken tot en met 16 december iedere woensdag en zaterdag vanaf 12 uur op ouderwetse wijze met handmachine en oude koekplank speculaasjes. Op 26 december zijn van 13 tot 17 uur demonstraties van midwintergebruiken.

LELYSTAD: Jac. P. Thijsse vergeleek ooit de riviertjes Tjonger en Linde met de Euphraat en de Tigris in het oude Mesopotamië. . . 'en dan was Kuinre natuurlijk Bagdad'. Vanaf 15 december tot en met 15 mei toont het Nieuw Land Poldermuseum in Lelystad de expositie Bagdad van het Noorden, over de bewoningsgeschiedenis van Kuinre en omgeving. Open 10-17 uur, zat-zon 11.30-17 uur.

AMSTERDAM: Traditioneel toont het Artis Planetarium in Amsterdam vanaf 16 december het programma De ster van Bethlehem. Wat zagen de wijzen uit het Oosten eigenlijk aan de hemel? Informatie 020-523.34.52.

's-HEERENBERG: Kasteel Huis Bergh houdt van 24 december tot en met 7 januari om 14 en 15 uur rondleidingen. Ook de kapel, normaal niet toegankelijk voor publiek, is dan open.

DELFT: De reptielenzoo Serpo in Delft houdt tot en met 10 januari de thema-expositie Zij stonden in het nieuws, over reptielen die in de belangstelling van de media hebben gestaan. Open dagelijks 10-18 uur.

DEN HAAG: De etalagetentoonstelling Er staat een paard in de gang belicht de rol van het paard in de Haagse arbeiderswijken. Van 13 december tot en met 17 maart: woe-vrij 14-17 uur, zat-zon 12-17 uur.

AMSTERDAM: De stichting Sponsortrek Nepal houdt 11 december om 20 uur een dialezing over natuur, cultuur en kleinschalige ontwikkelingshulp in Nepal. Centraal staat de beklimming van de Mera-top. Plaats: Rijnstraat 115, Amsterdam.

ALBLASSERWAARD: De werkgroep Natuurbeschermingskampen houdt van 27 december tot en met 30 december een winterkamp voor jongeren vanaf vijftien jaar, waarbij overdag het knotten van wilgen centraal staat. Kosten 35 gulden. Informatie 035-601.72.79 of 020-667.01.05.

SCHOORL: Onder leiding van een natuurgids van het IVN is op 17 december een wandeling door de Schoorlse duinen met als thema naaldbomen. Vertrek om 10 uur vanaf bezoekerscentrum Het Zandspoor. Inlichtingen 072-509.15.04.

AMSTERDAM: Verre vrienden van Jan Klaassen is een tijdelijke tentoonstelling in de lichthal van het Tropenmuseum in Amsterdam met honderden theaterpoppen uit Afrika en Azië. Open ma-vrij 10-17 uur, zat-zon 12-17 uur.

SCHEVENINGEN: Twee tentoonstellingen in het Museum Scheveningen: Vogels van kust en duin, met foto's van geprepareerde vogels, en Kustvogels, met aquarellen van Anneloes Groot. Tot en met 29 februari, open di-zat 10-17 uur. Bij deze tentoonstellingen zijn op 16 en 23 december twee excursies uitgezet naar duin en strand. Reserveren 070-350.08.30.

HAARLEM: Op 16 december worden in de Grote of St Bavokerk op de Markt in Haarlem speciale kerstrondleidingen gegeven. De kerk is verlicht met kaarsen en diverse organisten spelen kerstliederen. De kerk is open vanaf 10 uur, het programma is van 14.30 tot 17 uur. Entree 5 gulden.

TILBURG: Hoe beschermen dieren zich tegen de winterkou is een programma voor kinderen in het Noordbrabants Natuurmuseum in Tilburg. Aan de hand van een speurtocht maken kinderen kennis met de uiteenlopende wintervachten van dieren. Van 18 december tot en met 19 januari: di-vrij 10-17 uur, zat-zon 13-17 uur.

DEN HAAG: In het Haagse PTT Museum loopt van 15 december tot en met 10 maart de tentoonstelling Geheime berichten. Te zien zijn diverse geheimschriften die door de eeuwen heen gebruikt werden. Open ma-vrij 10-17 uur, zat-zon 12-17 uur.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden