BAGAGE

Het aantal veren waarmee wandelaars en fietsers naar de overkant kunnen varen, neemt nog steeds toe. Het onlangs verschenen overzicht Overzetveren van de Vereniging Vrienden van de Voetveren vermeldt 150 ponten....

REISGIDSEN

AANTAL VEERPONTJES GROEIT NOG STEEDS

Vorige jaren kreeg de vereniging het overzicht op één kaart. Nu zijn er per provincie kleine, overzichtelijke kaartjes in het gidsje opgenomen. De gegevens over de vaartijden zijn summier. Meestal wordt alleen de periode vermeld waarin de boot vaart. Ook staat er niet bij of de pont op dienstregeling vaart (bijvoorbeeld één keer per uur) of voortdurend heen en weer gaat. Twijfelaars kunnen bellen. Bij elk veer staat een telefoonnummer.

De prijs van het boekje (46 pagina's) is achttien gulden, inclusief verzendkosten. Het is te bestellen op Ringdijk 432, 2983 GS, Ridderkerk.

* Een wandeling door middeleeuws Amsterdam heeft alles in zich om een collector's item te worden. Het is een gidsje van tien bij vijftien centimeter, veertig pagina's dun, met tekeningen en foto's, in een aangename opmaak. Aanleiding is de expositie Amsterdamse kloosters in de middeleeuwen in het Amsterdamse Universiteitsmuseum De Agnietenkapel (tot 14 april). De wandeling voert niet alleen langs religieuze plekken en gebouwen, maar doet ook monumenten als de Schreierstoren en de Oudemanhuispoort aan. Het gidsje is voor ¿ 3,95 te koop in De Agnietenkapel, Oudezijds Voorburgwal 231.

* Insight Guides heeft zijn bestand met een nieuw stukje wereld uitgebreid: Nationale Parken West-Amerika (Cambium; ¿ 45,-). Uiteraard staan in de eerste gids bekende parken als de Grand Canyon, Yosemite en Yellowstone, maar ook Alaska en Hawaii komen aan bod. In herdruk verschenen Maleisië en Thailand (eveneens ¿ 45,- per stuk).

* In Zimmer Frei '97 (Hugo Service; ¿ 18,95) staan 3300 adressen in Duitsland en Oostenrijk waar de reiziger voordelig kan overnachten of vakantie vieren. De prijzen voor een overnachting (met ontbijt) variëren in Duitsland van 20 tot 35 mark, in Oostenrijk van 150 tot 250 schilling.

* In de reeks Charme verschenen de edities 1997/1998 van Hotelgids van Frankrijk en Pensiongids van Frankrijk (Het Spectrum; per stuk ¿ 39,90). De eerste gids bevat 577 adressen, de tweede 584. Met kleurenfotootjes en landkaarten.

* De ANWB waagt zich op culinair terrein met de nieuwe serie De smaak van. . . Deze beslaat vooralsnog drie populaire vakantiegebieden met een karakteristieke keuken: de Provence, Toscane en Normandië (per stuk ¿ 24,95). Elk gidsje is gelardeerd met tientallen streekrecepten; een reeks voorbeeldmenu's moet de lezer helpen bij het samenstellen van een compleet diner.

TIPS & TRIPS

MISDEELDE CAMPER KRIJGT EIGEN BEURS

De kampeerauto krijgt te weinig aandacht op gewone kampeerbeurzen, vinden de organisatoren van Camper Event '97, Nederlands eerste camperbeurs. De Kampeer & Caravan RAI en de Caravana richten zich naar hun mening te veel op caravans en tenten; daardoor lijken de schaars aanwezige kampeerauto's in verhouding veel te duur. Op Camper Event staan kampeerauto's centraal. Niet alleen de prijzige Amerikaanse modellen met glimmende toeters en bellen, maar ook de omgebouwde bestelauto's voor wie aan een budget is gebonden. Er zijn importeurs, dealers, verhuur-, inbouw- en accessoirebedrijven en vakantieorganisatoren aanwezig. Bezoekers krijgen antwoord op kennelijk typische kampeerauto-vragen als 'Hoe zit het met de tv-ontvangst in het buitenland' en 'Waar kan de vuilwatertank worden geleegd'. Camper Event '97, 21 t/m 24 maart, Evenementenhal Hardenberg, open vrij 14-22 uur, zat-zon-ma 10-18 uur. Informatie: 0523-28.98.14.

* De World Tourist Organization (WTO) is een internationale campagne begonnen tegen kinderseks

toerisme. Op de internationale vakbeurs voor de reisbranche ITB in Berlijn werd de oprichting aangekondigd van de Tourism and Child Prostitution Watch waarin een aantal internationale organisaties en landen zich heeft verenigd. Deelnemers zijn onder meer de International Hotel- and Restaurant Association, de Universal Federation of Travel Agents Associations, de vanuit Bangkok opererende actiegroep End Child Prostitution and Trafficking en een aantal landen waaronder Brazilië, Ghana, Duitsland en Thailand, Egypte en India. Ook het Duitse TUI, de grootste touroperator van Europa, heeft zich aangesloten.

De WTO kondigde nieuw onderzoek aan naar de omvang van het probleem, en de introductie van een logo voor reisorganisaties en hotels die de campagne actief ondersteunen. De deelnemers zullen actief campagne voeren om het publiek bewust te maken van de gruwelen van kindersekstoerisme. 'Dit type toerisme levert geen geld op, alleen gebroken levens', zei een woordvoerder van het Braziliaanse nationale toeristenbureau Embratur. In een aantal landen, waaronder Nederland, wordt al enige tijd actief campagne gevoerd tegen seksueel misbruik van kinderen door toeristen.

* De Holland Amerika Lijn heeft een manier gevonden om passagiers te verzekeren van een privéstrand: de cruiselijn, onderdeel van het Rotterdamse Zeetours Cruises, heeft een onbewoond eiland gekocht in de Bahama's. Little San Salvador, zo'n honderd mijl ten zuidoosten van Nassau, wordt omgedoopt tot Half Moon Cay, naar het schip Halve Maen van Henry Hudson wiens portret in het logo van de HAL staat. Er wordt zestien miljoen dollar geïnvesteerd om het tien vierkante kilometer grote eiland toeristisch te ontginnen. Met ingang van het winterseizoen 1997-'98 is het mogelijk Half Moon Cay aan te doen. Meer informatie: Zeetours Cruises, 010-282.38.60.

* Op 24 mei naar de Aalkeetbuitenpolder in Zuid-Holland of toch maar liever op 22 oktober naar het Witte Veen in Overijssel? De Vereniging Natuurmonumenten heeft een overzicht samengesteld van al haar excursies in 1997. Ze duren gemiddeld twee uur en zijn ingedeeld per provincie; het geheel is gebundeld in een handzaam mapje. Dat is gratis af te halen bij de bezoekerscentra van Natuurmonumenten en ook telefonisch te bestellen op 035-655.99.55.

Deelname aan wandel- en wandel/fiets-excursies kost voor leden drie gulden, niet-leden vijf en kinderen tot en met twaalf jaar één. Vaarexcursies kosten resp. 10, 12,50 en 5 gulden. Voor een beschrijving van de te bezoeken natuurgebieden verwijst de vereniging naar haar Handboek Natuurmonumenten.

* Voorheen heetten ze Gids voor Vakantie & Vrije Tijd, vanaf dit jaar is de naam eenvoudig VVV-Gids. Er zijn er 24 uitgebracht, die samen heel Nederland beslaan. De 24 VVV-gidsen zijn bedoeld voor zowel inwoners van de regio als toeristen in het gebied en bieden informatie over horeca, hotels, bungalowparken en campings, musea, attractieparken, natuurgebieden en andere bezienswaardigheden. Ook suggesties voor fiets- en wandeltochten staan erin. De gidsen zijn te koop bij VVV's en ANWB-kantoren; de prijs varieert per uitgave van ¿ 4,50 tot ¿ 6,50.

* Dagelijks meer dan drie kwartier rustig fietsen is goed voor de slanke lijn, wordt de lezers van Fietsen '97 voorgehouden; als ze daarna maar niet méér eten dan anders. Probeer dat maar eens vol te houden als elders in het blad de uitslag staat van de grote Koffie-met-appeltaart-test (in Lelystad is het niks, maar in Amsterdam wordt 'de moeder aller appeltaarten' geserveerd). Fietsen '97 (¿ 12,50) is een jaarlijkse uitgave van de ANWB. Met leuke onderwerpen voor vooral recreatieve fietsers, zoals 'relaxte' fietsroutes in Nederland en net daarbuiten, verlichting, klussen in de berm, mode, verzekeringen, en kinderen en fietsen. Floor van tien: 'Shhhit man, je moet nóóit op fietsvakantie gaan. Het is hartstikke zwaar en je hebt alleen maar wind tegen.'

EVENEMENTEN

EINDHOVEN: REISbeWIJS houdt zondag 16 maart in het World Trade Center, Bogert 1 in Eindhoven een landendag over India. Er zijn diapresentaties en lezingen van ervaren Indiagangers. Muziek en eten uit het land ontbreken evenmin. Aanvang 12 uur, toegang ¿ 12,50. Informatie: 040-244.30.63.

AMSTERDAM: Golf- en hengeldemonstraties zijn onderdelen van de Ierland Vakantiemarkt die het Iers Nationaal Bureau voor Toerisme dit weekeinde houdt in het World Trade Centre, Strawinskylaan in Amsterdam-Zuid. Met verder veel informatie over reizen en vakanties in Ierland, Ierse muziek, ieder heel uur een dia-show en een doorlopende videovoorstelling. Beide dagen 11-17 uur; entree ¿ 5, kinderen gratis.

KAMPEN: In 1897 werd in Kampen het stoomschip Succes gebouwd. Zaterdag 15 maart houdt rederij Faim & Co tussen 11 en 16 uur open dag op het stoomschip. Om 16 uur vertrekt de Succes voor een vaart van twee uur. De kosten van deze trip zijn ¿ 35, kinderen tot 12 jaar en 65+ ¿ 15.

NIEUWEGE Een tweedehandsmarkt is een van de onderdelen van de jaarlijkse kanobeurs van de Nederlandse Kano Bond, dit weekeinde in sportcomplex Merwestein aan de Brinkwal in Nieuwegein. In het binnenbad zijn demonstraties kanopolo, reddingstechnieken en acrobatiek. Aanwezig zijn zo'n zeventig organisatoren van kanovakanties en cursussen, binnen- en buitenlandse werven, kampeerzaken, VVV's etc. Open zat-zon 10-17 uur, toegang ¿ 10, kinderen tot 12 jaar ¿ 5, onder 6 jaar gratis. Merwestein is bereikbaar met sneltram 60.

OISTERWIJK: Vanaf het bezoekerscentrum van de Vereniging Natuurmonumenten in Oisterwijk start zondag 16 maart om 11 uur een wandeling met als thema 'landschapsbeheer'. Aanmelden: 013-521.92.09.

BERGEN OP ZOOM: De Stoelenmat in Bergen op Zoom is dit weekeinde het decor van een Pasar Malam met Indonesische hapjes, modeshows, krontjong- en Hawaii-muziek en dans. Zat 12-24 uur, zon 12-22 uur.

LELYSTAD: Dr. R. Prud'homme van Reine houdt zondag 16 maart van 14 tot 16 uur in de De Ruyter-zaal van de Batavia-werf in Lelystad een lezing over het leven van admiraal Michiel Adriaansz de Ruyter. Toegang ¿ 15, 65+ ¿ 10, tot 17 jaar ¿ 5.

LEIDEN: Boomschors en -takken, daarover vertelt dr. Eikelenboom zondag 16 maart tijdens een wandeling in de Hortus Botanicus in Leiden. Aanvang 11 uur.

UTRECHT: Reizen in China en de Chinese cultuur staan centraal op de Chinadag, zondag 16 maart, van de Vriendschapsvereniging Nederland-China (VNC) en VNC-Travel. in Vredenburg in Utrecht. Er zijn o.a. dialezingen over de Zijderoute, minderheden in Zuidwest-China en de natuur in China. Open 12.30-17.30 uur, toegang ¿ 10, kinderen tot 12 jaar en 65+ ¿ 7,50. Informatie 030-261.18.46.

AMERONGEN: Op het recreatiegebied De Rode Haan in Amerongen wordt van woensdag 19 tot en met zaterdag 22 maart de tuinbeurs Natuurlijk Groen gehouden. Open woe t/m vrij 10-22 uur, zat 9-22 uur. Informatie 0318-52.14.94.

DEN HAAG: In het Museon in Den Haag kunnen kinderen op woensdag en zondag zelf aan de slag in de werkhoek: 16 maart wordt een weerhuisje gemaakt, 19 maart kamelenpantoffels, 23 maart Afrikaanse maskers, 26 maart is het thema uilenballen onderzoeken en 29 maart kunnen kinderen een acrobaat maken die over een slap koord kan rijden. De werkhoek is open van 13.30 tot 15.30 uur, toegang ¿ 10. Reserveren: 070-338.13.83.

AMSTERDAM: Dr. Albert Beintema, ecoloog bij het DLO-instituut voor Bos- en Natuuronderzoek, houdt dinsdag 18 maart in de Koningszaal in Artis Amsterdam een lezing over 'het waterhoentje van Tristan da Cunha'. Aanvang 20 uur, toegang ¿ 5.

ZOETERMEER: Voor Randstedelingen op zoek naar gezelschap bij vakantie of vrijetijdsbesteding houdt de Stichting Buro Vrije Tijd op zaterdag 22 maart in Zoetermeer een beurs. Bezoekers kunnen oproepen doen en onderling contact leggen. Ook is er informatiemateriaal aanwezig over vakantiemogelijkheden voor alleengaanden. De beurs is van 14-17 uur in restaurant De Sniep, Broekwegschouw 211, Wijk 26, Zoetermeer (bij NS-station Centrum West en bij halte bus 170). Toegang inclusief consumptie is gratis voor leden; niet-leden betalen ¿ 7,50. Meer informatie: 0251-23.22.12 en 0251-22.78.39.

OOSTERHOUT: Een wandeling over de Vrachelse Heide onder leiding van een VVV-gids staat gepland voor zaterdag 22 maart. Vertrek om 14 uur vanaf camping 'De Kaatjeskelder', reserveren 0162-45.44.59.

GRONINGEN: De Vereniging Open Monumenten houdt op zaterdag 22 en zondag 23 maart haar monumentendagen in de stad Groningen. Het Centraal Station staat in het middelpunt; ook zijn de watertoren en de Korenbeurs open van 11-17 uur. Informatie 020-470.11.70.

HAARLEM: In het Provinciehuis van Noord-Holland in Haarlem hangt t/m 1 april de foto-expositie Langs de Westfriese Omringdijk. Open ma-vrij 9-17 uur, inlichtingen 023-514.44.52.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden